Medicină funcțională

Seminar de Medicină Integrativă: Particularitățile celulelor canceroase și terapia personalizată

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
cancerdieta anticancermedicina integrativa

Cancerul este cea mai gravă maladie a secolului XXI și se află în creștere continuă, a atras atenția prof. John Ionescu, în cadrul Seminarului „Abordarea integrativă a bolilor neoplazice”, din 19 martie 2016, cea de-a doua manifestare din seria Seminarelor de Medicină Integrativă, pe care reputatul biolog și imunolog din Germania le susține, pe parcursul anului 2016, la Institutul Național de Statistică.
Prof. John Ionescu a adus în atenția medicilor prezenți la eveniment subiecte menite a elucida complexa „biologie” a cancerului: particularitățile tumorilor canceroase și heterogenitatea extraordinară a acestora, impactul stresului oxidativ și al expunerii la metale grele, pesticide, detergenți, poluare și alți factori nocivi din mediul înconjurător în apariția bolilor neoplazice, rolul nutriției și consecințe ale alegerii unor alimente cu efect pro- sau anti-oxidativ în cadrul terapiei anticancer, importanța terapiei personalizate în lupta contra bolilor neoplazice.

Metale grele, depistate în interiorul tumorilor

Cea mai importantă cauză a eșecului chimioterapiei și radioterapiei este heterogenitatea și variabilitatea genetică enormă a celulelor canceroase. În interiorul aceleiași tumori se pot regăsi celule care se deosebesc profund unele de altele, iar în cazul a două tumori, celulele din prima tumoră sunt diferite față de celulele din a doua tumoră, a explicat prof. John Ionescu. Radicalii liberi joacă un rol important în apariția mutațiilor genetice. Stresul oxidativ – procesul de formare a radicalilor liberi – are ca efect eterogenitatea celulelor tumorale. Factorii care duc la creșterea radicalilor liberi pot fi: externi (metale grele, pesticide, vopsele, conservanți, aditivi alimentari, detergenți, radiații ș.a.) sau interni (procese metabolice, detoxifiere). Studiile din ultimii ani arată că, spre exemplu, în tumorile mamare se regăsesc cantități imense de metale grele. Un studiu efectuat de prof. John Ionescu la clinica sa, Spezialklinik Neukirchen, din Germania, în anul 2006, a demonstrat o încărcare masivă a tumorilor mamare maligne analizate cu metale grele: fier, nichel, zinc, crom, cositor, mercur, cadmiu, atingând niveluri de zeci de ori mai mari decât în țesuturile mamare sănătoase.

Glucoza, principalul combustibil al celulei canceroase

Abordarea terapeutică a bolii neoplazice trebuie să țină cont de particularitățile metabolice, funcționale și energetice ale celulelor canceroase. Prof. John Ionescu le-a explicat medicilor prezenți la curs cât de important este să se descifreze metabolismul energetic al celulei canceroase astfel încât terapia aplicată să fie eficientă. Spre exemplu, tumorile canceroase consumă cantități foarte mari de glucoză și fructoză pentru a se dezvolta. Ca atare, hrana bogată în carbohidrați, care sunt transformați în glucoză, și – atenție! – perfuziile cu glucoză administrate pacienților cu cancer nu fac decât să accelereze creșterea și multiplicarea celulelor tumorale, a avertizat prof. John Ionescu. De asemenea, antioxidanți precum zincul, glutationul, vitamina E sau anumiți aminoacizi (glutamină, glutamat, serină, glicocol, metionină) pot favoriza proliferarea celulelor canceroase și ca atare trebuie eliminați din alimentație. În schimb, prof. John Ionescu a subliniat că există o serie întreagă de elemente naturale prin care se poate inhiba creșterea tumorală: vitamina C, polifenolii, dieta ketogenică. După cum a explicat specialistul, polifenolii și vitamina C au un puternic efect pro-oxidativ, ceea ce produce o explozie de radicali liberi, care determină apoptoza (moartea) celulelor canceroase. Pentru aceasta este nevoie ca substanțele respective să fie administrate intravenos, nu pe cale generală sub forma suplimentelor alimentare.

Dieta anticancer

După o boală malignă, pacientul nu mai poate mânca după pofta inimii, a afirmat prof. John Ionescu. Alegerea corectă a alimentelor joacă un rol deosebit în creșterea eficienței terapiei în cazul pacienților oncologici. Astfel, dulciurile, făinoasele, fructele și sucurile dulci trebuie eliminate din hrana zilnică. Sunt indicate, în schimb, legume cu indice glicemic scăzut, sucuri proaspete din morcov, țelină, grapefruit. Este contraindicat sucul de sfeclă roșie sau de pepene, din cauza cantității mari de zahăr. Alte alimente la care trebuie să se renunțe sunt carnea roșie, implicată în apariția cancerului colorectal, unele produse lactate. Ca surse de proteine și grăsimi sunt recomandate: peștele, uleiul de in sau de cânepă, uleiul de cocos, untul, creierul, fructele oleaginoase. Prof. John Ionescu a subliniat, de asemenea, efectul benefic al postului de scurtă durată în lupta contra cancerului.
Rolul nutriției în abordarea integrativă a cancerului a fost prezentat, în partea a doua a seminarului, și de dr. Horațiu Albu, președintele Societății Române de Medicină Ortomoleculară. În lucrarea „Dietetica specială și aplicațiile nutriției ortomoleculare în construcția regimului igieno-dietetic din cancer”, dr. Albu a expus conceptul de nutriție ortomoleculară, energogenetica celulei tumorale, rolul micronutrienților în dinamica tumorală și în îmbunătățirea răspunsului terenului biologic la agresiunea tumorală. Specialistul, având titlul de master în Oncologie Moleculară obținut la Madrid, a prezentat utilizarea „Cremei dr. ALBU” în cazul pacienților cu cancer. Acest „superaliment” se poate prepara acasă din următoarele ingrediente bio de cea mai bună calitate: ulei de in, pudră de turmeric, piper negru, urdă. Produsul înlocuiește energia furnizată de glucide cu cea furnizată de acizi grași, asigură aport de proteine din urdă (mai săracă în glutamină și mai bogată în cisteină), ameliorează statusul pro-inflamator al organismului. Cantitatea administrată zilnic și frecvența se stabilesc în funcție de greutatea și patologia fiecărui pacient.

Etichete articol:
cancerdieta anticancermedicina integrativa
Articolul anterior
Prof. John Ionescu: Abordarea holistică a bolilor autoimune
Articolul următor
Arborele vieții și rădăcinile sănătății

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: