Perioada de dinaintea sărbătorilor aduce cu sine momente de introspecție. De pus în balanță și de separat binele de rău. Timp de meditație, de rugăciune și de post. De restricții. Atât în comportament, cât și în alimentație. Un soi de împletire ce trebuie să devină vindecătoare. Lacăt la gură să ne punem atunci când răul tinde să năvălească în și din noi și lacăt pe poftele culinare. ”Din păcate, însă, ne spune profesorul Mencinicopschi, în post se fac foarte multe greșeli. Alimentele așa-zis de post, industrializate, pot ascunde foarte multe calorii și coloranți ce în realitate nu sunt de post. Un exemplu concludent ar fi roșu carmin, care provine de la o insectă. Nici cazeina, prezentă în atâtea alimente, nu este de post. Orice este de origine animală nu are ce căuta în post”, explică profesorul.
Boabele de fasole ne prelungesc viața
Proteinele vegetale, de bună calitate, sunt cele care trebuie să pună stăpânire pe toată perioada postului. Valoarea nutrițională a proteinelor din leguminoase aduce mari beneficii organismului, astfel fasolea verde, lintea, mazărea pot asigura mese sățioase și extrem de gustoase. ”Boabele de fasole sunt extraordinare. Au efect cardioprotector foarte puternic. Există persoane care au consumat toată viața lor aceste boabe și au o longevitate și o sănătate de fier”, spune profesorul. Nici năutul nu trebuie ocolit. Iar ciupercile reprezintă nu numai o sursă inepuizabilă de proteine, ci conțin și substanțe cu un rol foarte bine definit în stimularea sistemului imunitar. ”Nu înlăturați pielița de pe ciuperci, ne avertizează profesorul. Ele sunt cele care adăpostesc majoritatea proteinelor și a substanțelor care dau valoare nutritivă ridicată”. Hrănitoare și extrem de sățioase, ciupercile Pleurotus au marea calitate, pe lângă aceea de a ne întări imunitatea, și pe cea de a scădea colesterolul.
Feriți-vă de caloriile goale!
Postul corect reprezintă curățarea minții, a sufletului și a trupului. Carbohidrații, în special cei cu absorbție rapidă, care sunt adesea consumați în această perioadă, nu fac decât să aducă kilograme în plus. ”Chipsurile, cerealele îndulcite și mai toate derivatele din grâu se transformă într-un fel de bomboane, ce conțin doar calorii goale”, spune profesorul. Deși adesea ne fac cu ochiul, produsele de patiserie creează doar iluzia că ne-au potolit foamea. În realitate, ele nu reprezintă alegerea corectă atunci când vrem să luăm o gustare. Nu ne hrănesc, ci doar adaugă grăsime nesănătoasă corpului nostru. ”Cel mai bine ar fi să mâncăm până în 1.500 de kilocalorii. Ele trebuie apreciate după calitatea lor nutrițională, altfel dieta este înșelătoare. Degeaba înmagazinăm calorii puține, dacă ele ne îngrașă și ne îmbolnăvesc”, este de părere profesor dr. Mencinicopschi.
Cartofii fierți, buni pentru masa de post!
Și cartofii, atât de des întâlniți în meniul nostru, pot face parte cu succes din mesele noastre de post. Cu o condiție: să nu fie prăjiți. ”Pregătiți în acest fel, mai ales în uleiuri ce nu rezistă la prăjit, cum este și cel de floarea-soarelui, ori într-un ulei folosit de mai multe ori, se degradează, eliminându-se substanțe cu potențial cancerigen. Mai mult decât atât, în cartof se poate genera o substanță cancerigenă numită acrilamidă, descoperită acum vreo 10-15 ani în studiile făcute de cercetătorii suedezi”. În viziunea profesorului, varianta recomandată este cea a cartofului fiert sau copt. Dacă coaja este subțire, cartoful copt poate fi consumat fără a o înlătura, substanțele conținute având un rol extraordinar și în detoxifiere, dar mai ales în scăderea colesterolului.
Să gătim după rețete autentice, călugărești!
Postul nu-i timp de văitat. Și nici de îndestulare. Legumele și fructele pot fi mese cu mari beneficii asupra corpului nostru. Bogate în fibre alimentare, în săruri și vitamine, ele ne pot da un plus de vitalitate și de sănătate, cu condiția de a fi pregătite după rețete autentice de post. ”Stimulează detoxifierea organismului începând de la nivel celular, pierdem în greutate, eliminăm grăsimea nesănătoasă, devenim mai vioi și mai plini de vitalitate”.
Rugăciunea, faptele bune trebuie împletite cu restricțiile culinare. Studiile științifice au demonstrat efectele nebănuit de profunde ce se produc la nivel celular. Hrana puțină și de calitate comută metabolismele de la un metabolism activ de multiplicare a celulelor la un metabolism în care celulele se resetează. Să nu ne lăsăm speriați de restricții. Barierele pe care ni le punem acum, eliminarea anumitor alimente, înlăturarea răului, care ne poate otrăvi sufletul, contează enorm. Atât pe Pământ, cât și sus, în Cer!