Luana Show, Video

Dieta pentru cei cu poliartrită reumatoidă, osteoporoză, reumatism – VIDEO

Autor:

Articulațiile aparent normale se dovedesc a fi uneori motivul pentru care apar complicațiile, fie că vorbim despre poliartrită reumatoidă, osteoporoză sau reumatism. În cazul artritei reumatoide, fiind o boală cronică, durata acesteia este una lungă, ce necesită atenție sporită și tratament, pe toată durata vieții. Cum ne putem face viața mai ușoară în această situație, cu ajutorul dietei corespunzătoare?

Vezi toate articolele despre:
dureri articulareNutrițieosteoartritapoliartrita reumatoidavideo

Invitata Luanei din această emisiune, Raluca Pavlișan, nutriționist, medic specialist medicină de urgență, a discutat despre rolul dietei în evoluția poliartritei reumatoide.

A trata poliartrita reumatoidă doar prin dietă este echivalentul tratării infarctului miocardic cu alimente

Cu toții știm cât este de important să avem o dietă echilibrată, pentru întreaga noastră sănătate. Totuși, întâi de toate, este important să avem un diagnostic clar, după investigațiile medicului de familie și ale medicului reumatolog, de la verificarea nivelului de inflamație (factor reumatoid, proteină C-reactivă sau hemoleucogramă), până la ecografie musculoscheletală care să ofere certitudine împotriva diagnosticului.

Odată pus diagnosticul, începe așa-numita fază medicală, în care pacientul este pus sub terapia reumatologului. Apoi, din moment ce se linișteste fenomenul de acutizare, atenția poate fi îndreptată și către componenta nutrițională. Recomandat este ca medicul nutriționist să fi lucrat cu acest tip de afecțiune, pentru a oferi cele mai bune sfaturi. În același timp, este nevoie ca medicul să fie o persoană care să privească pacientul ca pe un întreg, pentru a nu se focusa doar pe boala în sine, ci și pe acele aspecte emoționale care au condus la apariția acesteia, dar și pe bolile asociate de care omul suferă.

Intestinul dă „tonul”

Nu ne mai este străin faptul că în intestin au loc cele mai importante procese care influențează sănătatea întregului corp, în același timp în care poliartrita nu este o boală localizată într-o singură parte a corpului, ci în mai multe puncte cheie din organism. Din această cauză, alimentele care joacă un rol negativ și care conduc la fenomenul de putrefacție sau fermentație sunt zaharurile rafinate. Acestea nu au nicidecum ce căuta în dieta persoanelor ce au boală inflamatorie, pentru că zahărul este cel care acționează în mod direct asupra țesutului adipos, determinând tulburări metabolice.

Mai mult, pacienții suferinzi de poliartrită reumatoidă ar trebui să evite alimentele ce conțin grăsime în exces, la fel de mult cât ar trebui să evite cafeaua. De ce este cafeaua o problemă? Deoarece aceasta are capacitatea de a scoate calciul din oase, problemă ce se suprapune cu inflamația la nivel articular. Acest lucru ar putea determina o demineralizare și mai mare, un inamic de temut al procesului inflamator.

Alcoolul este de asemenea o băutură care se recomandă să fie evitată, iar aici ne referim la cantități mai mari de un pahar de vin roșu pe zi, care poate să conducă la evoluția bolii într-un sens negativ.

Printre alimentele recomandate în poliartrita reumatoidă se numără peștele, produsele lactate sau ciupercile, toate acestea fiind produse bogate în vitamina D. În același timp, cu toate că produsele lactate sunt recomandate, trebuie să se aibă grijă la o posibilă intoleranță la lactoză, ce ar putea determina agravarea bolii.

Care sunt principalele subiecte ale acestei emisiuni?

  • Care sunt alimentele problematice atunci când vine vorba despre poliartrită reumatoidă, osteoporoză sau reumatism? Cât de nocive sunt carnea roșie, zahărul și cafeaua?
  • Ce alimente au proprietăți antiinflamatoare?
  • Ce roluri are microbiota intestinală în evoluția acestor afecțiuni?
  • Poate microbiota colonului să „dicteze” nivelul de sănătate și evoluția în caz de boală?

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați întregul material video aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
dureri articulareNutrițieosteoartritapoliartrita reumatoidavideo
Articolul anterior
Probleme ale tenului primăvara. Soluții pentru o piele sănătoasă – VIDEO
Articolul următor
Ce trebuie să știm despre fibroamele uterine? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowVideo