Luana Show, Video

Medicină regenerativă, reabilitare medicală – VIDEO

Autor:

Putem să ne vindecăm corpul cu ajutorul propriilor resurse date de Mama-Natură? Răspunsul este da! Medicina regenerativă este cea care se ocupă de refacerea țesuturilor și chiar a organelor, utilizând capacitatea de autovindecare ce se îmbină cu tehnicile și terapiile potrivite.

Vezi toate articolele despre:
medicină regenerativăPRPrecuperare medicalăreumatismtraumatismvideo

În această emisiune aflăm cele mai interesante informații despre medicina regenerativă și despre procedurile utilizate, de la Luana și invitata sa, dr. Paula Codruța Cioponea, medicină fizică și de reabilitare.

Mai multe tipuri de recuperare, în funcție de problemă

Recuperarea medicală reprezintă o modalitate prin care persoanele care au suferit traumatisme sau au diferite probleme de sănătate care nu necesită intervenție chirurgicală pot fi tratate, în principal, cu ajutorul capacității proprii a organismului. În funcție de zona în care există probleme, recuperarea se împarte în mai multe tipologii, de la cea neurologică, în cazul accidentelor vasculare cerebrale sau al bolilor neurologice, până la recuperarea respiratorie care a luat amploare în contextul apariției virusului SARS-CoV-2 și recuperarea musculo-scheletală.

Recuperarea musculo-scheletală vizează mușchii, ligamentele, oasele și articulațiile, mai exact toată partea de pacienți care nu necesită intervenții chirurgicale sau care au trecut prin intervenții, dar și partea de pacienți reumatologici care se află în afara puseului. Acest lucru înseamnă că medicina regenerativă și de recuperare, pentru partea de ortopedie, se ocupă de refacerea post-operatorie și vindecarea în momentul în care apare un traumatism de orice fel care nu necesită operație, iar pentru partea de reumatologie, ajută la prevenirea și menținerea funcționalității în cazul pacienților reumatologici și creșterea distanței dintre puseele inflamatorii.

Colaborarea între medici este foarte importantă – echipa face diferența

În momentul în care vorbim despre recuperare, nu există o singură procedură sau o singură persoană care să se ocupe de tot. În principiu, colaborarea are loc între specialistul de medicină regenerativă și ceilalți medici din celelalte specialități, dar și kinetoterapeuții care se ocupă de procedura de recuperare. În același timp, pacientul nu este un simplu „obiect de studiu” pe care medicii aplică diferite proceduri, observându-se progresul, ci contribuția acestuia este mai mult decât necesară. Vorbim aici despre efortul pe care acesta îl depune pentru a se vindeca, de la administrarea tratamentului recomandat, până la executarea exercițiilor fizice dacă este cazul, dar nu în ultimul rând, este nevoie și de feedback și observare pentru a putea fi monitorizat progresul.

Mai mult, pentru eficientizarea procesului de vindecare este important ca pacientul să se prezinte la medicul potrivit, care să pună diagnosticul corect din prima, iar tratamentul de recuperare să înceapă cât mai repede.

Viața de sportiv, o adevărată provocare

În cazul traumatismelor la sportivi este de dorit ca recuperarea să fie atât de eficientă încât atunci când se reîntorc la sportul pe care îl practică să continue de unde au rămas, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat și nu de undeva de mai jos. Abordarea depinde de tipul de leziune, dar o metodă este tratamentul clasic, adică îmbinarea kinetoterapiei și fizioterapiei cu medicina regenerativă.

Plasma îmbogățită cu prolocite este o metodă de tratament care ajută la refacerea și regenerarea unui anumit țesut, iar proloterapia presupune infiltrații care se fac în locul sau în zona care a suferit un anumit traumatism sau o anumită ruptură. Această procedură determină o proliferare, dar nu atât de puternică precum în cazul PRP-ului. Se injectează o substanță care este proinflamatoare în stadiu incipient și care susține procesul natural de autovindecare al organismului. Bineînțeles că modul de abordare al problemei diferă în funcție de intensitatea și gravitatea traumatismului.

Ce puteți afla dacă urmăriți emisiunea?

  • Ce este medicina regenerativă? Putem să ne vindecăm anumite afecțiuni cu ajutorul propriului organism?
  • Care este legătura dintre medicina regenerativă și recuperarea medicală?
  • Ce fel de tipuri de recuperare există?
  • Cât de importantă este colaborarea dintre pacient și echipa de medici specialiști?

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați întregul material video aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
medicină regenerativăPRPrecuperare medicalăreumatismtraumatismvideo
Articolul anterior
Dificultăți școlare post-pandemie – VIDEO
Articolul următor
Menopauza și tratamentele de substituție hormonală – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowVideo