Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cum să mâncăm sănătos în post?

Autor:

Simona Dragomir și Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi discută despre alimentația sănătoasă în timpul postului. Distinsul profesor ne spune cum să alegem alimentele, astfel încât dieta noastră să fie una echilibrată.

Vezi toate articolele despre:
alimentedietăpostpost negrupost religiosPostul Pașteluisfaturivideo

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Bine ați revenit alături de noi, aici la Ziarul de Sănătate! Astăzi avem un subiect interesant, cred eu. Pentru că suntem în post, vom vorbi despre post cu îndrăgitul profesor Gheorghe Mencinicopschi. Bine ați revenit, domnule profesor!

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Bine v-am regăsit și îi salut pe cei care ne privesc!

Simona Dragomir: Îi salutăm cu toții și mă bucur că suntem împreună din nou, aici, la Ziarul de Sănătate. Domnule profesor, suntem în Postul Paștelui, cel mai mare post, cel mai greu de ținut, vorbeam înainte de emisiune. Să ne spuneți de ce?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Este postul cu cele mai puține dezlegări la alimentele de dulce. Vorbim concret despre dezlegarea la pește. Celelalte posturi au mai multe dezlegări la pește. Din această perspectivă alimentară, el este mai dificil și, sigur, este un post lung. Ar trebui să ne pregătim și spiritual pentru a ține postul, pentru că postul religios este, în primul rând, abținere de la a face fapte rele. Sigur că postul alimentar este și el o componentă importantă când vorbim de postul religios și acest post religios trebuie ținut cu toată convingerea. Dacă îl ținem ca pe o penitență și tot timpul ne plângem nouă înșine și celor din jur că „Vai, ce greu este postul!”, mai bine nu îl ținem.  Este, dacă vreți, deliberarea noastră, hotărârea noastră de a ține postul religios, care, am spus, are componenta cea mai importantă, cea spirituală. Abținerea de la a face rău. Sigur că vorbim și de post alimentar și de post medical. Sunt mai multe feluri de post. Postul alimentar și el poate fi un post mai sever sau mai puțin sever, ajungându-se până la postul negru în care se consumă doar apă. Dar postul negru, trebuie să precizăm, trebuie ținut numai cu acordul și sub supravegherea unui specialist. De asemenea, postul religios poate fi ținut numai cu acordul preotului în cazul copiilor sub 7 ani, în cazul celor care suferă de anumite afecțiuni, în cazul bătrânilor, femeilor însărcinate. Trebuie să ținem cont de aceste lucruri pentru a beneficia într-adevăr de ținerea postului alimentar împreună cu postul spiritual.

Simona Dragomir: Și poate că ar fi bine să explicăm, domnule profesor, de ce este bun postul pentru organismul nostru? Din punct de vedere medical. Spiritual este clar! Așa cum ați spus, este important să gândești frumos, să vorbești frumos, să faci fapte bune atât cât poți, să ierți – cel mai important lucru.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Așa spune în Cartea Sfântă: să nu te apuce seara până nu ai iertat pe toți cu care ai avut un conflict.

Simona Dragomir: Și să te culci împăcat cu tine și cu ceea ce ai făcut de-a lungul zilei cred că este foarte important.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Este foarte important.

Simona Dragomir: Din punct de vedere medical, din punct de vedere al beneficiilor, că spuneați că postul aduce o serie de beneficii pentru organismul nostru, ce înseamnă postul?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Lucrul acesta este evident dacă urmărim puțin istoria alimentației oamenilor din cele mai vechi timpuri, de când omul era vânător-culegător. Omul vânător-culegător, așa cum l-am și denumit noi, vâna alimentul. Adică el ținea voit sau nevoit un post intermitent. Când găsea și putea să vâneze, consuma hrana din plin. Sau când găsea alimente de origine vegetală: rădăcini, fructe ș.a.m.d.. Dar existau perioade în care erau prezente penuria de alimente și foametea. De aceea, din punct de vedere genetic, de-a lungul miilor de generații s-a instituit în metabolismul nostru o rezistență remarcabilă la foame. În schimb, noi nu suntem absolut deloc rezistenți la îmbuibare, la supraalimentare și în special la alimentația modernă, foarte bogată în calorii goale, calorii care, practic, nu ne aduc și acele substanțe plastice nutritive cum ar fi proteinele, vitaminele, mineralele, fibrele alimentare, o apă de foarte bună calitate. Astăzi am ajuns ca alimentele să ne vâneze pe noi.

