Colagenul pare a fi produsul care face senzație la ora actuală pe piața suplimentelor nutritive. Cunoscut mai degrabă în sfera produselor pentru sănătatea articulațiilor, colagenul a devenit, mai nou, un ingredient-vedetă în industria de beauty și anti-aging. Totul se datorează capacității sale extraordinare de a ajuta la menținerea pielii netede și suple, precum și la fortifierea firului de păr și a unghiilor. Ceea ce poate știm mai puțin este faptul că beneficiile colagenului se extind dincolo de zona frumuseții sau a articulațiilor. Detaliem în continuare 7 beneficii importante ale colagenului și de unde poate fi luat.
Colagenul asigură structura de rezistență a corpului
Colagenul sprijină corpul din multe puncte de vedere. Ar trebui să ni-l imaginăm drept liantul din structura de rezistență a organismului. De altfel, denumirea de colagen provine din termenul grecesc „kolla”, care înseamnă „lipici” sau „clei”. Științific vorbind, colagenul este o proteină fibroasă găsită în tot organismul: în organele interne, mușchi, piele, păr, unghii, dinți, oase, vase de sânge, tendoane, articulații, cartilaje, inclusiv în tractul digestiv. Există mai multe tipuri de colagen, mai exact 16, care îndeplinesc funcții diferite, dar cea mai mare parte din colagen (90%) este de tip I. Acesta este cel mai comun, dar și cel mai puternic tip de colagen. El intră în alcătuirea pielii, oaselor, organelor, ochilor și tractului digestiv.
Sinteza colagenului este vitală în copilărie și adolescență, când corpul este în creștere și are nevoie de această proteină pentru a se dezvolta armonios. Supranumit „proteina tinereții”, „colagenul continuă să fie sintetizat și în prima parte a tinereții, însă după vârsta de 35 de ani începe să încetinească, ceea ce poate aduce tot felul de efecte negative asupra corpului. Până la vârsta de 40 de ani, colagenul intră în declin, rezervele începând să se epuizeze mai repede decât corpul îl poate produce din nou. La vârsta de 60 de ani, peste jumătate din colagenul corpului a fost epuizat deja”, explică într-un articol pe site-ul său dr. Amy Myers, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în medicină funcțională din SUA, autoarea unor bestseller-uri privind terapia bolilor autoimune.
Pe lângă procesul firesc de îmbătrânire, sinteza colagenului poate fi încetinită și de alți factori, cum ar fi: expunerea excesivă la soare, fumatul, stresul, dezechilibrele hormonale, deshidratarea, consumul excesiv de zahăr și alimente procesate, abuzul de alcool.
Mai puțin colagen, mai multe probleme de sănătate
Scăderea producției de colagen sau slaba calitate a acestuia se poate transpune într-o serie întreagă de probleme nu numai de sănătate, ci și de frumusețe. Lipsa colagenului se poate vedea imediat pe piele. Fără susținere din partea fibrelor de colagen, pielea își pierde din fermitate și elasticitate, devine brăzdată de riduri, capătă un aspect flasc și îmbătrânit. Tot ca urmare a deficitului de colagen părul își pierde strălucirea și rezistența. La fel și unghiile devin casante și moi.
Din punct de vedere al sănătății, deficitul de colagen determină apariția degradării articulare și scăderea densității osoase. Consecințele: de la dureri articulare și dificultate în mișcare până la artroză, osteoporoză, reumatism inflamator. La nivelul organelor interne, lipsa de colagen poate cauza: inflamație (ce provoacă sau agravează bolile inflamatorii intestinale), instabilitate și slăbiciune (prolaps, care afectează în general inima, prostata sau uterul).
Beneficiile uimitoare ale colagenului
1. Colagenul „repară” intestinul permeabil
„Unul dintre principalele motive pentru care folosesc suplimentele cu colagen în clinica mea, spune dr. Amy Myers, este pentru că acestea ajută la repararea intestinului permeabil”. Aproape 60-80% din sistemul imunitar se află la nivelul intestinului. Or, sindromul intestinului permeabil („leaky gut”) este o cauză frecventă a bolilor autoimune și a disfuncției tiroidiene. Din cauza permeabilității intestinale, toxinele, particulele nedigerate din hrană și agenții patogeni pot trece dincolo de peretele intestinal și ajung în sânge. Astfel apare inflamația cronică, fenomen care, în timp, poate duce la autoimunitate.
Peretele intestinal este prevăzut cu niște formațiuni numite vilozități, care sunt de fapt alcătuite din colagen. Aminoacizii din colagen sunt așadar extrem de importanți în alcătuirea peretelui intestinal. Colagenul participă la formarea de țesuturi noi și vindecarea celulelor deteriorate de inflamație. Cu alte cuvinte, colagenul „sigilează” peretele intestinal. Iată de ce persoanele diagnosticate cu o boală autoimună, disfuncții tiroidiene, colon iritabil vor beneficia de pe urma aportului suplimentar de colagen în dietă.
2. Colagenul susține frumusețea pielii, părului și unghiilor
Căderea părului și problemele de piele pot fi manifestări ale procesului normal de îmbătrânire, dar și simptome ale disfuncției tiroidiene. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea devine mai puțin elastică, deshidratată, lipsită de tonus. După 30 de ani, încep să apară și primele riduri, pete pigmentare, leziuni cuperozice. Părul se schimbă și el odată cu vârsta, firul se subțiază, își pierde strălucirea și rezistența. Nici unghiile nu scapă de efectele trecerii timpului, devenind fragile și casante. Aceste lucruri se întâmplă din cauza faptului că peptidele de colagen sunt esențiale pentru piele, păr și unghii sănătoase. Cum sinteza naturală a acestuia scade odată cu instalarea îmbătrânirii, creșterea aportului de colagen devine o necesitate pentru a îmbunătăți aspectul pielii de la nivel celular și a susținere regenerarea părului și unghiilor. Studii recente au arătat că suplimentele pe bază de colagen pot chiar opri pierderea părului.
3. Colagenul calmează inflamația și durerile articulare
Ridurile nu sunt singurele probleme legate de îmbătrânire. Și articulațiile dau semne de uzură după 30-40 de ani. Motivul? Același: producția proprie de colagen se epuizează. Ca urmare, articulațiile devin rigide, inflamate și dureroase, chiar ducând la scăderea mobilității. Colagenul conține doi aminoacizi salvatori pentru articulații: glicina și prolina, „cu proprietăți antiinflamatorii similare cu cele ale ibuprofenului”, susține dr. Amy Myers. Sunt studii clinice care au constatat că administrarea de colagen calmează durerea din osteoartrită și îmbunătățește mobilitatea articulațiilor.
4. Colagenul ajută în cura de slăbire
Glicina, aminoacidul menționat anterior, joacă un rol important în formarea masei musculare. Or, mușchii sunt cei care transformă o bună parte din glucoză în energie. Cu cât masa musculară este mai puternică și mai activă, cu atât mai stimulat este metabolismul să ardă mai multe grăsimi. Un alt avantaj al colagenului în cura de slăbire îl reprezintă conținutul crescut de proteine. Adăugarea colagenului în dietă ajută la menținerea senzației de sațietate mai mult timp. Există studii care arată că peptidele de colagen consumate la micul dejun sunt cu 40% mai sățioase decât alte proteine. Iar efectul uimitor este reducerea cu 20% a consumului de alimente la masa de prânz, atunci când colagenul este inclus la micul dejun.
5. Colagenul protejează inima
„Prolina, un alt aminoacid din colagen, are proprietatea de a topi depozitele de grăsime din artere și de a repara țesutul peretelui arterial”, explică dr. Amy Myers. De asemenea, colagenul s-a dovedit util și în controlul tensiunii arteriale. Toate acestea au dus la asocierea colagenului cu prevenirea aterosclerozei (procesul de rigidizare și blocare a arterelor cu depuneri de grăsimi).
