În această emisiune, Luana explică alături de Dan C. Vodnar, profesor universitar doctor, care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei modalități de a găti, de la prăjire, la fierbere și coacere.
Scurtă istorie a gătitului sau de ce este bine ca alimentele să fie gătite
Cu mii de ani în urmă, oamenii petreceau peste 80% din timp mestecând alimentele, având în vedere faptul că mâncau carnea crudă, imediat după ce o vânau. De fapt, gătirea face ca un aliment să devină sigur pentru consum, pentru că bacteriile și microorganismele sunt distruse. Din cauza faptului că anumite substanțe pot provoca deranjamente sănătății noastre, prin gătire acestea pot fi eliminate.
Ce se întâmplă cu vitaminele dacă alegem să gătim alimentele?
Este firesc ca orice proces termic să reducă din cantitatea de vitamine care există în alimentul respectiv, dar structura acestuia conține și forme complexe care rețin vitamine, care prin gătire facilitează eliberarea lor.
Astfel, prin fierbere, de exemplu în cazul unei supe, dacă adăugăm de la început legumele, nutrienții se eliberează în apă, iar consumul întregului fel de mâncare va fi bogat în respectivii nutrienți. În același timp, dacă legumele urmează să fie consumate fără lichid după ce se finalizează procesul de fierbere, este mai bine ca acestea să se adauge când apa ajunge la 100 de grade, pentru ca nutrienții să rămână stocați și să nu se elibereze.
Urmărind întreaga emisiune, veți putea afla mai multe despre:
- Ce se întâmplă cu vitaminele și substanțele nutritive atunci când sunt supuse căldurii? Se pierd sau se activează?
- Care este diferența dintre gătitul prin fierbere, prăjire, coacere sau grătar?
- Cum alegem carnea potrivită pentru grătar și cum o preparăm? Ce legume asociem cărnii de grătar?
Dacă sunteți curioși cum este mai bine să gătiți, vă invităm să urmăriți întregul material video, aflat la începutul acestui articol.s
Vizionare plăcută!