Fructul de avocado este un aliment deosebit de sănătos şi foarte versatil. Se poate folosi atât pentru prepararea aperitivelor, salatelor, supelor, felurilor principale, cât şi a deserturilor şi poate fi consumat în egală măsură atât de vegani, raw-vegani, cât şi de gurmanzi sau mofturoşi. Este un fruct pe care nutriționiştii îl includ în categoria grăsimilor sănătoase, având indicații de consum pentru toate categoriile de persoane, sănătoase sau bolnave, copii, tineri, adulți sau vârstnici, femei care intenționează să rămână însărcinate, femei însărcinate sau care alăptează.
Supranumit şi „unt vegetal“, avocado este bogat în acizi graşi (acid alfa linoleic şi acid oleic), vitamine ( B6, C, E, K), acid pantothenic, acid folic, minerale (potasiu, magneziu, cupru, fier, fosfor, zinc), fitosteroli (beta-sitosterol, stigmasterol), carotenoide (betacaroten, luteină, zeaxantină), flavonoide, fibre.
Pentru consum, fructul trebuie să fie bine copt, cu textura moale la apăsare. Coaja trebuie să fie verde, fără pete maronii. Dacă fructul este tare, poate fi lăsat 2-3 zile la întuneric, să se coacă.
În partea verde închis a pulpei de fruct (aflată imediat sub coajă) se găsesc concentrați nutrienții cei mai valoroşi.
Sugestii de utilizare:
• Utilizați avocado tăiat cubulețe, ca garnitură pentru supele cremă de legume!
• Obțineți un guacamole tradițional amestecând cubulețe de avocado, cu ceapă tocată, roşii tăiate cubulețe, suc de lămâie, ulei de măsline, frunze de pătrunjel şi opțional ardei iute sau usturoi tocat.
• Amestecați avocado cu brânză sărată, mărar, cubulețe de ardei şi opțional ceapă tocată, pentru a obține o pastă tartinabilă.
• Dacă omogenizați bine la robot 2 bucăți de avocado cu puțină zeamă de lămâie, puțin ulei de măsline, usturoi tocat şi măsline fără sâmburi, veți obțineți un pate vegetal foarte sănătos şi gustos.
• O salată excepțională se obține amestecând felii de avocado cu bulb de fenicul tăiat fin, felii de portocală şi frunze de mentă proaspătă.
• Pentru a obține o cremă fină şi sănătoasă de ciocolată, amestecați o banană, jumătate de avocado, 3-4 lingurițe de cacao şi o linguriță de miere. Dacă la această cremă adăugați 1 lingură de fulgi de nucă de cocos sau de nuci ori alune mărunțite şi 5-6 linguri de fulgi de ovăz, înmuiați în prealabil cu puțină apă sau lapte, veți obține o compoziție care se poate modela în biluțe şi care constituie un dulce sățios, sănătos şi foarte gustos.
• Amestecând un avocado cu câteva inflorescențe de brocoli (crud sau opărit), cu suc de lămâie, ceapă verde şi 1-2 căței de usturoi, veți obține o cremă delicioasă care poate fi servită pe felii de pâine, pe biscuiți sărați sau pe felii de ardei roşu.