Medicină funcțională

Cum să te bucuri de protecție antioxidantă maximă? Folosește astaxantina!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
antiagingantioxidanțiastaxantinăcancerfrumusețerecomandaresănătatea pielii

Ce ai spune dacă ar exista un antioxidant de 550 de ori mai puternic decât vitamina E și de 6000 de ori mai puternic decât vitamina C? Ei bine, deși pare ireal, acesta există și se numește astaxantină. Astaxantina face parte din familia carotenoidelor și este considerată un antioxidant extrem de puternic, iar cercetările recente sugerează un spectru larg de beneficii. Se extrage din Haematococcus microalgae, alge care produc astaxantină ca un mecanism de protecție împotriva ultravioletelor și altor factori de stres din mediu. Astaxantina se mai poate obține din somon sălbatic, creveți sau alte organisme acvatice de culoare portocalie și roșie. Foarte important de menționat este faptul că astaxantina este un foarte puternic antiinflamator, ceea ce o face utilă în aproape orice afecțiune inflamatorie, inclusiv probleme articulare.

De ce este astaxantina unică?

Astaxantina este înrudită cu betacarotenul, luteina și cantaxantina, însă structura sa moleculară unică o face mult mai puternică decât alte carotenoide. Există unele diferențe-cheie, prin intermediul cărora astaxantina se deosebește clar de alte carotenoide.

1. Astaxantina – Cel mai puternic antioxidant

La fel ca orice antioxidant, astaxantina donează electroni pentru a neutraliza radicalii liberi. Însă astaxantina are un surplus masiv de electroni, ceea ce îi permite să rămână activă mai mult timp. De asemenea, astaxantina rămâne intactă, ceea ce înseamnă că nu există reacții chimice care să o descompună, așa cum se întâmplă cu majoritatea antioxidanților. Totodată, astaxantina acționează pe cel puțin cinci căi diferite împotriva inflamației, ceea ce o transformă și într-un puternic antiinflamator, necesar menținerii echilibrului în interiorul sistemului.

2. Astaxantina – Antioxidantul multitasking

O altă diferență majoră este legată de numărul de radicali liberi pe care îi poate manipula. Majoritatea antioxidanților se pot ocupa doar de un singur radical liber, la un moment dat. Astaxantina poate contracara multipli radicali liberi simultan, în unele cazuri aproape 20 în aceași timp. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de rezonanța dislocării de electroni. Atunci când radicalii liberi încearcă să fure electroni din molecula de astaxantină, aceștia sunt pur și simplu absorbiți și neutralizați dintr-o dată, în acest „nor de electroni”.

3. Astaxantina luptă împotriva îmbătrânirii în întreg organismul

Una dintre caracteristicile unice ale astaxantinei este și capacitatea sa de a proteja atât celulele solubile în apă, cât și pe cele solubile în grăsimi. Carotenoidele sunt de obicei împărțite în solubile în apă și solubile în grăsime, dar astaxantina poate interfera în ambele variante. Asta înseamnă că molecula astaxantinei poate influența membrana tuturor celulelor de origine biologică. Aceasta nu plutește în sânge, ci se integrează în membrana celulară. Aceasta include și membranele celulare cardiace, motiv pentru care astaxantina este benefică și pentru inima ta. Din moment ce sănătatea mitocondrială este un factor-cheie în îmbătrânire, sprijinirea sănătății mitocondriilor este una dintre strategiile primare pentru a ajuta la încetinirea procesului general de îmbătrânire. De asemenea, are capacitatea de a traversa bariera hemato-encefalică, care este doar o parte a capacității sale neuroprotectoare.

4. Astaxantina – Cel mai sigur antioxidant

O altă proprietate-cheie deținută de astaxantină este că nu poate funcționa ca pro-oxidant. Mulți antioxidanți vor acționa în calitate de pro-oxidanți (ceea ce înseamnă că mai degrabă provoacă oxidare decât luptă împotriva ei), atunci când sunt prezenți în cantități mari. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu este bine să consumi prea multe suplimente cu antioxidanți. Pe de altă parte, astaxantina nu funcționează ca pro-oxidant nici atunci când este prezentă în cantități mari, ceea ce o transformă într-un antioxidant sigur și benefic.

Principalele beneficii ale astaxantinei

Sănătatea pielii Protecție cardiovasculară
Protecție neurologică Protecția vederii

Astaxantina îți protejează pielea din interior

Peste 100 de studii demonstrează siguranța astaxantinei, chiar și în mega-doze de 500 de miligrame pe zi. Astaxantina ajută la protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete, sporește elasticitatea pielii, reduce ridurile fine și îmbunătățește nivelul de hidratare a pielii. Spre deosebire de alte soluții de protecție solară, astaxantina nu blochează razele UV, ci protejează pur și simplu pielea împotriva daunelor și nu împiedică sintetizarea vitaminei D.

