Luana Show, Medicină funcțională, Video

Depresia și legătura ei cu sistemul digestiv – VIDEO

Autor:

Știați că organismul uman dispune de două creiere? Sistemul nervos central și sistemul nervos enteric. Există o mare probabilitate să cunoașteți acest lucru, deoarece în ultima vreme s-a studiat foarte mult nivelul de inteligență a intestinului și modalitatea prin care acesta produce modificări în întregul corp, inclusiv la nivel mental.

Vezi toate articolele despre:
depresiedisbiozăfloră intestinalămicrobiomvideo

În această ediție marca Hello Sănătate TV, invitata Luanei, dr. Loredana Dumitriu, medic specialist gastroenterologie, discută despre asocierea dintre depresie și sistemul digestiv, o problemă tot mai des întâlnită.

Întâi de toate, să aflăm mai multe despre sistemul digestiv

Am înțeles faptul că se pune tot mai mult accentul pe intestin și pe legătura dintre el și apariția anumitor afecțiuni. Mai exact, s-a observat că anumite boli psihologice, anumite comportamente alimentare, boli cronice sau chiar autoimune își au originea sau se află în relație de interdependență cu flora intestinală. Pentru a înțelege sistemul digestiv, avem nevoie să fim familiarizați cu câțiva termeni de bază. Vorbim despre:

Disbioză – care este o modificare a florei intestinale, a microbiomului intestinal.

Floră intestinală sau microbiotă intestinală – organismul uman găzduiește în jur de 100 de mii de miliarde de bacterii în tractul digestiv, dintre care cel mai mare număr se află concentrat la nivelul intestinului subțite. La rândul lor, aceste bacterii au peste 1000 de specii, fiecare având AND propriu. Toate acestea formează flora intestinală, un indicator foarte precis al sănătății noastre.

Bacteria – este un microorganism viu – respiră, mănâncă, se reproduce. Un lucru important este că bacteriile se hrănesc din intestin, contribuind la digestia fibrelor, un lucru foarte important, deoarece corpul nostru nu poate să le digere în mod normal.

Avem neuroni la nivelul tractului digestiv

Un lucru poate mai puțin cunoscut este acela că la nivelul tractului digestiv, se găsesc neuroni în număr la fel de mare cu cel al neuronilor care se găsesc în neocortexul unui animal de companie (câine sau pisică). Iar dacă despre aceștia putem spune că sunt inteligenți pentru că ne aduc ziarul sau papucii de casă, este clar că și despre intestinul nostru putem spune același lucru, că are inteligență proprie.

Mai mult, dacă analizăm cu atenție forma intestinului subține, vom vedea cu ușurință că nu întâmplător arată asemenea unui creier, acest lucru susținând și mai mult legătura dintre cele două, prin așa-numitul nerv vag. De asemenea, limba pe care o vorbesc neuronii din intestin și cea pe care o vorbesc neuronii din sistemul nervos central se numește neurotransmisie și se realizează prin neurotransmițători.

Număr mic de neurotransmițători, șanse mari de stări depresive

Având în vedere că dr. Loredana Dumitriu consultă zilnic un număr mare de pacienți cu probleme ce țin de gastroenterologie, cazurile cu care se confruntă sunt la fel de diverse. Una dintre problemele cele mai întâlnite este aceea de constipație cronică, care, la o discuție detaliată, se dovedește a fi o problemă ce ține de stările depresive și, mai exact, numărul de neurotransmițători este unul foarte scăzut. Așadar, depresia este prezentă atât la nivelul sistemului nervos central, cât și la nivelul intestinului, fapt pentru care și tranzitul intestinal este unul încetinit și „blocat”.

Care este sursa depresiei?

Se pare că în cazul persoanelor care se confruntă cu depresie, cauza este un dezechilibru, o disbioză la nivel intestinal, iar comunicarea este mai degrabă una bidirecțională, adică atât sistemul nervos central, cât și intestinul sunt răspunzători în acest caz. Totuși, este bine de știut că 95% din producția de serotonină, hormonul care ne contorizează starea de dispoziție, de la fericirie la tristețe, se produce în intestinul subțire. Ce soluție avem? Un studiu recent, desfășurat la Montpellier, a arătat că o alimentație bogată în legume, fructe, fibre și săracă în grăsimi, zaharuri, alcool poate scădea riscul de depresie cu până la 33%.

Care sunt principalele subiecte ale acestei emisiuni?

  • De ce este supranumit sistemul nervos enteric al doilea creier?
  • De ce această conexiune dintre intestin și creier?
  • Ce este flora intestinală? Câte bacterii găzduim la nivelul florei intestinale și ce rol au acestea? De ce apar dezechilibrele la nivelul florei intestinale?
  • De ce se spune că un măr pe zi ține doctorul departe? Sunt fibrele benefice pentru flora intestinală?
  • Avem neuroni la nivelul tractului digestiv?
  • Are intestinul inteligență proprie?
  • Cum apare depresia în urma dezechilibrelor la nivel digestiv?

Pentru mai multe detalii, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune aflată la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
depresiedisbiozăfloră intestinalămicrobiomvideo
Articolul anterior
Alege un antiinflamator natural! – VIDEO
Articolul următor
Despre cartofi prăjiți, mujdei și vin fiert – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowMedicină funcționalăVideo