În fiecare zi, la nivel mondial, peste 20.000 de oameni sunt diagnosticați cu cancer. De asemenea, la nivel global, se cheltuiesc aproape 100 de miliarde de dolari anual pentru tratamente împotriva cancerului. Cu toate acestea, multe dintre tratamente oferă destul de puține șanse în ceea ce privește supraviețuirea, în funcție și de stadiul bolii canceroase. Între timp, se dezvoltă numeroase terapii necostisitoare, care nu pot fi brevetate, dar care ar putea schimba regulile jocului. O astfel de terapie alternativă și complementară poate fi o doză mare de vitamina C, iar o alta – cetoza nutrițională. Cercetări recente arată că aceste două terapii pot avea capacitatea de a eficientiza protocoalele chimice convenționale împotriva cancerului.
Vitamina C „sensibilizează” celulele canceroase la radioterapie și chimioterapie
Cercetările au arătat că vitamina C este selectiv citotoxică la celulele canceroase atunci când e administrată intravenos sau în formă lipozomală în doze mari. Mecanismul din spatele capacității vitaminei C de a viza selectiv celulele canceroase are de-a face cu generarea de peroxid de hidrogen, care, în cele din urmă, ucide celulele canceroase. Țesuturile sănătoase rămân nevătămate de nivelurile ridicate de peroxid de hidrogen generat, deoarece celulele normale au mai multe modalități de eliminare, împiedicând astfel acumularea până la niveluri toxice. Una dintre căile principale de eliminare este enzima catalază, iar celulele cu o activitate catalazică redusă (cum sunt celulele canceroase) sunt mai predispuse să moară din cauza excesului de specii reactive de oxigen și a radicalilor liberi secundari atunci când sunt expuși la cantități mari de vitamina C. Studii recente confirmă că administrarea unor doze mari de vitamina C, în asociere cu chimioterapia și radioterapia, îmbunătățește semnificativ eficacitatea acestor tratamente.
În majoritatea studiilor se vorbește despre administrarea intravenoasă care poate avea o concentrație de 100 până la 500 de ori mai mare față de ingestia orală, iar unele cercetări vorbesc chiar despre o concentrație de 800-1000 de ori mai mare față de doza zilnică recomandată (70 mg). După astfel de administrări se constată creșterea nivelului de vitamina C în sânge la 20 000 micromoli (μM), față de aproximativ 70 μM cât e nivelul mediu. Pentru reducerea inflamației în lupta contra cancerului, la Clinica Riordan (SUA) se folosesc doze între 7,5 și 50 grame de vitamin C. Mai multe detalii despre terapiile împotriva cancerului de la Clinica Riordan puteți găsi aici.
Celulele canceroase conțin particule instabile de fier, ceea ce le face mai vulnerabile la leziunile oxidative cauzate de doza mare de vitamina C. Când aceste molecule active de fier reacționează cu vitamina C, se generează peroxid de oxigen și radicali liberi asociați, care dăunează ADN-ului celulelor canceroase și le slăbesc, făcându-le astfel mai vulnerabile la efectele chimioterapiei și radioterapiei. „Astfel de studii relevă o fragilitate metabolică în celulele canceroase, care se bazează pe producția proprie de agenți oxidanți, care ne permit să utilizăm compuși activi precum vitamina C pentru a sensibiliza celulele canceroase la radioterapie și chimioterapie”, susține dr. Garry Buettner, co-autor al studiului despre utilizarea vitaminei C în terapia cancerului.
Vitamina C reduce inflamația și scade riscul apariției metastazelor
Într-un studiu efectuat pentru a verifica eficiența vitaminei C, cercetătorii au observat că 93% dintre persoanele cu cancer pulmonar care au primit doze mari de vitamina C au răspuns la chimioterapie și radioterapie, comparativ cu un procent de doar 40% de răspuns al celor care nu au consumat această vitamină înainte de terapiile împotriva cancerului. Într-o altă constatare încurajatoare, peste 30% dintre persoanele care au consumat vitamina C au arătat semne de scădere a tumorilor, în comparație cu persoanele care au făcut doar chimioterapie și radioterapie.
În afară de mecanismele deja menționate, vitamina C este de folos în lupta împotriva cancerului și datorită reducerii inflamației din organism. Ca regulă generală, inflamația cronică este un semn distinctiv al cancerului, iar cercetările arată că tratamentul cu vitamina C scade citokinele pro-inflamatorii și proteina C-reactivă, iar aceste îmbunătățiri se corelează cu o reducere a dimensiunii tumorii. Alte studii arată că vitamina C poate reduce riscul metastazelor și poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu cancerul și tratamentul cancerului, cum ar fi oboseala, vărsăturile, durerea sau pierderea poftei de mâncare.
Cetoza și postul, utile în tratamentul cancerului
Un centru oncologic din Turcia a mers mai departe, arătând că vitamina C în combinație cu cetoza (proces ce apare atunci când grăsimile sunt transformate în energie de către organism) ajută la îmbunătățirea eficacității chimioterapiei. Această terapie poate fi combinată cu utilizarea unei doze mari de vitamina C, o dietă ketogenică, hipertermie, inhibatori glicolitici sau terapie cu oxigen hiperbaric. Cercetările au arătat că menținerea cetozei nutriționale și a postului alimentar pentru cel puțin 14 ore înainte de tratamentul cu chimioterapie pare a fi esențială pentru rata importantă de succes de la ChemoThermia Oncology Center. Alți cercetători au verificat capacitatea remarcabilă a unei diete ketogenice pentru prevenirea și suprimarea cancerului, iar atunci când aceasta este combinată cu postul și o doză importantă de vitamina C, se creează un mediu foarte ostil pentru celulele canceroase.
Nu-i așa că vitamina C e fantastică?
Care este sursa ta preferată de vitamina C?
Surse:
- time.com/4718630/vitamin-c-cancer-treatment-chemotherapy/
- sciencedaily.com/releases/2017/01/170109134014.htm
- articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/04/17/vitamin-c-improves-effectiveness-chemo-radiation.aspx
- now.uiowa.edu/2017/01/why-high-dose-vitamin-c-kills-cancer-cells#.WJo_O1qD2kY.twitter
- express.co.uk/life-style/health/752822/cancer-disease-treatment-vitamin-C-diet
- medicine.news/2017-01-16-researchers-found-that-using-vitamin-c-correctly-in-high-doses-kills-cancer-cells.html
- medicalnewstoday.com/articles/316643.php
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5106370/
- riordanclinic.org/2012/10/press-release-high-dose-vitamin-c-reduces-inflammation-in-cancer-patients-study-shows/
- cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/vitamin-c-pdq