Simona Dragomir: Să fim bombardați de reclamele pe care le vedem noi și mai ales cei mici la televizor.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Și să suferim de ceea ce este evident pentru toți: această explozie, această epidemie de supraponderalitate, obezitate, care începe de la copii. Și, așa cum am spus și o să o repet, obezitatea la copii este malignă, este mult mai periculoasă decât obezitatea adultului, pentru că atrage după ea toate comorbiditățile care astăzi se numesc boli ale civilizației moderne. Mă refer aici la bolile cardiovasculare care se pot termina cu un infarct de miocard sau cu un accident vascular cerebral, diabetul, foarte multe boli autoimune care astăzi sunt greu de tratat. Practic, nu se cunoaște tratamentul acestor boli autoimune. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății a prezis că până în 2050 peste jumătate din populația Europei va suferi de intoleranță și alergii alimentare, ceea ce este un lucru îngrijorător și ar trebui să fim mult mai atenți la ceea ce introducem în gură.

Simona Dragomir: Așa este! Haideți să vedem, domnule profesor, cum ar trebui ținut postul corect astfel încât organismul nostru să aibă de câștigat, să beneficieze de tot ceea ce povesteați? Mulți o consideră o perioadă de detoxifiere, alții vor să și slăbească câteva kilograme ținând post și de cele mai multe ori nu se întâmplă așa. Sunt persoane care constată că după ce s-a terminat postul, atârnă cu 2-3-4 kilograme mai mult la cântar. Ce se întâmplă? Străbunii noștri știau ce fac și, așa cum povesteați, ei reușeau să rămână și supli, și sănătoși, ținând postul corect. Ce ar trebui să mâncăm?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Din nou revenim și discutăm despre postul religios. Postul religios se ține numai cu alimente care sunt preparate după rețete monahale, vechi și, de regulă, în casă. Postul religios face distincție între alimentele de dulce, alimentele de dulce fiind cele care sunt de proveniență animală: carnea, laptele, ouăle, untura, grăsimile de origine animală pe care ar trebui să le excludem în această perioadă din alimentația nostră. Așa cum am spus, postul religios este și gândit extrem de inteligent. La anumite intervale avem voie să consumăm carne sub forma cărnii de pește.

Simona Dragomir: Este o carne foarte ușoară, ușor de digerat, fără prea multe calorii.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Și care vine să compenseze lipsa acestor proteine de calitate extraordinară. Dar vreau să vă spun că postul, starvarea, înfometarea, dar nu înfometarea aceea de tip anorexic, atunci când nu vrem să mai mâncăm nimic ca să slăbim și care este foarte periculoasă. Dar renunțarea la caloriile acestea goale și consumul mai mic de calorii, dar de calitate superioară duce la resetarea metabolismului și, de aici, toate beneficiile pentru sănătate.

Simona Dragomir: Cumva sunt efecte metabolice ale postului?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Sigur! Dacă îl ținem corect și cu alimente de post, autentice, atunci metabolismul nostru trece într-o fază care se numește ketogenică și începe să consume din grăsimile de rezervă, ceea ce se întâmplă foarte rar în viața unui om modern care tot timpul se supraalimentează, cum spuneam, cu calorii goale.

