Suntem mereu pe fugă. Agitați. Prinși într-o vâltoare a veții, care ne face să uităm de noi și de nevoile noastre stringente. Lăsăm adesea ca stresul și grijile zilnice să ne copleșească. Ba chiar să ne conducă și modul în care luăm masa. „Stresul trebuie alungat cu orice preț”, spune profesorul Mencinicopschi. Și mare dreptate are. Căci el se strecoară cu o repeziciune și-ntr-un chip aproape imperceptibil, provocând mari suferințe organismului nostru. ”Modifică sistemul hormonal. Cortizolul și adrenalina influențează puternic pofta noastră de mâncare. Unora dintre noi le taie complet dorința de a mai mânca ceva. Și așa slăbim. Un mod de a slăbi însă complet nesănătos, care nu face bine corpului nostru”. La polul opus, tot stresul este cel care produce acumularea de kilograme. Altfel spus, grăsime ce se așază pe rinichi, inimă, intestine, ficat. Așa apare steatoza hepatică, ne explică profesorul. Efectele asupra sănătății sunt devastatoare. Pentru că este deja demonstrat, obezitatea este însoțită de diabetul de tip 2, boli cardiovasculare, chiar și diverse forme de cancer.
Nu carnea îngrașă, ci carbohidrații cu absorbție rapidă!
Odată aflate aceste informații nu avem voie să punem bariere sănătății noastre, ne este interzis să o punem în pericol. Masa trebuie să fie masă. Mâncarea, o binecuvântare. O bucurie ce trebuie savurată. Încet. Fără grabă. Fără gânduri adunate. Nu în fața calculatorului, a televizorului, la volan sau pe stradă. Ci mai cu seamă în liniște. În tihnă, într-un ambient plăcut, care să ne aducă relaxarea. Atât a minții, cât și a trupului. Altfel, nu facem decât să acumulăm tot mai multe calorii. Glicemia crește, iar excesul de glucoză din sânge, pentru că majoritatea carbohidraților sunt descompuși în glucoză, se transformă în grăsimi. Iată că nu ne îngrașă carnea un pic mai grasă sau grăsimea naturală puțin prelucrată, ci acești carbohidrați, în special cei cu absorbție super rapidă, cum sunt cerealele îndulcite, expandate, ce iau chipul zahărului, extrem de dăunător pentru sănătatea noastră.
Mestecați bine mâncarea!
Ce este de făcut? Cum păstrăm greutatea în limite normale? Stilul de viață modificat în așa fel încât să ne fie bine. Să avem grijă de noi. Acesta este răspunsul pe care profesorul mizează. „Să mestecăm bine mâncarea. În felul acesta, creierul primește semnale de sațietate mult mai devreme și ne face să ne oprim din a ingera mult mai multe calorii, mare parte din ele, goale”. Alimentele ce trebuie să se regăsească în permanență pe masa noastră musai să fie cele integrale, foarte puțin prelucrate, care au calorii hrănitoare. ”O carne preparată la grătar sau la cuptor, chiar dacă este mai împănată cu grăsime, nu este periculoasă. Colesterolul nu este în directă legătură cu bolile cardiovasculare. Organismul are nevoie de grăsimi. Niciodată laptele, carnea, ouăle, consumate cu responsabilitate și măsură, nu au îngrășat. Obezitatea a apărut când oamenii au început să mănânce cereale îndulcite și derivatele lor, fast-food, care nu țin de foame, sunt nocive, și ne îndeamnă mereu să consumăm câte ceva”.
La masă, să ne concentrăm pe mâncare, și nu pe alte activități!
Relaxarea, mâncatul echilibrat, cu mintea concentrată pe porția din farfurie, ajută creierul să-și ia atât cât are nevoie, nici mai mult, nici mai puțin. Mesele luate în orele din zi cu precădere, și mai puțin seara târziu, fac minuni pentru silueta noastră.
Să încercăm așadar să fim mai calmi, mai blânzi cu noi și cu problemele zilnice, să dăm răgaz mâncării să se așeze în stomac, să-i oferim corpului tot ce este mai bun și mai sănătos, iar el nu va uita să ne recompenseze cu energie și multă voie bună!