În prezent, Nicoleta este director de fundraising Autism Voice, iar alături de Luana a discutat la Hello Sănătate TV despre ce înseamnă acceptarea și integrarea autismului în viața sa, prin ochii propriului copil.
O copilărie liniștită, urmată de un diagnostic îngrijorător
Mamă tânără și aflată la prima experiență de acest gen, Nicoleta a început acest drum cu bucurie și cu impresia că cel mic este în regulă. La început, Remus nu dădea semne că ar întâmpina vreo problemă, se comporta asemenea celorlalți copii de vârsta lui, mai târziu, dovedindu-se că are dificultăți în a comunica, a merge și chiar a renunța la scutec. Acest lucru a determinat-o pe Nicoleta să își pună semne de întrebare și să cerceteze dacă nu cumva este vorba de vreo problemă mai gravă.
Din nefericire, cele trei luni de căutări și vizite în cabinetele publice de neurologie, psihologie și nu numai nu i-au oferit niciun răspuns concret, lucru ce a determinat-o să caute păreri și în mediul privat, unde i s-a sugerat că cel mic ar putea avea autism. După alte evaluări și investigații, Nicoletei i s-a confirmat că Remus are autism infantil cu tulburări severe pe palier social, lingvistic și cognitiv ce necesită minimum 3 ore de terapie pe zi. Atât componenta financiară, cât și faptul că Remus refuza de multe ori să intre în cabinetul de terapie îl împiedicau să progreseze din punctul de vedere al evoluției tulburării pe care o are, toate acestea făcând drumul spre vindecare și mai anevoios.
De la pași mărunți în lumea autismului spre cariera în fundraising
Profesia de bază a Nicoletei este cea de jurnalist. De aceea, atunci când a aflat ce diagnostic are Remus, nici măcar nu auzise de această tulburare, ceea ce i-a îngreunat și mai tare viața. Căutările prin spitale, lipsa de cunoaștere a medicilor, diagnosticul, primele ore de terapie și mai apoi primul contact cu organizațiile ce sprijină copiii cu tulburări din spectrul autist au reprezentat bazele a ceea ce a devenit în ziua de astăzi, director de fundraising la Autism voice.
Cu alte cuvinte, Nicoleta a primit de la viață, prin nașterea propriului copil, șansa de a crește odată cu el și de a evolua în cariera de om de comunicare, contribuind în același timp la progresul lui Remus, dar și la oferirea de sprijin pentru alți copii și părinți care fac primii pași în lumea autismului. Așa a ajuns să își schimbe locul de muncă din jurnalism, trecând pe marketing, pentru a învăța bazele afacerilor, negocierilor și business-ului, componente teoretice și practice care i-au clădit fundamentul pentru a-și sprijini copilul.
Din aproape în aproape, Nicoleta a început să cunoască oameni minunați care i-au fost alături atât ei, cât și lui Remus și care au condus-o ușor-ușor către Institutul Autism Voice, locul care avea să îi devină actualul loc de muncă și o a doua casă.
În cadrul acestei emisiuni, Luana și Nicoleta Orlea au discutat despre:
- Ce înseamnă să fii mamă de copil cu autism?
- Cum se atribuie acest diagnostic?
- Cât de mult ajută terapia?
- Cum poate un diagnostic asemenea autismului să schimbe viața părinților și a întregii familii?
Dacă doriți să aflați mai multe informații despre Nicoleta și povestea ei, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune aflată la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!