Nutriție

8 motive să profitați de cireșe și vișine în sezonul lor

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
cireședietăsfatvișine

Alimentele voastre să fie medicamente și medicamentele voastre să fie alimente.“ (Hipocrate)

Cireșele și vișinele sunt tot mai populare, nu numai datorită gustului plăcut, ci și multiplelor beneficii aduse sănătății. Aportul de substanțe nutritive (antociani, flavonoide, hidroxicinamați, potasiu, carotenoizi, melatonină) justifică acțiunea lor în prevenirea cancerului, bolilor cardiovasculare, diabetului, bolilor inflamatorii.
Antocianii, pigmenții ce imprimă culoarea rubinie a vișinelor și cireșelor, sunt flavonoizii cu cea mai pronunțată capacitate antioxidantă. Ei susțin răspunsul sănătos al organismului în stările inflamatorii, contribuie la reducerea efectelor distructive ale oxigenului, la reducerea stresului oxidativ, jucând un rol major în protecția celulară și în proliferarea (reproducerea) normală a celulelor. Antocianii 1 și 2 au proprietatea de a bloca ciclooxigenazele (COX) 1 și 2 și se găsesc atât în cireșe, dar mai ales în vișine, unde concentrația lor poate fi cu 27% până la 200% mai mare. Vișinele conțin cu cca 90% mai mulți antociani 1și 2 decât zmeura, în vreme ce alte fructe precum afinele, merișoarele, socul nu conțin acest tip de antociani.
În plus, cireșele și vișinele sunt alimente bogate în fibre și în vitamina C, având totodată un indice glicemic mai mic de 22 (mai mic decât cel al caiselor, strugurilor, piersicilor, afinelor și prunelor). Ce beneficii pentru sănătate vă poate aduce consumul de cireșe și vișine?

1. Vă mențineți o greutate corporală normală

Consumul de cireșe și vișine contribuie la reducerea inflamației cronice și a nivelului de lipide în sânge, asociate cu obezitatea și bolile cardiovasculare. Un studiu pe șobolani, publicat în Journal of Medical Food, a evidențiat că administrarea zilnică de pudră de vișine a determinat reducerea concentrației de grăsimi în sânge, a procentului de grăsimi depuse pe abdomen, concomitent cu reducerea markerilor inflamatori.

2. Vă întăriți sănătatea inimii și a vaselor de sânge

Cercetările efectuate la Universitatea din Michigan corelează consumul de vișine cu beneficii cardiovasculare și cu reducerea riscului de accident vascular cerebral. Studiul a demonstrat că vișinele activează receptorii nucleari activați de inductorii proliferării peroxizomilor (PPAR), aceștia având un rol important în reglarea oxidării acizilor grași, metabolismul lipidelor și lipoproteinelor, inflamație cronică și aterogeneză.
Datorită blocării ciclooxigenazei COX2, respectiv acțiunii antiinflamatorii, cireșele și vișinele previn formarea plăcii ateromatoase. Cercetătorii au constatat că animalele a căror dietă conținea cireșe și vișine au avut cu 55% mai puține leziuni ale aortei comparativ cu lotul martor. Totodată s-a constatat că atât vișinele, cât și cireșele, datorită acțiunii antioxidante, inhibă oxidarea colesterolului, factor determinant în apariția aterosclerozei.

3. Vă protejați împotriva stresului oxidativ

Antocianii și, în special, agliconul cianidină, conținuți în cireșe și vișine, sunt răspunzători de efectul marcant antioxidant și antiinflamator. Rezultatele unui studiu publicat în Journal of Natural Products, evidențiază acțiunea antiinflamatoare a antocianilor și a cianidinei izolate din vișine, aceasta fiind superioară aspirinei. Totodată, experimentele realizate pe șoareci și pe celule tumorale de cancer de colon uman au evidențiat capacitatea antocianilor și a agliconului cianidină de a inhibă dezvoltarea tumorilor.

4. Preveniți atacurile de gută

Consumul de vișine și cireșe favorizează scăderea nivelului de acid uric în sânge, având ca rezultat atât scăderea puseelor dureroase, cât și diminuarea riscurilor determinate de nivelurile crescute de acid uric în afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și renale.
Un studiu publicat în Arthritis & Rheumatism a evaluat 633 persoane cu gută, care au fost tratați cu extract de vișine, pe o perioadă de două zile. S-a constatat scăderea cu 35% a riscului de atac de gută.

5. Reduceți inflamația și durerile

Cireșele și vișinele sunt în topul alimentelor antiinflamatorii. Un studiu publicat în Journal of International Society of Sports Nutrition a evidențiat capacitatea cireșelor și a vișinelor de a reduce daunele musculare și durerile asociate inflamației rezultate ca urmare a exercițiilor fizice intense.
Un alt studiu publicat în Journal of Nutrition, efectuat pe femei cu vârste cuprinse între 22-40 de ani, a confirmat descreșterea inflamației prin inhibarea căilor de producere a acesteia și scăderea concentrației de urat plasmatic (o sare derivată din acid uric).
Studiile efectuate au evidențiat scăderea proteinei C reactive și a nivelului de oxid nitric (biomarkeri ai răspunsului inflamator), după consumul de cireșe sau vișine.

6. Aduceți un aport important de potasiu

Potasiul conținut în cireșe sau vișine (potasiul echivalent unei căni de cireșe sau vișine reprezintă 9% din valoarea nutrițională de referință) favorizează menținerea sănătății inimii, rinichilor, creierului și țesutului muscular, reducând riscul de accident vascular cerebral, de hipertensiune și de crampe musculare.

7. Descreșteți simptomele dureroase ale osteoartritei

Un studiu publicat în Osteoarthritis Cartilage a evaluat 58 de pacienți non-diabetici, cu osteoartrită, evidențiind îmbunătățirea scorului WOMAC și scăderea proteinei C-reactive, ca urmare a consumului de suc de vișine, timp de 6 săptămâni.

8. Combateți insomniile și îmbunătățiți calitatea somnului

Rezultatele unui studiu, realizat pe 20 de voluntari și publicat în European Journal of Nutrition, confirmă eficacitatea administrării de suc de vișine timp de 7 zile, în creșterea nivelului de melatonină (moleculă critică în reglarea ciclului somn-veghe), în creșterea perioadei de somn și a eficienței somnului.

Curiozități despre utilizarea vișinelor

La sfârșitul anilor 1980 s-au făcut cercetări privind acțiunea vișinelor pentru păstrarea preparatelor din carne. Cercetătorii au descoperit că acestea mențin prospețimea cărnii și încetinesc procesul de râncezire. Totodată reduc cu cca. 90% formarea aminelor heterociclice (considerate a fi carcinogenice) în timpul prăjirii.

Metode de conservare

Pentru a putea beneficia tot timpul anului de calitățile excepționale ale acestor fructe, vă recomandăm conservarea acestora fie prin congelare, fie utilizând apă fierbinte, acestea fiind cele mai sănătoase metode de păstrare a acestora. Virtuțile medicinale ale cireșelor și vișinelor nu sunt compatibile cu zahărul!
Un compot dietetic, delicios și fără zahăr îl puteți prepara după cum urmează: în borcane de sticlă, în prealabil sterilizate (prin menținere în cuptor, cca 30 minute), introduceți amestec de cireșe, vișine și câteva cireșe negre. Separat aduceți apă la temperatura de fierbere și apoi o turnați peste amestecul de fructe, având grijă să umpleți cât puteți de bine recipientele și să eliminați prin apăsare ușoară bulele de aer care se pot forma în timpul umplerii. Închideți etanș și întoarceți borcanele pentru 5 minute cu fundul în sus. Apoi le așezați normal și le lăsați să se răcească treptat, acoperite cu o pătură.

    Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19857054
  • uofmhealth.org/news/archive/201304/tart-cherries-linked-reduced-risk-stroke
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10075763
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23023818
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20459662
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12771324
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23727631
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038497
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12706854/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3133468/
  • researchgate.net/publication/231739631_Influence_of_Cherry_Tissue_on_Lipid_
    Oxidation_and_Heterocyclic_Aromatic_Amine_Formation_in_Ground_Beef_Patties
Etichete articol:
cireședietăsfatvișine
Articolul anterior
Vitamina D – un posibil tratament în scleroza multiplă?
Articolul următor
Deficitul de vitamina B12: Simptome și consecințe

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: