Ce este betaina?
Betaina este un compus natural de aminoacizi, cunoscut și sub numele de trimetilglicină sau TMG. Aceasta este compusă din aminoacidul glicină, care este atașat la trei grupe metil. La fel ca unele vitamine din grupa B, inclusiv acid folic și vitamina B12, betaina este considerată a fi un „donor de metil”. Această funcție o implică în funcționarea ficatului, în detoxifiere și funcționarea celulară în organism.
Betaina este regăsită în numeroase surse alimentare, precum sfecla de zahăr, tărâțele de grâu, secara, quinoa, orezul brun, spanacul, cartofii dulci, pieptul de curcan, carnea de vită/vițel și anumite fructe de mare, cum ar fi creveții. Numele nutrientului provine de la sfeclă, alimentul în care a fost descoperită inițial.
Principalul rol al betanei este de a ajuta organismul să proceseze grăsimile. Betaina este esențială în buna funcționare a organelor interne și a sistemului cardiovascular. Totodată, are un rol important în funcția digestivă, hepatică, în procesul de detoxifiere, de ardere a grăsimilor și de îmbunătățire a masei musculare. Iată 6 beneficii ale betainei la care nici nu te-ai fi gândit!
1. Betaina menține sănătatea tractului digestiv
Digestia alimentelor pe care le consumăm se realizează în prezența acidului gastric. În cazul unui deficit al acestuia, alimentele pe care le consumăm nu vor fi descompuse în totalitate, ceea ce înseamnă că organismul nu va putea absorbi toți nutrienții furnizați de alimente. Acidul clorhidric (HCL) este cel mai important în acest proces, nivelurile scăzute ale acestuia provocând probleme digestive. Betaina HCL este o formă comună de clorhidrat de betaină, o substanță chimică naturală compusă din betaină și clorhidrat, care stimulează formarea de acid clorhidric în stomac.
Sistemul imunitar se află în strânsă legătură cu sănătatea intestinală, loc în care se realizează absorbția nutrienților din alimente. Betaina are un rol și în întărirea sitemului imunitar prin capacitatea de a menține sănătatea intestinelor și un răspuns digestiv sănătos.
Studii recente au arătat că nivelul scăzut al acidului gastric din stomac predispune la dezvoltarea SIBO, sindromul de suprapopulare bacteriană a intestinului subțire, la deficiențe nutriționale și risc ridicat de a dezvolta alte infecții intestinale. Nivelul scăzut de acid gastric, numit și hipoclorhidrie, este frecvent întâlnit la persoanele în vârstă sau care se confruntă cu boli autoimune. Studiile au demonstrat că un nivel inadecvat de acid gastric, pe termen lung, favorizează absorbția slabă a nutrienților din alimente, afectează funcția digestivă. Acidul clorhidric secretat în stomac ajută la digerarea proteinelor și poate descompune alergenii alimentari, eliminându-le efectele negative.
2. Betaina îmbunătățește funcția hepatică și procesul de detoxifiere
Consumul excesiv de alcool, obezitatea sau diabetul sunt doar câteva dintre cauzele care determină acumularea grăsimilor în ficat, îngreunând îndeplinirea funcțiilor acestuia. S-a demonstrat că betaina ajută ficatul în procesul de prelucrare și eliminare a grăsimilor. Este implicată și în procesul de detoxifiere, putând ajuta ficatul să prelucreze substanțele toxice care ajung în organism și să le elimine. Astfel, previne și deteriorarea tractului digestiv. Betaina poate ajuta și la descompunerea acizilor grași, din ficat, prin urmare, prin toate aceste acțiuni, betaina susține funcția hepatică normală și sănătatea ficatului.
3. Betaina menține sănătatea inimii
Unul dintre importantele benficii ale betainei pentru organismul uman este efectul pe care îl are asupra sistemului cardiovascular. S-a demonstrat că betaina poate reduce nivelul homocisteinei, un aminoacid din fluxul sanguin. O concentrație mare de homocisteină reprezintă un potențial factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Prin acțiunea sa, betaina poate reduce riscul apariției atacului de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor boli ale sistemului cardiovascular.
4. Betaina contribuie la îmbunătățirea masei musculare și scăderea nivelului grăsimii din organism
Studiile făcute asupra betainei au demonstrat că are un rol semnifiativ în reducerea grăsimilor și metabolizarea proteinelor. De asemenea, poate fi implicată în creșterea forței și rezistenței musculare, îmbunătățind, în general, întrega compoziție corporală. Creșterea masei musculare poate fi un rezultat al betainei, datorită sintezei proteinelor pe care o face acest aminoacid. Totodată, studiile au arătat că betaina poate avea capacitatea de a reduce durerile musculare, aspect îmbucurător pentru cei care se confruntă cu dureri cauzate de deteriorarea țesutului muscular și nervos, dar și pentru sportivii care fac exerciții intense.
5. Betaina și susținerea sănătății pielii
Printre beneficiile betainei asupra tenului au fost regăsite menținerea unui nivel optim de hidratare a pielii, datorită capacității de a menține umiditatea blocată în piele. Aceste acțiuni ajută la calmarea iritațiilor și reducerea uscăciunii, protejând textura pielii. Există și studii care au arătat că betaina ar avea efecte de prevenire a ridurilor și antiaging.
6. Betaina are efecte antiinflamatoare
Rolul betainei în metabolismul aminoacizilor cu sulf – responsabili de apărarea organismului împotriva stresului oxidativ, inhibarea răspunsurilor inflamatorii, reglarea metabolismului energetic și atenuarea apoptozei – îi conferă rol protector și antiinflamator. S-a demonstrat că betaina are efecte protectoare împotriva unor boli, ca obezitatea, diabetul și chiar cancerul și boala Alzheimer.
Betaina HCL (clorhidratul de betaină) este utilizată în suplimente ca sursă de acid clorhidric. O sursă calitativă de betaină este produsul oferit de Zenyth, Betaine HCL & Pepsin, destinat combaterii hipoacidității gastrice, susținerii digestiei și menținerii unui nivel optim al homocisteinei.
Surse:
draxe.com/nutrition/what-is-betaine
webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-312/betaine-hydrochloride
kaiserpermanente.org/kbase/topic.jhtml?docId=hn-2808009
enzymedica.com/blogs/ingredient-science/unlocking-health-benefits-with-betaine
drruscio.com/betaine-hcl
draxe.com/health/homocysteine-levels
www.medicinenet.com/homocysteine/article.htm