Astaxantina – un altfel de protector cardiovascular

Într-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, 15 persoane care au luat 12 mg de astaxantină pe zi, timp de opt săptămâni, au înregistrat o scădere de 20% a nivelului de proteină C-reactivă, care este un maker important pentru bolile de inimă. Proteina C-reactivă este, în esență, un indicator al inflamației sistemice în organism, iar nivelurile scăzute tind să fie asociate cu un risc redus de boli de inimă și de alte probleme de sănătate cronice. În plus, astaxantina îmbunătățește fluxul sangvin, ajută la scăderea tensiunii arteriale și reducerea oxidării LDL, care contribuie la acumularea plăcii arteriale.

Astaxantina are puternice efecte neuroprotectoare

Cercetări multiple arată că astaxantina protejează neuronii și poate încetini efectele declinului cognitiv legat de vârstă și declinul funcției psihomotorii. Astaxantina poate limita drastic daunele cauzate de un accident vascular cerebral, atunci când este consumată înainte de accidentul vascular cerebral. Însă este nevoie de aproximativ 12 până la 19 ore pentru a ajunge la nivelul maxim în fluxul sanguin, ajungând să se disperseze în 3-6 ore.

Astaxantina îți protejează vederea

Multe studii au investigat, de asemenea, efectele astaxantinei asupra sănătății ochilor. Primele cercetări au fost realizate în Franța, unde s-a confirmat că astaxantina poate traversa bariera sânge-retină, oferind astfel o protecție antiinflamatoare puternică pentru ochi și retină. Studiile sugerează că ar putea fi de folos împotriva unei varietăți de probleme ale ochilor, precum degenerescența maculară, cataractă, glaucom, boli oculare inflamatorii sau retinopatia diabetică. Retina umană normală conține luteină și zeaxantină, molecule strâns legate de astaxantină. Suplimentarea cu toate cele trei carotenoide a fost demonstrată ca fiind de folos în
îmbunătățirea acuității vizuale și reducerea problemelor de vedere.

Astaxantina este esențială în lupta împotriva cancerului

Ultimele studii, atât in vivo, cât și in vitro, au arătat efectele antitumorale preclinice ale astaxantinei, în diferite modele de cancer. Astfel, în studiile pe animale, astaxantina s-a dovedit utilă în reducerea tumorilor mamare, suprimarea carcinogenezei hepatice, reducerea riscului de cancer de piele și reducerea incidenței și proliferării cancerului indus chimic la nivelul vezicii urinare, cavității bucale și colonului. Unele dintre mecanismele de acțiune în aceste cazuri includ activitatea antioxidantă, îmbunătățirea funcției imune și reglarea expresiei genelor.
Așadar, astaxantina este un supliment extrem de util, pentru prevenirea și tratarea multiplelor probleme de sănătate. Crezi că ar trebui să încerci astaxantina? Dacă printre obiectivele tale se numără încetinirea îmbătrânirii și protejarea pielii din interior, protecția cardiovasculară și îmbunătățirea sănătății creierului, atunci cu siguranță astaxantina este o alegere excelentă!

Cum poți maximiza efectele extraordinare ale astaxantinei? Răspunsul este Beauty Help

După ce treci în revistă toate beneficiile astaxantinei, ai putea crede că nu mai poți adăuga nimic pentru încetinirea îmbătrânirii și protejarea pielii de la nivel celular. Dar îți prezentăm Beauty Help, o formulă inovatoare pentru sănătate și frumusețe, în care astaxantina acționează sinergic cu ceilalți antioxidanți din compoziția produsului. Acest supliment multifuncțional reunește cei mai buni nutrienți pentru îngrijirea pielii, părului și unghiilor din interior. Astfel, efectul astaxantinei este potențat de vitamina E, vitamina C, resveratrol (molecula longevității), ceramidele (izvorul tinereții), alături de coenzima Q10, MSM (mineralul frumuseții), acid hialuronic și colagen. Toate acestea sunt ingrediente premium, din surse de cea mai bună calitate, prezente în doze optime în formula produsului. Astaxantina din Beauty Help este extrasă din alga Haematococcus pluvialis, iar produsul nu conține niciun fel de conservanți, stabilizatori, îndulcitori artificiali sau aditivi chimici adăugați. Acțiunea produsului Beauty Help este una profundă, ce pornește de la nivel celular și are rezultate sistemice. Pentru efecte ultra-rapide și rezultate pe termen lung, alege Beauty Help!

Surse:

  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/02/20/astaxanthin-whole-body-benefits.aspx
  • draxe.com/astaxanthin-benefits/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23500768
  • researchgate.net/publication/49730065_Potential_health-promoting_effects_of_astaxanthin_A_high-value_carotenoid_mostly_from_microalgae
  • life-enhancement.com/magazine/article/3740-why-we-take-astaxanthin
  • huffingtonpost.com/suzy-cohen-rph/astaxanthin_b_2750910.html
  • lifeextension.com/magazine/2013/4/Astaxanthin-Provides-Broad-Spectrum-Protection/Page-01
  • onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.849/abstract
  • valensa.com/resources/Astaxanthin.php
  • cyanotech.com/pdfs/bioastin/batl08.pdf
Etichete articol:
antiagingantioxidanțiastaxantinăcancerfrumusețerecomandaresănătatea pielii
Articolul anterior
Pentru o inimă plină de energie, alege riboza!
Articolul următor
Vitamina C sporește eficiența terapiilor împotriva cancerului

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: