Luana Show, Nutriție, Video

Despre cartofi prăjiți, mujdei și vin fiert – VIDEO

Autor:

Mujdeiul de usturoi, plăcere nevinovată sau disconfort la nivelul stomacului? Probabil că acestea sunt cele două categorii de reacții atunci când vine vorba de mujdei, pentru că foarte multe persoane fie îl asociază cu o masă „ca la carte”, în combinație cu pește, carne la grătar sau cartofi prăjiți, fie se tem de reacțiile pe care le pot avea, de la balonare, la reflux și arsuri gastrice. Rețeta ideală de mujdei, cartofi prăjiți care nu îngrașă, rețetă anti-răceală cu vin fiert?

Vezi toate articolele despre:
Nutrițievideovitamine

Invitatul Luanei din această emisiune, Dan C. Vodnar, profesor universitar doctor, ne spune mai multe despre combinațiile sănătoase de mâncare, dar și despre beneficiile anumitor alimente.

De ce este usturoiul făcut mujdei atât de aromat?

Aroma puternică a usturoiului este dată de un compus, numit alicină, care conține sulf. Acest compus este înmagazinat în celulele care formează usturoiul și, prin urmare, în momentul în care este mărunțit, aroma puternică este eliberată. Cu toate acestea, o observație interesantă este că usturoiul făcut mujdei este mai aromat decât cel preparat termic. De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece căldura, mai exact o temperatură de peste 60 de grade Celsius provoacă deteriorarea compușilor aromatici din usturoi. În același timp, nivelul de aromă este influențat de gradul de mărunțire. Prin urmare, cu cât usturoiul este tăiat mai mărunt, cu atât aroma lui va fi mai intensă.

Rujuri comestibile, cocteiluri fosforescente, dar pline de vitamine?

Poate că nu ne mai surprinde ca în ziua de astăzi să auzim despre astfel de creații din punct de vedere culinar, însă un lucru interesant este acela că atât rujul respectiv, cât și cocteilul fosforescent reprezintă combinații naturale, și nu chimice. Toate acestea, dar și alte fel și fel de combinații sunt rodul gastronomiei moleculare, știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu gătitul. Pe de altă parte, bucătăria moleculară reprezintă modul prin care gastronomia moleculară este pusă în practică de către specialiștii bucătari, sub forme atrăgătoare, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere gustativ.

De aceea, în cadrul cursurilor le predă la facultate, profesorul Dan Vodnar include și sesiuni practice, prin care nu numai că desfășoară diferite experimente, dar îi implică în mod direct și pe studenți. Câteva dintre exemplele în materie de experimente sunt: importanța mirosului atunci când apreciem alimentele din punct de vedere senzorial, urmată de mascarea mirosurilor și gusturilor anumitor alimente prin combinarea moleculelor, împreună cu tablouri comestibile, toate acestea reprezentând de fapt un ajutor de neprețuit în gastronomia moleculară.

Câteva dintre subiectele urmărite în emisiune:

  • De ce usturoiul făcut mujdei are o aromă atât de intensă? Cum se deteriorează mujdeiul de usturoi?
  • Există cartofi prăjiți sănătoși?
  • Ce cratiță să folosim, ce ulei și câtă sare?
  • Care sunt combinațiile benefice cu cartofii prăjiți?
  • Ce ziceți de merele prăjite?
  • Vinul fiert, leac-minune și duşman de temut al răcelilor? De ce sunt bune cuișoarele?

Dacă doriți să aflați mai multe despre alimentele „interzise”, alimentele bune și combinațiile cele mai interesante din punct de vedere culinar, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune aflată la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
Nutrițievideovitamine
Articolul anterior
Depresia și legătura ei cu sistemul digestiv – VIDEO
Articolul următor
Cum să încetinim îmbătrânirea? Stil de viață și suplimente – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowNutrițieVideo