Dacă ar fi să reprezentăm grafic patriotismul la români, probabil ar arăta ca o linie care urcă și coboară. De ce se diminuează sentimentul de patriotism la români? La această întrebare ne răspunde invitatul Luanei, Prof. asoc. dr. psiholog Ion Duvac.
Patriotismul nu dispare
Firește că a avea un spirit patriotic înseamnă a-ți iubi țara și a verbaliza și a expune dragostea pe care i-o porți. Totuși, să nu uităm un lucru. Patriotismul nu dispare, orice am încerca să facem, fie că vorbim despre schimbarea de cetățenie, căsătoria sau mutatul într-o țară străină, fiind un statut asemenea celui oferit de către mama care naște un copil. Acel copil nu va fi niciodată fiul altei mame, orice ar face.
„Eu n-am cerut să fiu român. Am avut noroc“
Aceste cuvinte îi aparțin lui Amza Pellea, marele nostru actor, care a reușit să transmită atât de multe prin câteva cuvinte simple. De fapt, dacă stăm să ne gândim, de multe ori parcă tânjim poate la inteligența, eficiența sau progresul altor popoare, blamând România tare și răspicat. În realitate, adevărul este că trăim într-o țară frumoasă, plină de bogății naturale, de la Dunăre la Marea Neagră, până la lanțul Munților Carpați și zăcămintele de aur de la Roșia Montană sau peisajele de vis. După cum știm, mulți străini care ne vizitează țara rămân atât de impresionați, încât decid să își mute întreaga familie, fără să stea prea mult pe gânduri.
Din această emisiune veți putea afla:
- Ce este sentimentul de patriotism și cum ne influențează viața?
- De ce se diminuează sentimentul de patriotism la români?
- Care sunt consecințele pe termen lung atunci când nu îți iubești neamul?
- De ce ne temem să fim patrioți?
- Cum se răsfrânge lipsa patriotismului asupra sănătății corporale? Dar asupra relațiilor între oameni, între popoare?
Dacă sunteți curioși ce se ascunde în spatele sentimentului de patriotism, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune aflată la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!