De-a lungul vieții, toți dăruim și manifestăm afecțiune și iubire ființelor din jurul nostru. Însă vine momentul în care simțim să împărtășim iubirea cu acea ființă care ne scoate din interiorul nostru și face ca „eu” să devină „noi”.
Care sunt pașii pe care să îi urmăm și de ce este necesar să ținem cont atunci când întâlnim alesul sau aleasa inimii și alături de care vrem să ne trăim întreaga viață? Ce să facem pentru a întemeia o familie fericită? La aceste întrebări ne va răspunde în această emisiune prin sfaturi utile și foarte valoroase invitatul special al Luanei, Duhovnicul Vasile Ioana.
Alegerea partenerului de viață
Atunci când ne îndrăgostim și începem o relație, până la întemeierea căminului este indicat să ținem seama de anumite repere, care să ne ajute să facem o alegere bună, matură și înțeleaptă, pentru a fi feriți mai târziu de anumite aspecte neplăcute.
Alegerea ființei cu care dorim să formăm o familie este o decizie foarte importantă. Atracția fizică, interesul material sau impulsul de moment sunt aspecte ce arată o imaturitate spirituală. De asemenea, relațiile de probă, mai exact acele relații în care cei doi rămân împreună ani de zile fără taina cununiei, pot duce la pierderea sentimentului de respect, al iubirii curate, neasumarea responsabilității în relație și de multe ori se ajunge la despărțire.
Repere morale de urmat când începem o relație
În această direcție, pentru păstrarea și redobândirea fericirii și a armoniei în familie, părintele Vasile Ioana prezintă câteva repere de urmat. În primul rând, inima poate spune ceva, iar mintea altceva, de aceea este bine ca înainte de a lua o decizie, să ne analizăm atent inima.
Primul pas este să iubim din toată inima și să avem în iubirea noastră consimțământul de a-l face fericit pe celălalt. „Taina fericirii este să știi să îl faci fericit pe cel de lângă tine, iar fericirea lui să fie suportul fericirii tale”, spune Părintele Vasile Ioana.
Împlinirea în cuplu vine din valorile sufletești
Alte repere ar fi să fim atenți cum se comportă celălalt în momente de presiune, cât reușește să își păstreze calmul și gândirea limpede în situații dificile. Avem nevoie lângă noi de un partener care să fie echilibrat și nu dezechilibrat, neputincios în a se stăpâni. Oamenii se schimbă greu în bine, un aspect de reținut în alegerea noastră.
Dacă celălalt se consideră superior și nu permite să lase să ne punem în valoare calitățile, ci din contră dictează și este avid de putere, aceasta denotă că este un mare egoist, că are un caracter cu o viziune îngustă asupra a ceea ce înseamnă iubirea, viața sau omenia.
Pentru a fi cu adevărat fericiți, este important să alegem o ființă care să împărtășească aceleași valori cu ale noastre. De asemenea să alegem un partener care să fie mărinimos.
Aducerea lui Dumnezeu în ființele și în relația noastră
După ce am trecut prin aceste câteva etape și am văzut că într-adevăr, ființa aleasă este cea care corespunde nevoilor și valorilor noastre sufletești, conștientizăm că și sentimentele celuilalt sunt reciproce, urmează o etapă foarte importantă și necesară, oficializarea legală și religioasă a relației.
De ce este important să facem acest pas? Pentru că, deși pot fi privite ca o simplă componentă formală, atât cununia civilă, cât și cununia religioasă reprezintă acordul celor doi parteneri că își vor împărți și asuma întreaga viață, cu toată ființa lor, unul pentru celălalt.
În mod sigur, cu toții avem o fire căzută și de aceea avem nevoie de Dumnezeu ca să putem ieși din egoism și să intrăm în altruism și dragoste înspre celălalt. De aceea, relația de iubire se verifică prin harul lui Dumnezeu, iar o căsnicie este binecuvântată atunci când Dumnezeu este în ea. După ce îl aducem pe Dumnezeu în sufletul nostru, începem să aducem împlinire în familia și în viața noastră.
Care este rolul duhovnicului?
Duhovnicul poate să ajute mult în sfătuirea familiei și să o binecuvânteze. Cununia este ca harul lui Dumnezeu să coboare asupra celor doi, să îi unească, intrând astfel într-o relație conjugală asumată și nu de probă, cu ajutorul ceremoniei religioase realizată de preot.
La duhovnic se petrece un miracol. Mergem cu saci de păcate, la fel ca fiul risipitor care se întoarce la Tatăl și își cere iertare. Omul se purifică prin mărturisirea păcatelor. Actul spovedaniei încarcă sufletul cu prezența lui Dumnezeu. Ceea ce poate face duhovnicul pentru om este ceea ce face Dumnezeu pentru om, și anume iertarea. Cerem iertare lui Dumnezeu și Dumnezeu ne oferă iertarea.
Iertarea este un act sacru de o importanță covârșitoare, este cea mai frumoasă taină care îl pregătește pe om pentru primirea lui Dumnezeu în inima lui.
Rugăciunea este respirația sufletului
Rolul rugăciunii este esențial atunci când suntem la grele încercări. Când sufletul ne este încărcat sau avem o problemă și “strigăm” la Dumnezeu, atunci Dumnezeu ne răspunde. Când ne rugăm ardent la Dumnezeu, noi ne “conectăm” în har cu El. Gândul înălțat la El, chiar și printr-o rugăciune simplă, scurtă, dar sinceră, curată, profundă, rostită din toată inima ne ajută să avem o prezență continuă și o relație permanentă cu Dumnezeu. Important este să credem cu sinceritate în Dumnezeu. Credința este esența vieții, este ancora cu ajutorul căreia reușim să străbatem încrezători greul vieții și să învingem răul.
Calitatea relației de cuplu reflectă calitatea vieții noastre. Dacă ne uităm în oglindă vom vedea că celălalt este oglinda noastră. Schimbarea relație de cuplu ține de schimbarea proprie, iar schimbarea celuilalt ține doar de el.
În această emisiune, Luana va discuta alături de părintele Vasile Ioana, subiecte atât de actuale zilelor noastre: relațiile și căsătoria care îl au în centru vieților lor pe Dumnezeu:
- Ce înseamnă cu adevărat taina cununiei?
- Cât de important este ca dragostea să vină din ambele părți, nu doar de la fată sau doar de la băiat?
- Ce reprezintă jertfa în cadrul relației?
- Cum influențează oficializarea relației legătura dintre femeie și bărbat?
- Care este rolul părinților spirituali ai celor doi soți?
- Cum se schimbă relația dintre cei doi parteneri după căsătorie? De ce abia în acest moment relația este una asumată?
De asemenea, cartea scrisă de părintele Vasile Ioana “Cartea familiei” poate fi un îndreptar și de mare ajutor celor deschiși și dornici să afle din îndemnurile lui.
Vă invităm alături de Luana și invitatul ei, duhovnicul Vasile Ioana, să vizionați această emisiune care, cu siguranță, vă va hrăni sufletele. Linkul îl regăsiți la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!