Un nou studiu oferă un suport experimental pentru ipoteza conform căreia uleiul de nucă de cocos ar putea atenua sau chiar face să regreseze deficitul cognitiv asociat cu îmbătrânirea şi cu bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. Cercetătorii de la Universitatea din Newfoundland, Canada, au efectuat un studiu pilot pentru a investiga efectele suplimentării cu ulei de nucă de cocos direct pe neuronii corticali tratați cu peptida amiloid-β in vitro. Această peptidă este principala componentă a unor depozite găsite în creierul pacienților cu boala Alzheimer, considerate a contribui la apariția bolii.
Cercetătorii au remarcat faptul că un studiu clinic recent a raportat îmbunătățiri semnificative la pacienții cu boala Alzheimer după 45-90 de zile de tratament cu un lanț mediu de trigliceride obținute din uleiul de nucă de cocos. Ei au subliniat că acest studiu a condus la introducerea pe piață a „produselor alimentare medicale” cu acest conținut, doar că publicul a arătat un interes mai mare pentru uleiul de nucă de cocos în sine, datorită disponibilității şi accesibilității.
Uleiul de cocos și recuperarea funcțiilor cognitive
Specialiştii au încercat să testeze ipoteza că uleiul de cocos este benefic pentru afecțiuni neurodegenerative folosind un model de celulă. Cercetătorii au observat că uleiul de nucă de cocos previne schimbările peptidei amiloid-β, induse la nivelul mitocondriilor. Aceste constatări au o mare importanță întrucât funcția mitocondriilor este adesea compromisă în creierul celor care suferă de Alzheimer. La finalul experimentelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că „rezultate acestui studiu-pilot oferă o bază pentru o analiză ulterioară a efectelor uleiului de nucă de cocos şi a componentelor sale, concentrându-se pe supraviețuirea neuronală şi pe mecanismele care ar putea fi implicate”. Anumite restaurări metabolice funcționale pot explica recuperările remarcabile ale funcțiilor cognitive şi ale memoriei.