Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cum scădem colesterolul cu ajutorul dietei?

Autor:

„Am colesterolul mărit“. Și tu te regăsești în această afirmație? Află de la Simona Dragomir și Dr. nutriționist Gabriela Man ce-i de făcut când ai colesterolul mărit și cum te ajută dieta.

Vezi toate articolele despre:
alimentațieBioGreenscarbohidrațicoenzima Q10colesterolHDLLDLOmega 3 Marinoltrigliceridevideozaharuri

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Suntem live pe Ziarul de Sănătate! Așa cum am promis, astăzi vorbim despre problema colesterolului crescut. Alături de noi se află doamna doctor Gabriela Man, specialist în sănătatea populației și siguranța alimentului. Bine ai revenit, Gabi!

Dr. Gabriela Man: Bine v-am regăsit!

Simona Dragomir: Știi că te așteptăm cu drag, aici la Ziarul de Sănătate!

Dr. Gabriela Man: Și eu vin cu drag!

Simona Dragomir: Zic eu că este un subiect fierbinte, un subiect ce arde. Din nefericire, cam indiferent de vârstă, chiar și copiii au început să aibă această problemă a colesterolului crescut, ar fi bine să îți faci analizele și să vezi cum stai cu colesterolul pentru că nu știu ce se întâmplă. O să ne explici tu de ce se întâmplă toate aceste lucuri. Am început să avem această problemă de sănătate, a colesterolului crescut. Dragele mele, dragii mei, așa cum v-am obișnuit, avem și premii să vă oferim! Totul este să ne urmăriți, să ne trimiteți întrebări la care doamna doctor Gabriela Man o să răspundă în direct. Spuneam că suntem live pe Ziarul de Sănătate. Cele mai interesante, cele mai bune întrebări vor fi premiate după emisiune. Avem să vă oferim trei premii astăzi: Coenzima Q10, Omega 3 Marinol și BioGreens. De-a lungul emisiunii o să vă povestesc legat de premii, însă vreau să începem discuția anunțată astăzi: colesterolul crescut. Hai să vedem ce se întâmplă, Gabi! Cumva, colesterolul a devenit ca un bau-bau, tot încercăm să îl scădem, viața aceasta a omului modern poate că ne întinde tot felul de capcane. Hai să povestim! În primul rând, ce este colesterolul?

Dr. Gabriela Man: Înainte de a răspunde, spuneai că viața modernă ne întinde tot felul de capcane. Alimentația modernă ne întinde tot felul de capcane.

Simona Dragomir: Corect! Și mă refeream la stilul nostru de viață agitat, suntem stresați, uităm să mâncăm, să ne așezăm la masă, nu avem timp să gătim. La asta mă refeream când am zis.

Dr. Gabriela Man: Ai dreptate! Ce este colesterolul? Este o grăsime sintetizată în organism pe care o consumăm și odată cu produsele de origine animală. E prezentat ca un bau-bau pentru că, într-adevăr, creșterile lui sunt implicate în boli grave, cardiovasculare, însă trebuie să stabilim niște limite. În primul rând, colesterolul este esențial pentru sănătatea noastră. Hai să enumerăm câteva din rolurile lui în organism: asigură integritatea membranei celulare, este un precursor important de vitamina D, vitamină esențială, intervine în metabolismul vitaminelor liposolubile de genul vitaminelor A, D, E K.

Simona Dragomir: Toate organele noastre au nevoie de colesterol. Creierul nu poate funcționa fără.

Dr. Gabriela Man: Exact! Dar trebuie păstrată limita până la care el este sănătos. Îmi vin foarte mulți pacienți cu dozarea aceea de colesterol total. Aș vrea să vă spun că dozarea de colesterol total nu ne dă foarte multe indicații despre ceea ce este sau nu bine în organismul nostru și am să mă explic: colesterolul nu poate fi dizolvat în sânge. El este purtat prin sânge de la și către celule și ficat cu ajutorul unor lipoproteine și atunci distingem două fracțiuni: colesterol purtat de proteine cu densitate joasă LDL colesterol – colesterolul rău și colesterol purtat de proteine cu densitate înaltă HDL colesterol – colesterolul bun. Hai să începem cu ceea ce face colesterolul rău și apoi o să vedem de ce HDL-ul este bun. Colesterol purtat de acele proteine cu densitate joasă aderă de pereții vaselor, creează acele plăci, apare ateroscleroza, dar, într-o primă etapă, arterele se îngustează, fluxul saguin nu mai este atât de bun, nu mai are aceeași capacitate ca înainte, iar zonele care sunt deservite de artera respectivă au de suferit. Și atunci vorbim de diverse zone ale corpului, de diverse organe și sisteme.

Simona Dragomir: Și sper să fac o comparație bună: este ca și când într-o țeavă se fac depuneri de mizerie până la un moment dat, când nu mai trece nimic. Așa se întâmplă și în organism.

Dr. Gabriela Man: Dar într-o primă etapă apare angina pectorală, o irigație insuficientă la nivel cardiac, la nivelul inimii. Aceste irigații insuficiente în alte zone nu pun, într-o primă etapă, probleme, așa cum angina pectorală dă semne prin durere.

Simona Dragomir: Vrei să spui, cu alte cuvinte, că dacă nu facem periodic analize nici nu știm dacă avem sau nu colesterolul crescut.

