Nutriție

„Antiinflamatoare“ la pahar: 3 sucuri care combat inflamația

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
dietăinflamațiesfatsucuri antiinflamatoare

Majoritatea bolilor actuale sunt cauzate de inflamație. Inflamația este un mecanism de apărare al organismului pentru a se proteja de factori agresori. Dar ea poate deveni cronică atunci când suntem expuși permanent la substanțe toxice precum pesticidele sau aditivii din alimente procesate. Dacă astfel de chimicale sunt ingerate ani în șir, ele ajung să deterioreze anumite celule și vase de sânge. Astfel se explică modul în care inflamația cauzează hipertensiune arterială, colesterol crescut, artrită, tulburări digestive. Prin reducerea inflamației, organismul își recapătă capacitatea de a face față acestor boli.

Metode naturale pentru reducerea inflamației

Acest lucru este posibil prin adoptarea unei alimentații echilibrate și prin exercițiu fizic. Sportul ne ajută să luptăm contra stresului oxidativ, aflat la originea inflamației. În plus, somnul odihnitor este și el foarte important. Spre exemplu, o persoană privată de somn va produce proteina TNF-alpha, o proteină proinflamatoare. În schimb, după o noapte de somn odihnitor, se activează producția unei proteine reparatoare, numită LCRP.

La capitolul nutriție, există mii de studii care dovedesc eficiența unor alimente contra inflamației. Din categoriaalimentelor antiinflamatoare fac parte:

  • peștele și alte alimente bogate în acizi grași omega 3: nuci, migdale, alune, ulei de măsline ș.a.;
  • fructele de mare și algele, datorită conținutului valoros de zinc și seleniu, remarcabile pentru puterile antioxidante;
  • turmericul și ghimbirul, două plante antiinflamatoare prin excelență datorită conținutului de polifenoli;
  • legumele crucifere (varză, conopidă, broccoli, gulie), care conțin sulforafani, compuși cu efecte antiinflamatoare și antitumorale;
  • mere verzi, fructe de pădure, caise, piersici, pepene, care sunt mine de antioxidanți.

Rețete de sucuri antiinflamatoare

Din fructe și legume se pot prepara adevărate cocteiluri cu efecte antiinflamatoare. Dr. Axe, celebrul nutriționist de peste ocean, oferă pe site-ul său următoarea rețetă care, spune el, este perfectă pentru a susține apărarea naturală a organismului și a reduce inflamația.
Ingrediente:

  • 4 tulpini de țelină
  • ½ castravete
  • 1 ceașcă ananas
  • ½ măr verde
  • 1 ceașcă spanac
  • 1 lămâie
  • 1 bucată mică de ghimbir

Puneți toate ingredientele în storcătorul de fructe și consumați sucul obținut imediat.
O altă băutură recomandată de dr. Axe:
Ingrediente

  • 1 castravete
  • 8 morcovi
  • ½ lămâie
  • 1 măr verde

Puneți toate ingredientele în storcătorul de fructe și consumați sucul obținut imediat.

Pentru susținerea sănătății cardiovasculare, dr. Axe „prescrie“ următorul suc plin de antioxidanți:
Ingrediente:

  • 1 sfeclă roșie (medie)
  • 1/8 sau mai puțin dintr-un ardei iute
  • 1 bucată mică de ghimbir
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 lămâie
  • 1 castravete

Puneți toate ingredientele în storcătorul de fructe și consumați sucul obținut imediat.

Surse:

  • draxe.com/recipe/anti-inflammatory-juice/
  • draxe.com/recipe/basic-juice/
  • draxe.com/recipe/hot-heart-health-juice/
  • doctissimo.fr/html/nutrition/dossiers/sante-assiette/articles/14525-alimentation-anti-inflammatoire.htm
Etichete articol:
dietăinflamațiesfatsucuri antiinflamatoare
Articolul anterior
Nutraceutica 2016: Calea către o alimentație inteligentă
Articolul următor
Smoothie antiinflamator de ananas și turmeric

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: