Luana Show, Video

De la tristețe la bună dispoziție cu TMS – VIDEO

Autor:

Te-ai confruntat vreodată cu perioade în care parcă nu aveai chef de viață, nivelul de energie era aproape de valoarea zero și simțeai că nu îți găsești motivația pentru a pune zâmbetul pe chip? În contextul ultimilor doi ani, starea de depresie ne-a impactat într-o măsură mai mare sau mai mică pe fiecare dintre noi, în funcție de modul în care am perceput evenimentele pe care le-am străbătut. Unii au apelat la psihoterapeuți, alții au așteptat în speranța că vor reuși să treacă singuri peste starea proastă de spirit.

Vezi toate articolele despre:
anxietatedepresiepsihologiestresvideo

Din fericire, tehnologia se află într-un continuu progres, cercetătorii în domeniul psihiatriei și neurologiei oferindu-ne o soluție în acest sens. Vorbim despre stimularea magnetică transcraniană sau TMS, aparatul care și-a dovedit eficiența în probleme psihiatrice, pentru depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă și alte boli psihiatrice.

Pentru a ne spune mai multe despre acest subiect, Luana i-a invitat la Hello Sănătate pe dr. Adrian Stănescu, medic primar gerontologie-geriatrie, și dr. Emilia Drăgulin, medic primar ATI.

Orice boala psihiatrică sau neurologică poate fi diminuată sau tratată cu ajutorul TMS

Stimularea magnetică transcraniană, așa cum spuneam ceva mai sus, reprezintă o procedură facilitată prin intermediul unui aparat. Acesta se introduce la nivelul creierului, în zona care prezintă probleme, descarcă niște microcurenți reparatorii care se ocupă de sudarea circuitelor neuronale. De aceea, atât timp cât se cunoaște zona din creier care este afectată, indiferent dacă vorbim despre tulburări afective, precum depresia și anxietatea, sau despre boli psihiatrice, terapia poate fi făcută fără probleme, cu rezultate notabile. Bineînțeles că terapia în sine nu este suficientă, fiind nevoie de o abordare multidisciplinară, care să cuprindă psihoterapie prin care pacientul să fie mereu la curent cu modificările care se produc în creier și cu faptul că este nevoie de timp pentru a se observa progresul.

În cazul pacienților care nu au mai fost la un control de mult timp și nu mai știu în ce stare de sănătate se află creierul și mintea lor, înainte de începerea oricărui tratament se recomandă un consult psihiatric care să le ofere o imagine mai clară a problemei pe care o au și un diagnostic concret.

Identificarea tiparelor neuro-emoționale: primul pas spre vindecare

Din punctul de vedere al abordării terapeutice a anumitor probleme de ordin emoțional ale pacienților, cel mai eficient mod prin care se poate începe, conform cursurilor dr. Joe Dispenza, este să se identifice prezența tiparelor. Este vorba despre niște patternuri emoționale care au condus către declanșarea, perpetuarea și agravarea manifestărilor cu care persoana în suferință se prezintă la cabinetul psihoterapeutului.

Cum funcționează aceste tipare?

  1. Avem un gând
  2. Gândul respectiv duce la activarea unor neuroni din creierul nostru
  3. Neuronii aceia se organizează într-o rețea
  4. În funcție de gândul pe care îl avem – dacă este de rușine, de vinovăție, de tristețe, de bucurie etc. – dispunerea neuronilor conduce la eliberarea unor compuși chimici – în cazul vinovăției se eliberează adrenalina, noradrenalina și cortizolul.
  5. Declanșează o reacție pe care corpul o va resimți și care va determina un anumit comportament.
  6. În funcție de comportamentul respectiv, o anumită experiență (pe măsura comportamentului) va fi trăită – de exemplu, dacă mă simt vinovat, am tendința de a face ceva pentru a acoperi sau a ascunde acel sentiment de vinovăție, experiența pe care o trăiesc fiind percepția faptului că sunt respins de către celelalte persoane, aceasta susținând și întărind și mai mult sentimentul inițial de vinovăție, rețeaua neuronală dobândind și mai multă putere.

Dacă doriți să aflați și mai multe informații despre cum funcționează noua tehnologie TMS, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune, aflată la începutul acestui articol. Veți putea înțelege mai bine:

  • Ce este TMS?
  • Pentru ce fel de afecțiuni poate fi folosit?
  • Pe ce principiu se bazează stimularea magnetică transcraniană?
  • De ce TMS este eficient în combinație cu psihoterapia?
  • De ce este importantă multidisciplinaritatea în contextul abordării problemelor psihiatrice?
  • Ce trebuie să știe orice pacient care își dorește să se trateze?
  • Care sunt pașii atunci când vine vorba despre atribuirea diagnosticului și metoda de tratament abordată?

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
anxietatedepresiepsihologiestresvideo
Articolul anterior
Cititul slăbește, sportul nu! – VIDEO
Articolul următor
Suport pentru adolescenți, înainte de examene – Video
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowVideo