Interviuri, Luana Show, Video

De ce plâng copiii? – VIDEO

Autor:

Plânsul este un proces natural prin care organismul nostru elimină toxine care însoțesc eliberarea unor cantități mari de hormoni de stres. Când ai o suferință fizică sau emoțională, corpul e stresat. Plânsul poate apărea și din cauza senzației de foame și din cauza unei trăiri puternice, pozitive sau negative.

Vezi toate articolele despre:
bebelușiemoțieplâns

Invitata Luanei din această ediție a emisiunii Luana Show este Irina Petrea, psihoteraput, doctor în Științele Educației, și ne va vorbi despre cauzele plânsului în rândul copiilor.

Ce reprezintă plânsul bebelușilor?

Pentru bebeluși, plânsul este una dintre principalele forme de semnalizare a stresului, a pericolului, a disconfortului, care, pentru un bebeluș, se poate termina urât, chiar printr-o amenințare la adresa integrității lui fizice. Un bebeluș căruia îi este frig plânge pentru a atrage atenția părinților lui că nu este în siguranță, evitând astfel să facă hipotermie. Există părinți care obișnuiesc să reacționeze instant la orice fel de plâns al copilului, dar mai sunt și acei părinți care ignoră aceste manifestări ale propriului copil. Invitata Luanei nu recomandă să lași copilul neconsolat perioade îndelungate sau de fiecare dată când plânge, deoarece riscul ca acel copil să resimtă sentimentul de abandon este foarte mare.

Plânsul de alarmă, care anunță că i s-a întâmplat ceva, este acel plâns cu limba întoarsă în cerul gurii, când primele sunete sunt mute, apoi vine hohotul în cascadă. Acesta este momentul în care părintele trebuie să verifice dacă a pățit ceva și dacă nu, să-l aline. Copiii manifestă acest plâns și pentru că ceva i-a speriat, de aceea este foarte important modul în care părintele reacționează la plânsul copilului. Niciodată nu trebuie să ne vadă speriați pentru că se va speria și mai tare. Reacțiile trebuie să fie controlate, părintele trebuie să fie calm și să-l liniștească.

Ce semnifică plânsul excesiv?

Nu doar copiii plâng! Fie că o persoană se află în primii ani de viață și abia descoperă lumea, fie că are o vârstă mai înaintată, emoțiile sale se pot manifesta prin plâns. Este normal să plângi indiferent de anii pe care îi ai, însă dacă plângi din orice, există o problemă. Ca părinte, poți realiza că, deși copilul tău a crescut, plânge mult și din orice, uneori pentru evenimente cotidiene ca, de exemplu, când îl rogi să se grăbească și să nu întârzie la școală. De asemenea, există adulți care plâng din nimic. Plânsul manifestat foarte des și fără un motiv întemeiat este un semnal că persoana în cauză se confruntă cu anxietate, depresie, frică sau conflict intern. Totodată, poate fi un semn al capacității limitate de control emoțional.

Cum gestionezi plânsul copilului?

Modul în care un părinte reacționează acasă la plânsul copilului este foarte important în momentele în care este nevoit să gestioneze o astfel de situație în public și să-l calmeze. Copilul trebuie ajutat să discearnă între situațiile în care chiar are nevoie de ajutorul părintelui și cele în care poate rezolva singur o situație. De asemenea, copilul poate copia comportamentul mamei. Dacă mama obișnuiește să plângă din orice, copilul va percepe plânsul ca pe un panaceu și va reacționa la fel.

Urmărind emisiunea veți afla de ce plângem, de ce plâng copiii, ce vor să transmită și ce se întâmplă dacă ignori plânsul copilului o perioadă îndelungată. Ce spune tonul plânsului, cum reacționăm în funcție de ton, cât de importantă este alinarea copilului, dar și cum ne ajută exteriorizarea emoțiilor sunt subiecte regăsite în cadrul dialogului dintre Luana și invitata ei.

Întreaga emisiune este disponibilă în linkul aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
bebelușiemoțieplâns
Articolul anterior
Probleme de colecist (vezică biliară)? Iată ce trebuie să știi! – VIDEO
Articolul următor
Cum ne vindecăm emoțiile și gândurile pozitive? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
InterviuriLuana ShowVideo