Luana Show, Psihologie, Video

De la tristețe la depresie, la adolescenți – VIDEO

Autor:

Țipete, îmbrăcăminte cool, limbaj de cartier și chiulit de la școală… Perioadă a transformărilor, a emancipării, a experiențelor și a libertății, adolescența este o etapă la care mulți părinți se gândesc cu groază. Toți acei hormoni ce umblă prin corpul tânărului par să fie declanșatorii pentru cele mai dramatice și mai serioase certuri și nemulțumiri, dar toate acestea sunt metode de protecție ce ascund de la tristețe, până la depresie.

Vezi toate articolele despre:
copiieducațieparentingșcoalăstrestinerivideo

Cum abordăm adolescenții și cum îi ajutăm să își gestioneze emoțiile negative puternice?

În această emisiune, Luana a discutat alături de Delia Aldescu, psiholog, despre ce se află în spatele unui adolescent iritat și nervos și ce putem să facem în calitate de părinți sau de frați mai mari pentru a liniști „furtuna”.

Adolescența marchează trecerea de la viața de copil la cea de adult și nu numai

Avem impresia că cele mai mari provocări din viața unui om se produc la adolescență, cu toate că problemele reale, precum copii de crescut, facturi de plătit, mâncare de gătit, nici nu se pune problema să existe încă. Totuși, perioada adolescenței înseamnă desprinderea de părinți, nevoia de a fi independent, lucruri care vin la pachet cu multe greșeli care duc într-un final, în cel mai bun caz, la un adult responsabil și matur. Adolescența aduce, pe lângă schimbările de natură hormonală care se produc în corp, o stare de incertitudine și chiar tristețe, cauzată fie de școală, fie de senzația că adulții nu pot înțelege tinerii. În acest mod se ajunge la nevoi și emoții adunate în sufletul adolescentului și necomunicate, care ies de multe ori la suprafață prin crize, isterii, nervi sau chiar plecat de acasă.

În același timp, să nu ne impacientăm. Toată lumea a trecut și încă trece prin această etapă, și, din fericire, psihologii au studiat de-a lungul timpului mintea adolescentului și ce tehnici îl pot ajuta să parcurgă cu mai multă ușurință această perioadă.

Hiperprotecția, dușmanul oricărui tânăr

Există o credință în rândul părinților din România, cum că tânărul nu se poate descurca singur și are nevoie să fie protejat. Acest lucru este posibil să își aibă originile într-o copilărie din perioada comunistă, când părinții își lăsau copiii liberi, cu cheia la gât, iar cei mici făceau cele mai neașteptate năzbâtii și se jucau cele mai surprinzătoare jocuri. Acum, ținând cont și de știrile care circulă, de evoluția tehnologiei, de înmulțirea mașinilor și de informația care ajunge la public cu o viteză foarte mare, părinții au tendința să fie hiperprotectivi cu copiii lor.

De aceea, se ajunge de multe ori la situația în care părintele face totul pentru copil, de la a spăla vasele în locul lui până la a-i face temele, dar și să gândească de multe ori în locul lui și să ia decizii.

Către ce poate conduce grija în exces a părinților?

Către un tânăr speriat, incapabil să ia singur decizii, să își asume lucruri, să aleagă, să știe să comunice, pe scurt, să se descurce în viață. De aici se acumulează și frustrările care nu fac decât să genereze discuții în contradictoriu cu părinții și profesorii și să îl închidă și mai mult pe adolescent în el.

Mediu suportiv, adolescent fericit

Așa cum spuneam puțin mai sus, adolescentul trece printr-o perioadă mai mult decât provocatoare atât din punctul de vedere al anturajului în care alege să stea, cât și din cel al școlii unde își petrece mare parte din zi. Din această cauză, probleme precum tensiuni în grup, gelozii de-ale prietenilor, infidelitatea sau ignoranța sunt doar câteva dintre problemele care pot apărea, pe care părinții de multe ori le cataloghează ca fiind neimportante. Mai mult, relația cu profesorii poate să fie una tensionată din același motiv, notele să nu fie chiar cele dorite sau să apară probleme cu numărul prea mare de absențe. În acest context, dacă sprijinul familial nu există, șansele ca adolescentul să se confrunte cu depresie sau stări de anxietate sunt foarte mari, pentru că el așteaptă ca măcar acasă să primească iubirea pe care o merită, deși nu comunică acest lucru pentru că nu știe cum să o facă. În plus, apare și întrebarea cum de atunci când era mic primea iubire necondiționată, iar acum când a crescut, lucrurile nu par să mai fie la fel și pentru a primi iubire trebuie să facă ce vor părinții?

Ce puteți afla dacă urmăriți emisiunea?

  • Plictiseala se leagă de tristețe?
  • Depresia înseamnă proastă dispoziție?
  • Este labilitatea emoțională una dintre cauzele suferinței?
  • Reprezintă prelungirea tristeței o amenințare?

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați întregul material video aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
copiieducațieparentingșcoalăstrestinerivideo
Articolul anterior
Viața mea cu autismul – VIDEO
Articolul următor
Ce este și cum poate fi tratată boala parodontală? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowPsihologieVideo