Depistarea și tratarea cauzei originare a bolii Hashimoto
Volumul „Tiroidita Hashimoto“, ajuns la a doua ediție în limba română, la Editura Paralela 45, pornește de la exemplul personal al dr. Izabella Wentz: ea însăși diagnosticată cu Hashimoto la vârsta de 27 de ani, în urma unei consultații de rutină. Izabella Wentz este cercetătoare în domeniul farmaciei clinice, una dintre cele mai influente voci în spațiul virtual, și nu numai, în zona problemelor tiroidiene. Pe dr. Izabella Wentz am descoperit-o în urmă cu câțiva ani, atunci când, eu însămi cu probleme tiroidiene, am început să mă documentez despre cum aș putea să îmi țin tiroida sub control.
Să înțelegem tiroidita Hashimoto
„Ce înseamnă pentru dumneavoastră tiroidita Hashimoto?“, întreabă dr. farm. Izabella Wentz. „Pentru mine a însemnat să-mi cadă părul, să mă simt epuizată și anxioasă, să-mi fie frig și să uit (adică să simt acea confuzie mentală), plus dureri și amorțeală în ambele brațe. Pentru unele persoane, tiroidita Hashimoto poate să însemne pierderi recurente de sarcină, incapacitate de a slăbi în ciuda dietei și a exercițiilor fizice, depresie, constipație și ani de frustrări. Pentru altele poate însemna tegumente palide, îmbătrânire prematură, letargie, lipsă de motivație, lentoare…“, arată dr. farm. Izabella Wentz. Recunoști unele dintre simptome? Eu recunosc multe.
Simpla administrare de hormoni tiroidieni nu ajută la recuperarea completă
Cea mai mare parte a cărții este dedicată înțelegerii și depistării cauzei originare a bolii. „În timp ce medicina convențională se raportează la fiecare sistem organic ca la o categorie separată și se preocupă doar de capacitatea tiroidei de a secreta hormoni tiroidieni, tiroidita Hashimoto înseamnă mai mult decât o simplă hipotiroidie. (…) Adesea, pe lângă simptomele tipice de hipotiroidie, pacienții care suferă de tiroidită Hashimoto au reflux gastric, hipoaciditate, carențe nutritive, anemie, o permeabilitate intestinală ridicată, sensibilități alimentare, probleme gingivale și hipoglicemie. Organismul rămâne blocat într-o stare cronică de supraîncărcare imunitară, insuficiență suprarenală, disbioză intestinală, digestie problematică, inflamație și anomalii de secreție a hormonilor tiroidieni. Aceste schimbări pot să ducă la simptome de anxietate, depresie și oboseală cronică, observate adesea în caz de tiroidită Hashimoto“, arată dr. farm. Izabella Wentz.
Cartea dr. farm. Izabella Wentz poate fi privită și ca un ghid al carențelor care pot apărea la persoanele cu tiroidită Hashimoto, un ghid de echilibrare a sistemului imunitar, a digestiei, de corectare a intoleranțelor alimentare, de eliminare a toxinelor (din alimentație și nu numai), de alegere a suplimentelor care să te ajute în demersul de descoperire a propriului drum de vindecare.
Iodul: un subiect sensibil
Controversa iodului este abordată și ea de dr. Izabella Wentz. Este binecunoscut faptul că, în cazul carenței severe de iod, apar hipotiroidia, gușa și problemele cerebrale. Însă despre excesul de iod care poate duce la tiroidită Hashimoto nu vorbește mai nimeni. În multe state, studiile au arătat că procentul de tiroidite autoimune crește drastic după iodurarea sării.
Toate drumurile duc la… digestie!
Cauza originară de apariție a autoimunității este permeabilitatea intestinală ridicată. Cea care previne autoimunitatea este mucoasa intestinală.
Majoritatea celor care suferă de tiroidită Hashimoto au o floră intestinală dezechilibrată. La aceasta contribuie alimentația bogată în carbohidrați, dar și contraceptivele orale, antibioticele, medicamentele antiacide. Dezechilibrul florei intestinale contribuie la creșterea permeabilității intestinale și la o autoimunitate sporită.
Unele alimente favorizează și ele permeabilitatea intestinală, dacă există intoleranțe. Vizate sunt în primul rând alimentele cu conținut de gluten, lactatele, ouăle sau soia.
Cum ne vindecăm?
Ultima parte a cărții este dedicată dietelor de refacere și suplimentelor alimentare. Vei descoperi de ce e bine să iei vitamina D dacă ai probleme cu tiroida, cum să alegi un probiotic pentru refacerea florei intestinale, când e bine să iei seleniu, zinc, enzimele betaină și pepsină sau cum te ajută glutamina sau n-acetil cisteina. Cartea se încheie cu un ghid al suplimentelor alimentare și o listă a analizelor pe care să i le ceri medicului.
Cunoști pe cineva care are probleme cu tiroida? Întreabă în jurul tău și ai să fii uimit! Înainte să fiu diagnosticată cu o problemă la tiroidă, nici eu nu credeam că atât de multe persoane, femei în special, au hipotiroidie, tiroidită Hashimoto, hipertiroidie sau noduli tiroidieni. Potrivit statisticilor, România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce privește incidența bolilor tiroidiene. Din păcate, bolile tiroidiene sunt încă subdiagnosticate nu doar la noi, ci în întreaga lume. Aceasta și pentru că simptomele tiroidiene sunt profund nespecifice, în stadiile inițiale fiind chiar ignorate. Așa se ajunge ca pacienților cu probleme tiroidiene să li se pună diagnosticul de depresivi, stresați sau anxioși. Mama mea, de exemplu, a primit în primă fază tratament pentru tahicardie și abia după ce simptomele nu treceau nicicum i s-au recomandat analize la tiroidă și a fost diagnosticată cu Hashimoto.
Ai grijă de tine! Vindecarea e un maraton, nu un sprint, iar schimbările pe care le faci treptat te ajută să fii mai sănătos, mai echilibrat.