6. Colagenul sprijină regenerarea osoasă
Calciul nu este singurul nutrient important pentru sănătatea oaselor. Deși este mai puțin cunoscut acest lucru, oasele sunt constituite în proporție de 1/3 din colagen, ceea ce le conferă flexibilitate. Celulele osoase se înnoiesc în mod constant, iar adăugarea colagenului în dieta zilnică poate face oasele mai puternice prin creșterea densității minerale osoase.
7. Colagenul stimulează detoxifierea hepatică
Toxinele pe care ficatul le procesează zilnic pot fi eliminate mai ușor cu ajutorul aminoacizilor din colagen. Potrivit studiilor, glicina și arginina protejează ficatul de aceste toxine și ajută mai ales la reducerea leziunilor hepatice induse de alcool.
De unde poți procura mai mult colagen în dietă?
Cele mai bune surse naturale de colagen sunt alimentele preparate din oase și cartilaje de pasăre, vită sau pește. Din păcate, cu cât ne îndepărtăm mai mult de alimentația tradițională, în care se folosesc toate părțile animalului, inclusiv oasele, cu atât avem mai puține șanse de a primi colagen natural, pentru că ne place să mâncăm doar carnea dezosată (piept de pui, mușchi file), mai fragedă, dar săracă în colagen.
O altă soluție naturală care ne ajută să includem colagenul în dietă o reprezintă suplimentele alimentare ce conțin colagen. Zenyth Pharmaceuticals a dezvoltat două produse naturale premium, cu o doză optimă de colagen: Beauty Help și ArtroHelp Forte.
Beauty Help, nutricosmetic premium cu 8.000 mg colagen/doză
Vrei să ștergi rapid și fără bisturiu urmele trecerii timpului de pe chipul tău? Apelează la cel mai nou produs de frumusețe: Beauty Help de la Zenyth, un nutricosmetic de lux ce conține o formulă inovatoare pe bază de colagen bioactiv hidrolizat (tip I și III) Verisol® și Fortigel®. Administrat astfel pe cale internă, colagenul și-a dovedit capacitatea extraordinară de a îmbunătăți vizibil structura pielii din interior. Studiile au dovedit că în doar câteva săptămâni de administrare, ridurile se atenuează, conturul feței este redefinit, tenul capătă fermitate, elasticitate și luminozitate.
Formula complexă Beauty Help conține, alături de doza optimă de 8.000 mg de colagen, alte opt ingrediente premium care acționează sinergic pentru frumusețe: acid hialuronic, resveratrol, vitaminele C și E, coenzima Q10, astaxantină, MSM, ceramozide.
Savurează în fiecare zi shake-ul tău de frumusețe Beauty Help și pielea ta va fi în scurt timp mai hidratată, mai fermă, ridurile fine vor dispărea, iar tenul tău va fi mai radiant.
ArtroHelp, cel mai complex produs pentru sănătatea articulațiilor
Deși suntem tentați să credem că problemele articulare sunt apanajul vârstei a treia, lucrurile nu stau deloc așa… Tot mai multe persoane tinere și active au probleme cu articulațiile, iar prevenția trebuie să înceapă din stadiu precoce. Pentru îngrijirea completă a articulațiilor ai nevoie de colagen, glucozamină și condroitină, plante cu proprietăți antiinflamatoare, un supliment de magneziu, unul de antioxidanți și un produs cu enzime, pentru asimilarea optimă a celorlalte produse. ArtroHelp Forte de la Zenyth este un produs 6 în 1, formulă complexă pentru sănătatea articulațiilor, care conține ingredient optim dozate: colagen hidrolizat (5000 mg), glucozamină și condroitină, Harpagophytum și Boswellia, magneziu marin, vitamina C și carotene, bromelaină și papaină.
Administrat în cure de 3-6 luni, ArtroHelp Forte hrănește articulațiile și acționează deopotrivă pentru reducerea disconfortului articular, cât și pentru menținerea elasticității și flexibilității articulațiilor.
Surse:
- amymyersmd.com/2017/05/top-7-health-benefits-collagen-get/
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16044319
- hairloss-research.org/UpdateBioavailableCollagen-KeratinSupplementReversesAgeRelatedHairlossSkinLaxity7-16.html
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26362110
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18416885
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17076983
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19895915
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9694963