În perioada rece este sezonul citricelor și recomandările de consum sporesc. Ne dorim să mâncăm sănătos și, de aceea, apelăm la lămâi, portocale, mandarine, grapefruit, alese cu grijă din rafturile supermarketurilor. Nu avem însă acces la eticheta cutiei în care au fost ambalate acestea, așa că nu putem vedea substanțele care au fost folosite în scopul conservării lor.
În necunoștință de cauză sau din motive de dezinformare, în loc să aducem beneficii de sănătate putem crea terenul propice apariției unor dezechilibre și a unor boli grave, dacă nu știm cum să pregătim fructele înainte de consum.
Prospețime, valabilitate mai mare, dar cu ce preț?
Toate citricele, mai puțin cele organice (bio), sunt tratate cu substanțe chimice menite să le asigure prospețimea și o valabilitate cât mai mare, iar în final sunt „lăcuite“ cu substanțe ceroase, care să împiedice deshidratarea, dar și să fixeze chimicalele pe suprafața lor.
Dintre chimicalele folosite amintim:
Imazalil
Este un fungicid, cu efect potențial carcinogenic, neurotoxic, care poate afecta funcția de reproducere, precum și dezvoltarea fătului sau a copiilor.
Conform USDA’s Pesticide Data Program information, consumul la o masă a două portocale pentru un copil de circa 20 kg sau trei portocale pentru un adult ar putea cauza toxicitate din cauza producerii de compuși carcinogeni.
Thiabendazole
Este un fungicid și parazicid, probabil cancerigen, care poate afecta în doze mari nivelul hormonilor tiroidieni.
Sodium O’Phenylphenate
Dezinfectat, cu potențial carcinogenic, suspect de toxicitate gastrointestinală sau hepatică.
Cum putem elimina din substanțele toxice?
Putem diminua considerabil cantitatea de substanțe toxice ingerate prin spălarea energică a fructelor cu apă călduță și ideal ar fi și cu o perie. La citrice este obligatorie îndepărtarea cojii pentru a reduce cantitatea de substanțe toxice.
Nu se recomandă folosirea cojii de citrice în nici un preparat destinat consumului uman (cum ar fi prăjituri, băuturi, dulceată etc.). Oricât de sănătoasă este apa plată cu lămâie, evitați totuși să o consumați la restaurant, deoarece există probabilitatea crescută ca fructele să conțină și coajă, și mai mult decât atât să nu fi fost deloc spălate înainte de utilizare.
- Surse
- pesticideinfo.org
- whatsonmyfood.org/level.jsp?food=OG&pesticide=604
- ams.usda.gov/AMSv1.0/pdp
- exponent.com/Sodium-o-phenylphenate-SOPP-on-Fruit/
- cdc.gov/biomonitoring/Orthophenylphenol_BiomonitoringSummary.html