Dr. Gabriela Man: Și spuneam că trebuie dozat LDL-ul ca să îi vedem nivelul. Pentru un om sănătos, trebuie să rămână sub 100 mg/decilitru sânge, iar cei care au deja o boală cardiacă prezintă riscul de a face diverse complicații pe partea cardiovasculară, ar trebui să își mențină acest LDL colesterol sub 70 mg/dl.

Simona Dragomir: Și HDL-ul bun cam ce valoare ar trebui să aibă?

Dr. Gabriela Man: Sub 100 mg/dl. Vorbim de persoane care nu au patologii cardiovasculare, vor să se mențină sănătoase și nu prezintă risc.

Simona Dragomir: Dar altfel, diferă în funcție de ce afecțiuni ai, în funcție de vârstă, kilograme în plus?

Dr. Gabriela Man: Ar trebui păstrat chiar sub 70 mg/dl la persoanele cu risc crescut. Ce se întâmplă? Aceste plăci, în timp sunt oxidate, erodate, se desprind microcheaguri, microtrompi care încep să migreze și blochează, la un moment dat, întrerup total fluxul de sânge. Așa apar accidentul cerebral vascular sau infarctul miocardic.

Simona Dragomir: Deci dacă se întâmplă la nivelul creierului este accident vascular cerebral, iar dacă se întâmplă la nivelul inimii este infarct.

Dr. Gabriela Man: Aceste microinfarcte pot exista și în alte zone: pe artere retiniene, în zona digestivă. Totul este să ne păstrăm nivelul de LDL colesterol la un nivel cât mai jos. Hai să vorbim puțin de celălalt, transportat de lipoproteinele cu densitate înaltă, HDL colesterol. Colesterolul bun curăță vasele de sânge, ajută la transportarea colesterolului până la nivelul ficatului unde este metabolizat și își va îndeplini rolurile. Deci este cel care ne protejează de bolile cardiovasculare și vorbim de același colesterol, doar că are transportatori diferiți. Acesta trebuie păstrat la un nivel peste minim. În partea cealaltă aveam un maxim, aici avem un minim. HDL colesterol trebuie să fie la femei peste 55 mg/dl, iar la bărbați să fie peste 45 mg/dl. De reținut, peste 50 este foarte bine.

Simona Dragomir: Și la copiii, Gabi? Spuneam că sunt copii care, din păcate, încep să aibă această problemă. La copii este cumva și o moștenire, o predispoziție genetică, nu neapărat stilul de viață sau alimentația sunt cauzele?

Dr. Gabriela Man: O să ajungem la acest subiect când vorbim de cauze. Am mai discutat pe tema asta dar nu am fost pe un subiect atât de specific: colesterolul. Vorbeam la modul general despre sindromul metabolic. Dar același lucru de întâmplă și la copii care determină îngrășarea lor, ajung cu obezitate și chiar cu diabet tip 2, și cu valori crescute de colesterol. Deci alimentația este cauza. Și greșeala care se face, va fi o surpriză, este că se scot grăsimile din alimentație. Nu ele cresc colesterolul!

Simona Dragomir: Discutăm imediat! Deja sosesc mesajele și vreau să le mulțumesc celor care ne urmăresc! O salutăm pe Adina Zuav! Adina, îți mulțumim că ești deja ascultătoare fidelă! Chiar ne spune Adina: „O să vă urmăresc pentru că vreau să îmi scad colesterolul.” Ana Maria ne scrie că în luna februarie a fost găsită cu 568 colesterol total și că abia așteaptă discuția.

Dr. Gabriela Man: Fix aceeași problemă o am mereu. Primul lucru pe care îl putem învăța acum, în primele minute, este să ne facem dozările de colesterol HDL, LDL și trigliceride. Sunt constituenții colesterolului total. Mie colesterolul total nu îmi poate spune mare lucru. Mă orientează, dar…

Simona Dragomir: Poate este o valoare mare, dar dacă este crescut colesterolul bun…

Dr. Gabriela Man: Poate să fie la un LDL ușor crescut și un HDL bun, trigliceridele poate undeva aproape de medie. Nu vă mai dozați colesterolul total că nu ajută la mare lucru! Este doar orientativ. Deci, ne interesează LDL colesterol, HDL colesterol și trigliceridele. Trigliceridele trebuie să le păstrăm sub 150 mg/dl.

Simona Dragomir: Și trigliceridele ce sunt?

Dr. Gabriela Man: Sunt tot grăsimi, transportate prin sânge și fac parte din acest colesterol total.

Simona Dragomir: Ne scrie și Petronela Avădanei. Te salutăm Petronela! Spune că are un colesterol crescut 200. „Ce să fac să am unul normal?” Cred că e același răspuns. Nu știm cât este HDL și cât LDL.

Dr. Gabriela Man: Este posibil să fie doar ușor crescut LDL-ul.

Simona Dragomir: Vicky, la fel 207. Te întreabă dacă e un colesterol mărit.

Dr. Gabriela Man: Oamenii nu au de unde să știe pentru că și dacă mergi la un laborator sau când se primesc indicațiile pentru analize, asta se cere: colesterol total. Acum putem învăța că ar trebui să fim puțin mai nuanțați și să cerem LDL și HDL. Chiar să cerem noi, din start.

Simona Dragomir: Din păcate, toți cei care ne scriu, ne scriu valoarea totală a colesterolului și nu știu cum să facem. Adina Zuav revine și spune că are 232 colesterolul total, Gheorghe Bursuc spune 240, „Ce pot face pentru a-l scădea?”.

Dr. Gabriela Man: La 240 vorbim garantat și de un LDL mare. Și la 230 la fel.

Simona Dragomir: Dacă ne urmăriți până la finalul emisiunii, discutăm și despre cauze și despre ce e de făcut, iar suplimentele pe care le oferim astăzi ca premiu ajută, dar o să explicăm toate la timpul lor. Revine Vicky și ne spune că și trigliceridele îi sunt mari: 207 colesterol și trigliceride 176.

Dr. Gabriela Man: Sunt peste 150 deci sunt ușor mărite. Nu este o valoare foarte mare.

Simona Dragomir: Hai să discutăm legat de cauze.

Dr. Gabriela Man: Asta este problema! Întotdeauna când vrei să repari ceva, vorbind de partea de sănătate, trebuie să repari cauza, nu să acționezi simptomatic.

Simona Dragomir: Să elimini cumva cauza.

Dr. Gabriela Man: Să o înlături. Terapiile de scădere a trigliceridelor și a valorilor crescute ale colesterolului sunt de fapt simptomatice. Am avut pacient care de 2 ani era sub un hipolipemiant, cel care scade valorile crescute ale trigliceridelor, grăsimilor din sânge și nu reușea să și le normalizeze pentru că alimentația este esențială. Alimentația este cauza care duce la creșterea colesterolului. Ajutată de stres, de fumat. Dar aceștia sunt adjuvanți.

Simona Dragomir: Adică cei care au colesterolul crescut au și câteva kilograme în plus sau poți să fii slab și să ai colesterol crescut?

Dr. Gabriela Man: Poți să fii, dar kilogramele în plus și colesterolul au aceeași cauză. Dacă te gândești la cauza din spatele lor, într-o primă etapă, poate să îți crească doar colesterolul și să nu te manifești cu greutate excedentară sau poți să ai colesterolul în valori normale și kilograme în plus. În spatele celor două situații este aceeași cauză.

Simona Dragomir: Ne scrie și Mariana Carmen Marincea, te salutăm și pe tine, Mariana! LDL 209, HDL 63.3 și trigliceride 130.

Dr. Gabriela Man: Are trigliceride ok, are un foarte bun HDL, încearcă să o protejeze de probleme la inimă, dar are dublu LDL colesterolul. Spuneam să îl păstrăm sub 100. Va trebui, prin alimentație, să și-l aducă la valoarea de sub 100 mg/dl. O să vorbim ce se poate face.

Simona Dragomir: Adina ne întreabă legat de cauze, dieta pentru colesterol pentru că încă nu ia medicamente, se teme de efectele adverse. Mai aveam un mesaj interesant legat de cauze. Cineva ne întreba dacă există o legătură între colesterolul crescut și cred că probleme de tiroidă, era.  Adina Cristea, te salutăm, Adina ,și îți mulțumim pentru întrebare: „Dacă există o legătură între hipertiroidie și colesterolul mărit?”.

Dr. Gabriela Man: Nu îmi dau seama acum, e posibil să existe. Eu mă gândeam mai degrabă la încetinirea activității tot datorită cauzei care duce, de fapt, și la creșterea colesterolului. Spuneam că stresul este un factor adjuvant al colesterolului și, până la urmă, un hipertiroidian este mai activ, mai stresat, mai supărăcios și poate din punctul astă de vedere ar putea fi o legătură.

Simona Dragomir: Hai să revenim pe partea de alimentație pentru că știu că ai multe de povestit la acest capitol. Ne ferim cu toții de grăsimi, dar uităm de dulciuri.

Dr. Gabriela Man: Da! De carbohidrați, de zaharuri! Problema este că fix de acelea ar trebui să ne ferim în primul și în primul rând! Cauza principală care duce la creșterea colestrolului, unica și singura, cea mai mare și cea mai importantă sunt carbohidrații. Vorbim de zahăr și amidon de proastă calitate.

Simona Dragomir: Băuturi carbogazoase.

Dr. Gabriela Man: Tot ce are zahăr, nu numai dulciurile. Și mulți dintre noi neglijează amidonul. Scoatem tot ce are zahăr, dar păstrăm amidonul de proastă calitate.

Simona Dragomir: Unde îl găsim?

Dr. Gabriela Man: În tot ce conține zahăr, de la dulciuri până la băuturi carbogazoase din comerț sau chiar nectarul din comerț. Pe partea de amidon nesănătos avem făina albă și toate produsele din făină albă, cartofi, fie ei albi, roșii, galbeni, nu contează, orezul cu bob rotund care lasă chiar mult amidon în apă când îl fierbi, porumbul și făina de porumb, mălaiul, banana, un fruct iubit care cât e verde nu are un conținut chiar atât de mare de zahăr și de amidon și cu cât se coace mai mult, cu atât devine mai bogat în zahăr. Cam astea ar fi alimentele de care ar trebui să ne ferim și să le găsim înlocuitor. Știi că vorbeam mereu, sunt adepta înlocuirii alimentelor nesănătoase. Ținând cont de faptul că această alimentație sănătoasă trebuie să o ai tot restul vieții, nu o vom putea respecta dacă este cu prea multe restricții. Atunci, înlocuim!

Simona Dragomir: Asta să ne spui! Scoatem pâinea albă, o înlocuim cu…?

Dr. Gabriela Man: Fie cu pesmeți de tip wassa cu 22-24% fibre, fie cu făinurile mele speciale pe care le-am conceput.

Simona Dragomir: Și care pot fi găsite pe www.slabestimancand.ro.

