În cadrul Seminarelor de Medicină Integrativă, organizate pe parcursul anului 2016 la Institutul Național de Statistică, reputatul profesor John Ionescu (din Germania) a susținut sâmbătă, 7 mai, cursul „Terapii antiinflamatoare în bolile alergice și neurodegenerative”. Inflamația este o componentă comună și obligatorie bolilor alergice și degenerative. De fapt, inflamația este o parte a răspunsului complex al organismului la o serie de factori nocivi cum sunt agenții patogeni (virusuri, bacterii, ciuperci), substanțele toxice sau propriile celule vătămate ale organismului. Scopul inflamației este de a elimina, printr-un proces de curățire, celulele degradate și de a iniția procesul de regenerare.
„În centrul procesului de inflamație stă producția crescută de radicali liberi. Nu există inflamație fără producere de radicali liberi”, a subliniat prof. John Ionescu. Factorii principali ai inflamației sunt:
- infecțiile
- traumele tisulare
- efortul fizic intens
- xenobioticele (pesticide, vopsele, aditivi alimentari)
- medicamentele
- metalele grele
- fumatul
- hipertermia
- radiația ionizantă
- creșterea volumului de calorii ingerate zilnic
Persoanele care, din cauza unor polimorfisme genetice, nu au capacitatea de a se apăra împotriva radicalilor liberi sunt în cel mai mare pericol de a fi afectate de procese inflamatorii, alergii, boli degenerative, boli autoimune. Statisticele arată că 30-40% din populație suferă de polimorfisme genetice și nu-și pot dezintoxica organismul de metale grele, pesticide, chimicale, E-uri din alimente.
Tratarea inflamației în cadrul bolilor alergice și degenerative este obligatorie din perspectiva medicinei integrative, care se bazează pe identificarea și abordarea terapeutică a cauzelor răspunzătoare de apariția maladiilor. Astfel, liniile generale ale terapiei pentru eliminarea inflamației cronice sunt:
- Dietoterapia – eliminarea alimentelor periculoase (zahăr, carbohidrați complecși, alimente procesate ș.a.) și introducerea nutrienților care blochează radicalii liberi.
- Eliminarea infecțiilor intestinale, cutanate și pulmonare.
- Inițierea unor procese de detoxifiere pentru metale grele și xenobiotice.
- Mitigarea polimorfismelor genetice.
- Controlul mediatorilor responsabili de inflamație.
- Modularea neurohormonală.
Prof. John Ionescu a insistat în cadrul seminarului asupra rolului important al modulării inflamației prin hrană. În acest sens, sunt recomandate alimentele bogate în antioxidanți: sulforafan (broccoli, conopidă, varză, gulii), resveratrol (fructe de pădure, afine, cireșe), polifenoli (fructe și legume proaspete), curcumin (pudra de turmeric), omega 3 (pește, ulei de pește).