Simona Dragomir: Și atunci organismul are tendința să acumuleze rezervele de grăsimi.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Sigur! Tot timpul glicemie mare. Glicemia mare atrage după ea comorbiditățile pe care le cunoaștem, în special diabetul de tip 2. Dar trecând pe un metabolism de tip regenerativ, reparator, celulele se repară, de asemenea, nu mai consumă glucoză. Creierul începe să consume corp cetonic ce duce la o ascuțire a gândirii, a minții, la o nouă stare de bine, o stare pe care o trăiesc cei care țin postul religios, o stare revelatoare, o stare ce pe fondul psihic face foarte bine și pe fondul corpului somatic. Noi suntem trup și suflet, dar „soma“, care înseamnă trupul nostru material, și sufletul nostru căruia, vrem, nu vrem, deocamdată nu i se cunoaște natura. Sufletul nostru este ceva subtil, este ceva pe care știința încă nu îl poate defini, dar noi suntem sufletul.

Simona Dragomir: Și ca să beneficiem de toate aceste efecte metabolice ale postului, haideți să dăm câteva exemple, domnule profesor, ce ar trebui să mâncăm? Am reținut ideea că ar trebui să gătim noi și să ne preparăm mâncarea de post acasă. De aceea, o să vă întreb și despre alimentele de post pe care le găsim în magazine. Știu că sunt tot felul de capcane. Cum să alegem și ce să mâncăm astfel încât să ne fie bine după ce ținem post?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Aș vrea să mai adaug și faptul că atunci când ținem corect un post, cu componenta lui alimentară, evident, celulele canceroase pot dispărea, se pot autodistruge pentru că ele nu trec în acel mod de reconstrucție, de regenerare, ci ele au nevoie în continuare de foarte multă energie ca să se multiplice. La un moment dat, ținând postul, energia aceasta dispare și, odată cu energia care provine din alimente, dispar și ele. Deci postul are și un rol preventiv care este demonstrat în evoluția și contractarea unei boli tumorale, unei boli proliferative.

Simona Dragomir: E bine să știm și acest lucru. Iar legat de alimente, ce mâncăm de post?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Legat de alimente, astăzi este o problemă. Postul religios presupune și moderație, înfrânare. Și atunci, dacă noi cumpărăm alimente foarte gustoase, foarte savuroase, alimente care sunt supraorganoleptizate prin tot felul de aditivi alimentari, înseamnă că mergem după plăcere.

Simona Dragomir: Și atunci, greșim, păcătuim.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Din această perspectivă așa este. Înfrânarea de la mâncare și înfrânarea de la a face rău sunt bazele unui post autentic și a unui post care ne va aduce beneficii, inclusiv acea scădere de greutate, reîntinerire, dacă vreți, și regenerare a corpului material. Dar să nu luăm postul religios ca o cură de slăbire pentru că el este mult mai mult, așa cum v-am spus, și prin dimensiunea spirituală. Ce alimente să consumăm? Să ne ferim de alimentele care sunt foarte bogate în carbohidrați cu absorbție rapidă și mă refer aici la alimentele care conțin foarte multe zaharuri: zahăr, glucoză, fructoză, sirop de glucoză-fructoză, amidonuri foarte modificate și care sunt foarte ușor de transformat în glucoză în metabolismul nostru și toate duc la îngrășare. Duc la acumularea de radicali liberi, deoarece zaharurile acestea, ca să ardă, să poată fi extrasă energia din ele au nevoie de a fi însoțite de vitamine, de minerale și atunci corpul nostru este spoliat, este sărăcit de vitamine, de minerale și se îmbolnăvește consumând aceste zaharurui rafinate. Sunt multe alimente de post care conțin grăsimi, dar sunt niște grăsimi modificate, nu sunt grăsimi naturale, și nici ele nu sunt foarte bune. Dacă o să ne uităm cu atenție la etichetă o să vedem că majoritatea acestor alimente de post au peste 300 kcal la 100 g. Ar trebui măcar în perioada asta să fim conștienți de ceea ce introducem în gură, să citim etichetele. Foarte mulți spun „n-avem timp!“. Păi atunci, nu ține nici post dacă nu ai timp ca să citești eticheta și să fii conștient de ceea ce ai consumat. Pe mine mă frapează și mă întristează această lipsă de responsabilitate atunci când omul modern mănâncă, dar nu îl interesează ce duce la gură, ci să fie ieftin și bun la gust. Dar duce la tabloul morbid.

Simona Dragomir: Și ușor de preparat.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Păi nu, că sunt gata preparate. Sunt tot felul de alimente care altfel sunt denumite junk food, știți și dumneavoastră ce înseamnă.

Simona Dragomir: Fast food, junk food.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Acestea pot fi de post, zise de post, dar nu sunt de post și, într-adevăr, ne îngrașă, ne îmbolnăvesc. Ieșim din post, cum ați spus dumneavoastră, mai bolnavi, mai grași, mai obezi.

Simona Dragomir: Și nu ne dorim asta!

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Nu ne dorim lucrul acesta!

Simona Dragomir: Și atunci, dați-ne câteva exemple, domnule profesor!

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Fructele, legumele pot fi consumate din plin în post. Sigur, din plin, cu înfrânare, cu măsură! Asta înseamnă, prin definiție. Postul alimentar înseamnă și înfrânare și ar trebui dintr-un aport normal de 2000-2500 de kcal pe zi să reducem undeva la 1500-1000 de kcal pe zi, ceea ce nu ne face absolut deloc rău, din contră. Așa cum am spus, datorită modificărilor metabolice, atrage după sine o stare de sănătate și de vigurozitate nu numai trupească, dar și sufletească mult mai puternică decât în momentele în care nu ținem post.

Simona Dragomir: Și pentru că vorbim de post, de fructe, legume, spuneați. Surse de proteine? Legumele ar putea fi o sursă de proteină?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: De multe ori se face confuzia între legume și leguminoase. Legumele sunt morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, dar leguminoasele care se mai numesc și proteaginoase sunt surse foarte bune de proteine și grăsimi de origine vegetală. Leguminoasele sunt, în general, alimentele din familia fasolei. Deci fasolea boabe, mazărea, soia, dar nu prea se mai găsește nemodificată genetic. Eu cred că tradițional este bine. Să consumăm alimentele pe care le-au consumat bunicii, străbunicii noștri: fasole, mazăre, lintea, năutul.

Simona Dragomir: Sunt foarte bune și foarte gustoase și, iată, foarte sănătoase!

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Și sățioase și sigur, cu moderație, tot timpul o să spun lucrul acesta în post. Și sigur că ar trebui să ne abținem și de la pofte. Și asta înseamnă a ține post. Chiar la mănăstiri mâncarea nu este prea gustoasă, intenționat.

Simona Dragomir: Ca să mănânci mai puțin?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Ca să mănânci și puțin și ca să îți mai potolești poftele. Astăzi, omul este robul poftelor alimentare în principal. Și poftele acestea alimentare exacerbate duc la tabloul morbid pe care îl constatăm astăzi în populația modernă, cu bolile ei moderne.

Simona Dragomir: Și cred, domnule profesfor, că ar trebui să spunem că nu oricine poate să țină post. Ați amintit cumva la începutul emisiunii: copiii, persoanele în vârstă care au anumite afecțiuni. Spuneați că bine ar fi să se consulte cu medicul.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Sigur! Cu un medic, cu un specialist autentic în nutriție pentru a fi îndrumat corect și a nu greși.

Simona Dragomir: Tocmai, că pot apărea tot felul de dezechilibre, carențe și ar fi păcat să se agraveze anumite afecțiuni de care suferim. Iar legat de postul negru?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Am spus, postul negru este o chestiune mai delicată. Este un lucru pe care nu poate să îl țină oricine fără o supraveghere de specialitate pentru că omul modern a devenit mai sensibil la astfel de încercări.

Simona Dragomir: Și postul negru ce înseamnă? Că nu mâncăm nimic? Dar apă bem?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Sigur că bem apă. Dacă e să facem o ierarhizare, omul rezistă la un post fără mâncare 30 de zile, unii chiar 40 de zile, dar fără apă mai mult de 3 zile nu putem supraviețui. Așa cum mai mult de 3 minute de hipoxie, adică lipsă de oxigen, murim, mai mult de 3 ore fără colesterol, dacă nu ar exista în corp, de asemenea, murim. Vedeți? Este o înșiruire de 3. Nu știu dacă este o coincidență, dar ar fi bine să știm și ar fi bine să mai știm un lucru: ce fel de alimente consumăm? Pentru că, de regulă, suntem conștienți că alimentele sunt, nu fructe, legume, carne, lapte, ouă ș.a.m.d., dar alimentul în sine reprezintă, din ponderea alimentelor omului, cam 1 kg-1.5 kg pe zi. Cea mai mare pondere, spre surprinderea multora, o are alimentul care se cheamă oxigen. Și avem nevoie de 15 kg de aer în fiecare zi ca să supraviețuim. Și apoi avem nevoie de 2 litri –  2 litri și un pic de apă. Iată că alimentul propriu-zis reprezintă 1 kg-1.5 kg.

Simona Dragomir: Culmea e că mâncarea ne preocupă mai mult. Uităm poate să consumăm apă și vă provoc, domnule profesor, la următoarea noastră întâlnire să discutăm despre apă, cât de importantă este hidratarea.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Și să nu uităm încă o dată de cele 15 kg aer, pentru că aerul acesta, dacă este pur, dacă este curat, ne dă acel oxigen fără de care nu putem supraviețui și aerul, odată poluat, introduce boala în noi chiar mai degrabă decât alimentele.

Simona Dragomir: Mulțumim, domnule profesor, pentru sfaturi și vă așteptăm să reveniți aici, la Ziarul de Sănătate. Astăzi am discutat despre post, despre cum să îl ținem corect astfel încât organismul nostru să aibă beneficii în urma lui. Atenție la postul spiritual, religios, așa cum ne-a spus domnul profesor. Este important să gândim frumos, să vorbim frumos, să încercăm să facem o faptă bună, să ajutăm și să uităm de rele. Asta în fiecare zi a anului, nu doar acum, în post.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Să nu uităm, încă o dată: postul autentic trebuie ținut numai cu alimente autentice de post, din materii prime tradiționale, după rețete monahale vechi. Se găsesc astăzi astfel de rețete. Și mâncarea de post gătită cu dragoste în casă este secretul sănătății, al trecerii cu bine a postului și al primirii tuturor beneficiilor din postul acesta religios.

Simona Dragomir: Să mâncăm, așa cum spuneați, cu măsură. Înfrânarea este importantă.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Înfrânarea în orice zi e importantă, dar mai importantă este în post!

Simona Dragomir: Vă mulțumim, domnule profesor, și vă așteptăm să reveniți! Mulțumim, dragii noștri, că ne urmăriți! Rămâneți cu noi, aici, la Ziarul de Sănătate! Am promis că vom reveni cu domnul profesor Mencinicopschi, ne-am ținut de cuvânt și deja știm și ce o să discutăm data viitoare: despre importanța apei, a hidratării. Până atunci, să rămâneți sănătoși, voioși alături de noi. Vă așteptăm la Ziarul de Sănătate! Pe curând!

Etichete articol:
alimentedietăpostpost negrupost religiosPostul Pașteluisfaturivideo
Articolul anterior
Carnea separată mecanic, sigură pentru consum?
Articolul următor
Remedii homeopatice în virozele respiratorii
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo