Medicină funcțională

Protejându-ți microbiomul vei avea oase sănătoase!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
bacterii intestinalefloră intestinalămicrobiomprobioticesănătatea oaselor

Poate exista o axă între intestin și sistemul osos? Cercetătorii sunt în mod constant preocupați de găsirea unei conexiuni între microbii care populează corpul nostru și sănătatea noastră, știința sugerând că bolile osoase ar putea începe în intestin. Descoperă cum trilioanele de bacterii care populează tractul gastrointestinal joacă un rol important în menținerea sănătății osoase.

Contrar părerii generale, oasele nu reprezintă o structură statică, ci sunt în mod constant remodelate. Țesutul osos matur este îndepărtat în mod regulat din schelet de celule numite osteoclaste (prin resorbție), un nou țesut osos fiind format din celulele numite osteoblaste (prin osificare). Remodelarea ajută la reconfigurările osoase ce urmează fracturilor și răspunde la solicitările mecanice cum ar fi cele din cazul exercițiilor fizice. Un dezechilibru în resorbția și formarea osoasă poate duce la boli osoase precum osteoporoza și artrita. În general, densitatea osoasă ridicată este asociată cu un risc redus de fracturi și probleme osoase. Cu toate acestea, creșterea densității minerale osoase, masa osoasă și lungimea osului nu arată întotdeauna o stare de sănătatate osoasă mai bună.

Legătura dintre microbii intestinali și sistemul osos

Unul dintre modurile prin care cercetătorii studiază efectele microbiomului asupra unui sistem de organe este prin folosirea șoarecilor care nu au un microbiom, aceștia fiind născuți și crescuți în incubatoare sterile. Studiile efectuate au concluzionat că simpla prezență sau absență a microbiomului a schimbat în mod semnificativ structura oaselor. Însă problemele osoase sunt asociate, cel puțin parțial, și cu tulburările ereditare gastrointestinale. La o persoană adultă, densitatea minerală osoasă este în măsură de 50% până la 80% ereditară. Ultimele cercetări arată că trăsăturile moștenite pot fi transmise de la părinți către urmași nu doar prin intermediul ADN-ului, ci și prin microbii cu care copilul intră în contact la naștere, din flora vaginală a mamei. Astfel, este foarte posibil ca, în plus față de trăsăturile ereditare codificate de propria noastră genetică, factorii determinanți suplimentari ai sănătății noastre osoase să fie dobândiți în baza moștenirii noastre microbiene.

Problemele osoase sunt adesea observate la persoanele cu tulburări gastrointestinale. Pacienții cu boala inflamatorie intestinală au un risc crescut de osteopenie, osteoporoză și fracturi osoase. Acest lucru a fost atribuit malabsorbției calciului, reducerii nivelurilor sangvine de vitamine D și K sau pierderii de masă osoasă după tratamentul cu glucocorticoizi. Inflamația sistemică este, de asemenea, asociată cu creșterea producției de citokine, care sunt contributori-cheie în procesul de pierdere a masei osoase.

Intestinul permeabil și sănătatea oaselor

Atunci când bariera intestinală este compromisă, microbi sau părți de microbi pot ajunge în fluxul sangvin. Sistemul imunitar recunoaște aceste componente bacteriene în sânge și lansează un răspuns imun sistemic. Studiile au descoperit o asociere puternică între translocația microbiană și patologii comune, cum ar fi poliartrita reumatoidă. Stimularea receptorilor sistemului imunitar înnăscut are efecte în tot corpul, acesta fiind și motivul pentru care intestinul permeabil se poate manifesta ca o serie de condiții cronice de sănătate diferite. În ceea ce privește sănătatea oaselor, stimularea celulelor imune înnăscute are un efect direct asupra remodelării osoase.

Microbii configurează sistemul imun la nivel sistemic și al mucoaselor pentru a influența remodelarea osoasă. Microbiomul joacă un rol cheie în dezvoltarea inițială a sistemului imunitar a unui copil și în menținerea răspunsurilor imune potrivite mai târziu în viață. Aceasta reprezintă încă o cale prin care microbii sunt implicați în sănătatea oaselor, deoarece sistemul imun este implicat în reglarea metabolismului și fiziologiei osoase. Celulele imune, activate de obicei de microbii din intestin, pot migra la oase și pot influența direct remodelarea osoasă prin intermediul factorului de inducere a osteoclastelor, RANKL, și a altor molecule de la nivelul oaselor. Nivelurile crescute de celule activate ale sistemului imunitar înnăscut s-au dovedit a spori expresia moleculei de semnalizare TNF-alfa în măduva osoasă pentru a se diferenția în osteoclaste. Acest lucru asigură echilibrul normal între resorbție și formare osoasă, împiedicând fracturile și scăderea densității osoase.

Microbii intestinali influențează disponibilitatea de substanțe nutritive importante pentru sănătatea oaselor. Pentru a asigura acest lucru este nevoie de o multitudine de elemente nutritive, inclusiv calciu, fosfor, vitamina D, vitamina K2, vitamina A și magneziu. Studii recente au sugerat că un rol important în sănătatea osoasă îl au și vitaminele B, C și E. Problemele microbiomului intestinal pot modifica în mod semnificativ absorbția nutrienților, dar microbii pot ei înșiși sintetiza unele vitamine (cum ar fi vitaminele B1, B3, B7, vitamina K2 etc.).
Așadar, deși există multipli factori care influențează sănătatea oaselor, inclusiv genetica, dieta și factorii de mediu, sănătatea intestinală pare să joace, de asemenea, un rol esențial. Nu ezita să consumi prebiotice, probiotice și chiar supă de oase pentru un sistem osos puternic și sănătos!

Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571087/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23445662
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407806
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25126780
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19028354/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088237
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25298539
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25488778
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26662934
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10637272
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12237882
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446754/
Etichete articol:
bacterii intestinalefloră intestinalămicrobiomprobioticesănătatea oaselor
Articolul anterior
Microbiomul intestinal, cheia în tratamentul poliartritei reumatoide?
Articolul următor
Care sunt adevăratele cauze ale bolilor cardiovasculare?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: