Invitata Luanei, doctor Luminița Vlăduțu, medic homeopat, ne spune mai multe informații despre afecțiunile ginecologice și tratamentele homeopate potrivite.
Homeopatia este o terapie alternativă care folosește remedii naturale. Remediile se prepară din elemente din natură, care pot fi minerale, plante, secreții animale, într-un laborator farmaceutic specializat, prin diluții din substanța de bază. Remediile acționează în aceste diluții. Prin diluții se elimină efectele toxice ale substanței de bază și se păstrează efectele teraputice. Hahnemann, care a pus bazele homeopatiei, a descris mecanismul de acțiune a remediilor homeopate la nivelul forței vitale a organismului, adică energia aceea pe care o simțim toți zilnic, în fluxul vital care variază în funcție de factorii externi.
Primul nivel al vieții este această forță vitală, din ea derivă celelalte aspecte materiale ale corpului fizic (imunitatea, anticorpii, tot ce înseamnă biochimie), însă homeopatia nu acționează la nivel biochimic, ci energetic. Remediul homeopat obținut prin diluție se transferă la pacientul care are o constelație de simptome și vindecă pe principiul similitudinii – substanța care în doze toxice produce diferite simptome la un om sănătos vindecă aceleași simptome, prin diluție, în cazul unui om bolnav. Au efecte mai rapide în bolile acute, iar în cazul afecțiunilor cronice, efectul este de obicei mai lent.
Homeopatia în sfera ginecologică
Activitatea dr. Luminița Vlăduțu în ceea ce privește homeoterapia ginecologică a început prin colaborarea cu un coleg ginecolog, care o recomanda pacientelor care nu răspundeau la tratamentul alopat. În cariera dumneaei a întâlnit multe femei care se confruntau cu infertilitate, care s-au tratat cu ajutorul homeoterapiei și, într-un interval mai mic sau mai mare, au reușit să obțină o sarcină, dacă infertilitatea a fost datorată strict pacientei respective. Uneori, infertilitatea este de cuplu, problema fiind la bărbat, dar homeopatia poate fi utilizată și în cazul bărbatului, având chiar un efect mai rapid. Pacientele vin cu povești de viață sau experiențe patologice diferite, fiecare caz e unic și trebuie tratat individualizat. Individualizarea este unul din principiile de bază ale homeopatiei, pentru că nu putem spune ca dăm același remediu tuturor pentru infertilitate sau pentru orice altă afecțiune ginecologică. O femeie care vine pentru infertilitate poate avea o asociere de simptome de tablou homeopatic din mai multe zone ale organismului (la nivel mental, emoțional, se poate confrunta cu frică, iritabilitate, tristețe). De asemenea, poate fi identificat un istoric de amigdalite repetate, infecții urinare repetate sau sindrom premenstrual. Toate acestea se notează, se identifică simptomele, se caută remediu pentru toate și se începe tratamentul. Acesta se numește remediu constituțional. Multe simptome sunt în situații de stres familial, conflicte cu familia sau cu colegii de serviciu și se manifestă în momentul în care pacienta este în incapacitatea de a rezolva toate emoțiile negative cu care se confruntă, moment în care alege să reprime tot ce simte. În timp, aceste emoții sunt somatizate de organism.
Cum sunt identificate cauzele?
Întrebările pornesc de la simptome fizice pe care le notează (dureri, tulburări de ciclu, chisturi ovariene). Fiecare simptom este detaliat, urmărindu-se momentele în care se agravează și în care se ameliorează. Apoi sunt luate în calcul aspecte generale despre somn, transpirație, alimentație, particularități în ceea ce privește poftele alimentare sau afecțiunile digestive. Este important și tipul de personalitate, dar nu se evaluează pe baza unui chestionar standard de la psiholog, ci omul descrie liber cum se vede pe sine, ce stări emoționale are, cum interacționează cu ceilalți, cum reacționează la conflicte și cam ce emoții dominante are. Analizând totul pe un soft de homeopatie, se identifică remediul potrivit pentru acel pacient.
Urmărind emisiunea veți afla despre tipurile de afecțiuni ginecologice care pot fi tratate prin homeopatie, cât durează tratamentul, cum acționează remediile homeopate, ce diluții se folosesc, cât durează efectul tratamentului, care sunt cauzele afecțiunilor ginecologice, dar și dacă se dau unul sau mai multe remedii.
Dacă doriți să urmăriți integral emisiunea, o puteți accesa în linkul aflat la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!