Dr. Gabriela Man: Și chiar de pe pagina de Facebook, nu doar de pe site. Pot să ia legătura direct cu mine. Gabriela Man, dacă mă caută mă găsesc peste tot. Ar mai fi varianta de făină măciniș total, aceea grâu întreg, pentru cei care nu au probleme de sănătate din cauza creșterii colesterolului, a kilogramelor în plus. Ei pot merge pe grâu întreg, nu neapărat să treacă pe fănuri speciale. Ceea ce ne crește colesterolul, ceea ce ne îmbolnăvește sunt zaharurile, carbohidrații de proastă calitate, nu grăsimile. Din grăsimile din produse animale noi absorbim maximum 15% colesterol și nu el este cel care duce la creșterea colesterolului rău.

Simona Dragomir: Oul? Oul fiert?

Dr. Gabriela Man: Oul este un aliment minunat!

Simona Dragomir: Oamenii în general se feresc de ou.

Dr. Gabriela Man: Dar și nutriția în trecut considera oul un aliment nesănătos, alături de unt. Este o greșeală! Corpul nostru sintetizează grăsimi, așa știe el, așa îi place, sintetizează și depune colesterol din carbohidrați. La limită umblă în grăsimile ingerate.

Simona Dragomir: Spuneai că oul este un aliment sănătos…

Dr. Gabriela Man: 4-6 ouă pe săptămână este în regulă să consumăm.

Simona Dragomir: Indiferent de vârstă? Una e să fii tânăr, să faci sport, sau să ai anumite arderi…

Dr. Gabriela Man: Vorbim de un adult care nu face neapărat sport.

Simona Dragomir: Deci, dacă mâncăm un ou pe zi nu este o problemă?

Dr. Gabriela Man: Nu! Sunt două studii, de exemplu, făcute în campusuri universitare în Statele Unite și Japonia în care i-au pus pe bieții oameni să mănânce câte 2 ouă pe zi timp de vreo 30 de zile. Nu a crescut niciun colesterol!

Simona Dragomir: Vești bune, mai ales că se apropie Paștele. Deci, nu ne mai facem griji din punctul acesta de vedere. Dar pot pica greu din alte puncte de vedere, deci totuși, nu exagerați!

Dr. Gabriela Man: Pot pica greu pe partea de digestie și trebuie să fim atenți pentru că nu toți tolerăm cantități mari de ouă, nu avem poate un colecist, o vezică biliară activă și poate să se resimtă. La Sărbătorile Pascale, de exemplu, cea care ne poate crea probleme este fix vezica biliară, colecistul. Nu neapărat faptul că ar fi oul un aliment nesănătos. Am să dau un exemplu care a reprezentat pentru medicină și pentru nutriția modernă un experiment extraordinar care a schimbat foarte mult viziunea asupra cauzei care duce la creșterea colesterolului și prin aceasta la moartea noastră prematură. Dieta Atkins care se bazează, cel puțin în prima etapă, pe foarte multă carne și grăsimi. Culmea este că se pot normaliza prin ea și valorile colesterolului. Nu e culmea, acum e logic, dar pe vremea respectivă a fost o surpriză foarte mare. Acelor persoane care consumau grătare, cârnați, mâncau ouă și brânzeturi li se normalizau valorile colesterolului. Este logic. Însă nu abordați problema așa, dieta Atkins reprezintă o extremă. Nici măcar doctorul Atkins nu spune să o ținem fără legume pe termen lung. El spune ca în primele 7-10 zile să consumăm doar proteină și ulterior introducem și partea de carbohidrați din legume. Însă lumea exagerează pentru că rezultatele sunt bune. Dar a pus un semn mare de întrebare. Cum adică să mănânci carne, brânzeturi și ouă și să ți se normalizeze valorile colesterolului rău? Tocmai de aceea, pentru că alimentele care duc la creșterea colesterolului rău și ne îmbolnăvesc sunt carbohidrații, care descarcă multă glucoză. Nu o folosim pe toată, folosim doar un pic, celula refuză să primească toată acea glucoză pe care i-o dăm noi prin consumul pate-urilor din comerț, acelor hamburgeri cu chifle și cu băuturile asociate.

Simona Dragomir: Mâncarea fast food, junk food.

Dr. Gabriela Man: Zahăr la greu și făină la greu, grăsimi industriale hidrogenate, tacâmul e complet!

Simona Dragomir: Plus că valoarea nutritivă pentru organism este zero.

Dr. Gabriela Man: Este foarte slabă. Și atunci organismul folosește un pic din glucoza rezultată și pe restul o transformă în grăsimi, o duce pe abdomen, duce la îngrășarea ficatului și duce la creșterea colesterolului rău. Când vom renunța și vom înlocui aceste surse de prea multă glucoză, acești carbohidrați, zaharuri nesănătoase atunci ne vom normaliza și colesterolul atât la adult cât și la copii. Și acum revenim la întrebarea ta. Copiii de astăzi se nasc cu o predispoziție genetică, acea insulino-rezistență pe care o prezintă deja la celule, celulele lor au așa ceva pregătit pentru alimentația modernă. Dar și în casă deja obiceiurile alimentare sunt nesănătoase.

Simona Dragomir: Recompensele cu dulciuri: că a fost cuminte, că a luat o notă bună, că a terminat masa și hai să îi dăm și un dulce. Mare, mare grijă!

Dr. Gabriela Man: Puține fructe în favoarea dulciurilor cumpărate, comerciale.

Simona Dragomir: Suc în loc de apă.

Dr. Gabriela Man: Exact! Când am putea foarte bine să le dăm limonadă făcută în casă, cu miere și cu lămâie, adăugăm și portocale sau alte fructe. Avem posibilitatea să ne hrănim sănătos.

Simona Dragomir: Sosesc aici mesajele și mulțumim, dragele mele, dragii mei, că ne urmăriți și că ne scrieți! Îți vine să crezi, Ana Ciucanu, Ana, te salutăm, ne întreabă: ”Ce tratament aș putea lua având colesterolul, trigliceridele, proteinele mici? Trigliceridele și proteinele sunt sub limita minimă“.

Dr. Gabriela Man: Din punctul meu de vedere ar trebui să își urmărească alimentația, să vedem despre ce este vorba. Nu apar neapărat în cazuri patologice, adică nu ar fi primul lucru la care m-aș gândi acum.

Simona Dragomir: Adică riscurile sunt dacă ai valori crescute?

Dr. Gabriela Man: Da. Sunt anumite persoane care pentru a-și menține silueta se înfometează foarte mult, mănâncă foarte puțin. Dar hai să mai subliniem ceva. Am subliniat și în emisiunea trecută, dar trebuie mai ales în emisiunea aceasta unde vorbim despre colesterol și despre rolul benefic, al colesterolului bun. Spuneam că asigură integritatea tuturor membranelor celulare, tuturor celulelor, intră și în structura unor hormoni, hormoni sexuali precum estrogen, progestron, testosteron, deci avem nevoie de el.

Simona Dragomir: De aceea poate că cei care țin cure repetate, mai ales femeile, și exagerează, își cam distrug echilibrul hormonal.

Dr. Gabriela Man: Ne întoarcem la ce spuneam de atâtea ori. Un regim alimentar complet lipsit de grăsimi este nesănătos. Varianta optimă este să ai o alimentație în care să ai un aport suficient de grăsimi benefice de tip omega 3 (pește, fructe de mare, semințe de cânepă, de in, ulei de pește).

Simona Dragomir: Și să vorbim de suplimente alimentare care sunt bune, sănătoase. Nu toate! Aveți grijă ce alegeți, însă cel de la Zenyth, pe care noi îl oferim ca premiu, e foarte bun!

Dr. Gabriela Man: Este foarte bun! E premetabolizat. Dacă este premetabolizat are niște avantaje incontestabile: are conținut mare de grăsimi omega 3 de care avem nevoie. Practic, ni le oferă produsul, nu trebuie să muncească organismul pentru ele și nu poate să dea indigestii sau regurgitări.

Simona Dragomir: Acesta este avantajul premetabolizării, că nu apare refluxul, nu se întoarce gustul neplăcut.

Dr. Gabriela Man: Exact, ca la alte preparate cu ulei de pește. Are o complianță ridicată.

Simona Dragomir: Eu în această perioadă l-am luat și nici nu am răcit, am o imunitate bună. Am luat omega împreună cu D3.

Dr. Gabriela Man: Apropo de omega 3, ajută la normalizarea valorilor glicemiei indirect, la slăbire tot indirect. Pentru că ajută la reglarea afecțiunii care ne îngrașă, ne îmbolnăvește, duce la valori mari ale colesterolului, la insulino-rezistență. Omega 3 ajută la tratarea insulino-rezistenței, deci ajută la resensibilizarea receptorilor celulei pentru insulină. Spuneam că această bolă de fapt ne îngrașă și ne îmbolnăvește. Insulino-rezistența – celulele noastre nu mai vor să mai primească atâta glucoză și își opresc receptorii pentru insulină. Omega 3 ajută la tratarea acestei afecțiuni, indirect ne ajută prin acțiunile sale și la slăbit și la normalizarea colesterolului rău și la creșterea colesterolului bun care curăță vasele de sânge și ajută la fluidizarea sângelui.

Simona Dragomir: Mă bucur că astăzi vă putem oferi ca premiu Omega 3 Marinol și dacă tot vorbeam de suplimente alimentare de calitate care să ajute în reglarea valorii colesterolului, mai avem al doilea premiu pentru dumneavoastră Coenzima Q10, un supliment alimentar natural, recomandat pentru menținerea sănătății inimii și prevenirea îmbătrânirii, are proprietăți antioxidante, energizante, vitalizante, ceea ce mi se pare extraordinar. Cu toții avem un stil de viață agitat. În cazul persoanelor cu colesterol mărit acest supliment, coenzima Q10, împiedică oxidarea colesterolului rău LDL colesterol.

Dr. Gabriela Man: Și asta previne infarctul miocardic și AVC-ul.

Simona Dragomir: Și încă ceva: dacă luați acest supliment de la Zenyth, conține doza aceea de 100 mg de substanță activă per capsulă, ceea ce este important. Ai doza optimă! Și mai avem BioGreens, al treilea premiu pe care îl veți câștiga dacă veți trimite cele mai bune, cele mai frumoase întrebări. 3 vor fi alese. Un supliment 100% organic, vegan, conține superalimente verzi, germeni, alge, lăstari, provenite din culturi certificate ecologic,  e disponibil sub formă de pudră sau capsule.

Dr. Gabriela Man: Pe care eu îl iubesc foarte mult! Pot să spun două cuvinte?

Simona Dragomir: Și chiar te rog! Mă gândeam că este și primăvară, ajută și la detoxifiere, are și efect anti-aging! Știu că ești fan, te las să povestești!

Dr. Gabriela Man: Este extrem de important acest efect! Este un produs excepțional, este special! Îmi plac și cele despre care ai spus mai devreme, dar acesta este conceput special, cum este și Beauty Help. Îmi plac produsele deștepte!

Simona Dragomir: Și eu sunt foarte mândră că sunt produse de Zenyth și o să repet ori de câte ori am ocazia. Este producător din România. Iată că se fac lucruri de calitate!

Dr. Gabriela Man: Și are niște produse extraordinare! Cinstit! De ce e atât de minunat BioGreens? Toți pacienții care vin la cabinet și care intră în programul de slăbire sau de normalizare a diverselor valori încep să ia BioGreens. Este un detoxifiant extraordinar de puternic, pe lângă faptul că are și efecte antioxidante, e și vitaminizant și remineralizant. Și ce înseamnă detoxifierea corectă? Înseamnă să elimini tot ce nu ai reușit să elimini din corpul tău de-a lungul anilor. Sunt oameni care o fac pentru prima oară. Nu avem mecanisme proprii de eliminare a metalelor grele. Când s-a constituit corpul nostru omenesc nu s-a gândit nimeni atunci că o să fim contaminați cu metale grele. Deci elimină metalele grele, pesticidele și diverse alte deșeuri metabolice pe care nu am reușit să le eliminăm pe cale naturală. Toate acestea sunt depuse în țesutul gras, groapa noastră de gunoi. Cu atât mai mult, atunci când o introduc pe acea persoană în programul de slăbire și începe să ardă din grăsimi, favorizez prin administrarea unui astfel de produs de detoxifiere, eliminarea acestor toxine care s-au tot depozitat. Când vine la vizită, în a 10-a – a 12-a zi, deja i se vede fața luminoasă. Se vede după primele 2-3 săptămâni. Cum recomand eu și știu că este normal, cura completă de 30 de zile prima și prima dată. Pentru că vorbim de eliminarea a ceea ce ai adunat de-a lungul a mulți ani, după care, în funcție și de alimentația ulterioară, la 8-9-10 luni, o cură de doar 2 săptămâni. Se presupune că ulterior ai învățat să mănânci sănătos și că elimini mult mai repede ce ai acumulat și nu ai putut elimina ca și deșeu în perioada respectivă. Este imposibil să nu ne contaminăm cu diverse. De ce? Oricât am încerca să mâncăm de bio și de natural, și pește dacă mănânci este o sursă de metale grele mai mult sau mai puțin.

Simona Dragomir: Deci iată că BioGreens te ajută și din acest punct de vedere nu doar în reglarea valorii colesterolului, ci și în a elimina metalele grele. Vreau să revin la mesaje pentru că sunt foarte multe. O să îmi cer scuze că nu o să putem răspunde fiecăruia în parte, sunt persoane care dau valorile colesterolului și îți cer o soluție. Ana Maria Godja spune: „Ce ar trebui să mâncăm pentru scăderea colesterolului fără medicamente?“. Hai să concluzionăm!

Dr. Gabriela Man: În primul rând, sunt împotriva medicației. Prima măsură terapeutică este schimbarea alimentației și nu eliminarea grăsimilor pentru că le eliminați degeaba și nici nu vă face bine. Cum spuneam, poți să devii mai slab în fața diverselor boli. Apropo, colesterolul ajută și la prevenția cancerului. El are rolul lui, așa că hai să vedem cum îl aducem la nivelul normal!

Simona Dragomir: El devine inamic când sunt valorile acestea ale colesterolului rău prea mari.

Dr. Gabriela Man: Bravo! Între 100-130 valoarea colesterolului rău e semn de alarmă și ar fi bine să luăm măsuri. Peste 150, luați neapărat măsuri! Prima mișcare terapeutică este alimentația. Nu vă mai ascundeți în spatele unor afecțiuni sau a stresului. Sursa colesterolului rău este alimentația și spuneam de zaharuri. Atunci, hai să vedem cum le înlocuim: ne uităm în cămară și spunem: „Punga asta cu făină albă, la revedere! Pâinea asta albă, la revedere!”.

Simona Dragomir: Și în loc de făină albă și pâine albă?

Dr. Gabriela Man: Pesmeții tip Wassa, nu fac reclamă pentru că așa se numesc, făinurile mele speciale sau făină măciniș total grâu întreg.

Simona Dragomir: Întreabă domnul Paraschiv Iosif în ce magazine găsim premixurile „Slăbeștimâncând“?

Dr. Gabriela Man: Să mă contacteze direct pentru că nu mai lucrez cu distribuitori.

Simona Dragomir: Deci direct de pe pagina de facebook a doamnei doctor sau pe slabestimancand.ro.

Dr. Gabriela Man: O altă variantă spuneam că este și grâul întreg, avem și pâine și făină. Pentru cei care nu au probleme serioase, nici exces de greutate și nici cu valorile colesterolului. Orezul îl înlocuim cu orez basmati, alb, brun sau în amestec cu sălbatic. Este un soi de orez nu este un producător, găsiți mai scumpe sau mai ieftine.

Simona Dragomir: Apropo de brun, zahărul dacă îl înlocuiești pe cel alb cu zahăr brun?

Dr. Gabriela Man: Nu. N-ai făcut nimic! Este la fel de nociv. Zahărul, cu ce îl înlocuim? Cu o miere de foarte bună calitate, 2-3 lingurițe pe zi pentru oameni care nu au probleme speciale. Asigurați-vă că este naturală, de la un producător serios! Există extractul de stevia care este agreat de majoritatea nutriționiștilor, pe lângă fructoză pe care eu o agreez în continuare. Eritritolul, tagatoza. Găsim variante și naturale toate. Ce a mai rămas? O să mâncăm mălai și porumb mai rar, vara ne luăm și noi de 2 ori porumb fiert și … de câte ori ne facem mămăligă? Le putem consuma sub formă de abateri, nu ca în momentul de față când fac parte din alimentația uzuală. Din alimentația uzuală să facă parte aceste alimente pe care le-am enumerat ca înlocuitori.

Simona Dragomir: Adina ne scrie: „Colesterolul crescut poate fi și o predispoziție moștenită de la părinți? Eu am 57 kg și totuși colesterolul este crescut. Și totuși sunt persoane care mănâncă toate porcăriile și nu au colesterol crescut. Nu este corect!“.

Dr. Gabriela Man: Știu! Și eu spun același lucru. Dar spuneam de acea insulino-rezistență că de fapt ea blochează intrarea glucozei rezultate după masă, în celule. Intră doar puțin și restul e transformată în grăsimi și de aici apar problemele. Unii nu o dezvoltă, alții se nasc cu ea, alții o dezvoltă prea repede, alții niciodată. Unii o au, dar se manifestă diferit. Gândiți-vă la sindromul metabolic. Sindromul metabolic este egal cu sindromul insulino-rezistenței. De aceea spuneam, din 2008, învățați această noțiune și am să o repet de atâtea ori pentru că până la urmă lumea o va ține minte. Deja mulți au început să știe ce înseamnă. Ce înseamnă că sindromul metabolic este egal cu sindromul insulino-rezistenței? Tulburări pe metabolismul lipidelor, valori crescute de LDL, scăzute de HDL, trigliceride crescute, infertilitate datorită tulburărilor hormonale (femeia respectivă are ciclu, dar nu are ovulație), exces ponderal până la obezitate, diabet, boli cardiovasculare.

Simona Dragomir: Deci toate au cumva o legătură, o cauză. Uite: „Ceaiurile de plante ar fi de folos pentru scăderea colesterolului?“.

Dr. Gabriela Man: Ce mă distrează! După ce vă schimbați alimentația, dacă faceți schimbările pe care le-am enumerat, vă garantez că în maximum 60 de zile nu o să mai aveți nevoie de acele ceaiuri. O să le beți de plăcere. Hai să dezbatem puțin problema că e și de râs, dar e și serioasă. De multe ori, multe consideră că un ceai este mai puțin nociv și este altceva decât o pilulă. Ori că bei ceai, ori că iei hipolipemiantul e același lucru, dacă nu îți schimbi alimentația. E ca și când ai băga pe gură ceea ce te îmbolnăvește, îți îngroașă arterele și pe de altă parte bei ceaiuri și iei pilule să încerci să rezolvi problema. Nu! Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă schimbați alimentația! Apoi discutăm și despre ceaiuri.

Simona Dragomir: Paraschiv Iosif ne întreabă de cartofi.

Dr. Gabriela Man: N-am spus înlocuitor pentru cartofi: cartofi mov sau cartofi dulci.

Simona Dragomir: Mulțumim că ne-ați amintit!

Dr. Gabriela Man: Cartofii, pe care și eu îi iubesc și nu aș fi putut trăi ei în alimentație. Avem varianta cu un amidon de calitate care ne menține sănătoși: cartofii mov sau violet sau cartofii dulci. Cartofii mov au un gust identic cu cartofii obișnuiți, cei dulci sunt mai dulci. Mie îmi plac, dar unii consumatori nu îi agreează. La cei mov, în afară de culoare, nu aveți ce să reproșați, au gustul o idee chiar mai bun decât cartofii obișnuiți. Sunt foarte bogați în antioxidanți care dau culoarea mov și sunt rezistenți la prepararea termică, un mare avantaj, au antioxidanți pe care îi găsim și în fructele și legumele închise la culoare precum fructele de pădure, afine, mure. Acești antioxidanți ajută la sănătatea inimii și vaselor de sânge, un motiv suficient pentru a consuma cartofi mov. Pe pagina de pe facebook  Slăbești Mâncând există un album numit „produse și servicii de calitate”, în care am pus și sursa de unde îmi cumpăr cartofii mov cu preț foarte bun și calitate extraordinară și îi aduce și acasă.

Simona Dragomir: Adina spune: „Mov nu am mâncat, dar cei dulci sunt delicioși, pentru mine cel puțin.”

Dr. Gabriela Man: Sunt extraordinari! Și mie îmi plac foarte mult. Și cei mov sunt nemaipomeniți.

Simona Dragomir: Mă bucur că sfaturile tale au succes și ajută. Și cred că nu greșesc dacă spun, pe lângă schimbarea aceasta a stilului de viață, adoptarea unui stil alimentar sănătos, dacă mai facem și ceva mișcare, hidratare.

Dr. Gabriela Man: Sunt două subiecte importante. Cu hidratarea: minimum 2 litri de apă. Vara calculați-vă altfel. Luați-vă 40 ml/kg corp. Adică dacă eu am 50 kg, 40×50 înseamnă 2 litri. La 60 kg înseamnă 2,4 litri. Vara, când e caniculă, beți mai multă apă decât e normal.

Simona Dragomir: Pentru că transpirăm mai mult și eliminăm mai multe lichide.

Dr. Gabriela Man: Exact! Iar pe partea de sedentarism, mișcare, nu e obligatoriu să ne transformăm în sportivi de performanță, dar omul modern a redus foarte mult mișcarea. Nu merg tot timpul cu mașina, o las ca să economisesc timp și motorină. Când merg cu metroul am observat o chestiune: sunt printre puținii care urcă pe scările normale. Mici modificări puteți face. Nu e chiar atât de mult, că nu urci până la etajul 4 în bloc. Poți urca pe scările normale, la pas și nu neapărat pe cele rulante. Îmi venea să filmez și să postez la mine pe pagină să întreb: chiar în halul ăsta? De foarte multe ori, luăm mașina, pentru 10 minute de mers pe jos. Iei mașina când mergi la piață și faci aprovizionarea de toamnă, dar altfel nu are sens.

Simona Dragomir: Deci spui că mici schimbări ajută mult.

Dr. Gabriela Man: După o anumită vârstă, sportul ajută și la conturarea frumoasă a siluetei. Eu știu să slăbesc, să îmi mențin greutatea știu să vă ajut și pe voi dar nu vă pot da tonus muscular. Se obține la sală.

Simona Dragomir: Vreau să îi salut și pe cei care se uită în acest moment: Dana, Doina, Sorin, Steluța. Vă mulțumesc! Știu că sunteți mereu alături de noi, dar am vrut să vă salut și să îi salut pe toți. Gabi, știu că mai sunt multe de povestit.

Dr. Gabriela Man: Am acoperit până la urmă ce e important.

Simona Dragomir: Dacă ar fi să tragem o concluzie, aceasta ar fi: atenție la stilul de viață, la alimentație.

Dr. Gabriela Man: Atenție la zaharuri! Nu înseamnă să consumați grăsime în exces pentru că știți că nu vă afectează foarte mult. Consumați cu măsură produse alimentare grase, alegeți mai degrabă carne de pui, de curcan, gâscă, rață, deci pasăre, o vită mai slabă, un porc mai slab și mai rar. Nu trebuie să mâncăm carne în fiecare zi. Oul este un aliment extraordinar, untul putem să îl consumăm zilnic, 20-30 g pe zi este în regulă. 20 g înseamnă chiar un pătrățel, așa sunt dozate. Ceea ce vă îmbolnăvește și duce la creșterea colesterolului este zaharul de proastă calitate. Acesta poate fi înlocuit. Schimbarea este simplă.

Simona Dragomir: Și pentru copii? Știu că nu ești medic pediatru, dar sunt copii care fac sport, au cât de cât o alimentație sănătoasă și totuși au valori ale colesterolului și trigliceridelor crescute.

Dr. Gabriela Man: Nu cred!

Simona Dragomir: Îți spun eu, cunosc cazuri.

Dr. Gabriela Man: Nu pot să cred că este cine vrei să spui, pentru că știu că mănâncă sănătos.

Simona Dragomir: Foarte sănătos și face și sport. De asta spun că există copii care au tendința aceasta. Bine, este copil, îl lași, se mai reglează de la sine, dar adolescent fiind începi să intri pe tratament medicamentos? Știu că există riscul ca în timp să apară tot felul de probleme.

Dr. Gabriela Man: Suplimentele de omega 3 ajută la normalizare. Poate să fie un defect. Atenție la sursele de zahăr și de amidon. Trebuie găsită o soluție de a le mai rări puțin. Poate să nu bea suc zilnic sau să mănânce o prăjiturică. Încă o chestiune: s-a făcut dozare de LDL sau de colesterol total?

Simona Dragomir: Bună întrebare! Și la copii, la fel trebuie doar LDL și HDL?

Dr. Gabriela Man: Da, pentru că acel colesterol total nu îmi spune nimic. Am avut caz: colesterol total ușor mărit și am rugat-o pe pacientă să îmi trimită HDL și LDL. Era HDL-ul mare pentru că femeia mânca foarte sănătos, mânca și semințe de cânepă și diverși sâmburi, era mare consumatoare de pește, vegetariană, dar cu permisie de pește și LDL-ul era în limite normale. Mi-e teamă că, de fapt, despre așa ceva vorbim.

Simona Dragomir: Deci trebuie să facem LDL-ul, HDL-ul și doar dacă acel colesterol rău are valori mari, atunci acționăm.

Dr. Gabriela Man: Eu cred că vei avea o surpriză plăcută.

Simona Dragomir: Cu toții să avem surprize plăcute. Gabi, îți mulțumesc pentru sfaturile aduse și te așteptăm să revii aici, la Ziarul de Sănătate! Promiți că revii și continuăm discuțiile?

Dr. Gabriela Man: Cu tot dragul. Promit și vin cu plăcere!

Simona Dragomir: Și noi te așteptăm cu drag! Mulțumim pentru întrebări, pentru faptul că ne-ați urmărit. Spuneam că și astăzi vă oferim cele trei premii: Omega 3 Marinol, BioGreens și Coenzima Q10. Toate sunt produse de firma Zenyth. Mulțumim din suflet că ne sunteți alături! Astăzi am povestit despre colesterol crescut, deja ar trebui să spunem despre colesterol rău crescut. Am reținut că trebuie să aflăm cât este colesterolul rău, cât este cel bun. Vă învit să rămâneți alături de noi pentru că avem multe de învățat, mai ales de la invitații noștri dragi. Rămâneți cu noi! Vă așteptăm aici, la Ziarul de Sănătate! Pe curând!

 

Etichete articol:
alimentațieBioGreenscarbohidrațicoenzima Q10colesterolHDLLDLOmega 3 Marinoltrigliceridevideozaharuri
Articolul anterior
Rolul fibrelor în cura de slăbire
Articolul următor
NU ești atât de ocupat pe cât crezi!
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo