Bun găsit, dragii mei! Spuneți sincer, de câte ori vi s-a întâmplat să cumpărați pâine caldă și până acasă să mâncați jumătate din ea? De multe ori, nu-i așa? Poate că știați deja, dacă nu, vă spun eu: pâinea albă nu mai este la fel de sănătoasă ca pe vremuri!
În primul rând, tipul de grâu din care este obținută pâinea astăzi nu este la fel cu grâul pe care îl foloseau strămoșii noștri. Solurile pe care se cultivă grâul sunt epuizate din cauza folosirii de îngrășăminte chimice și pesticide, iar grâul în sine este măcinat la temperaturi ridicate și rafinat, pierzându-și aproape toți nutrienții. Astfel, pâinea albă din zilele noastre este în mare parte amidon și gluten și este bogată doar în carbohidrați. Știți făina de tip 000? O fi ea bună pentru cozonaci, dar este cea mai săracă în nutrienți! În al doilea rând, pâinea albă nu se mai prepară doar din făină, apă, drojdie și sare, ci se adaugă conservanți, emulgatori, agenți de tratare ai făinii și chiar zahăr, combinație care nu este sănătoasă, așa cum poate ați ghici deja!
Noi, românii, suntem printre cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană, cu peste 8 kg/lunar pe cap de locuitor. Din păcate, tocmai din acest motiv, foarte multe persoane, inclusiv copii, suferă de obezitate, diabet, boli cardiovasculare, alergii, astm, intoleranță la gluten, boala celiacă și au carențe de vitamine, ce duc la alte probleme de sănătate destul de serioase.
Ce facem așadar cu pâinea albă? Dacă ținem la sănătatea noastră, trebuie să limităm cantitatea de pâine și produse din făină albă pe care le consumăm! Soluția nu este să renunțăm de tot și brusc la orice fel de pâine, pentru că în acest fel ne înfometăm și, instinctiv, vom căuta să o înlocuim cu alte alimente, de multe ori pline de zahăr. Ar fi bine să cumpărăm pâine din făină integrală sau, dacă timpul ne permite, să ne preparăm acasă pâine biblică Ezekiel, din cereale integrale germinate.
Cei mai mulți nutriționiști ne recomandă să consumăm cel mult 5-6 felii de pâine integrală zilnic, dacă nu mai consumăm și alte alimente din grâu, iar dacă vrem să slăbim ar trebui să ne mulțumim cu doar 2-3 felii de pâine pe zi. Cât despre pâinea proaspătă, aceasta nu este tocmai sănătoasă, indicat fiind să consumăm pâine veche de o zi.
Iată, așadar, că trebuie să fim atenți și la cantitatea, dar mai ales la calitatea pâinii pe care o consumăm! Vă propun să renunțați treptat la pâinea și produsele din făină albă de grâu și să le înlocuiți cu produse din făină integrală, mult mai nutritivă!
Să ne revedem sănătoși! Pe curând!