Terapia citostatică, radioterapia sau terapia hormonală?
Cancerul este un exemplu de boală care, de cele mai multe ori, este tratată ca atare, adică se adoptă un tratament oncologic, al cărui scop este în mod evident creșterea supraviețuirii pacientului, cât și facilitarea unei vieți cât se poate de normale. În spatele chirurgiei, chimioterapiei și a celorlalte componente care fac parte din tratamentul propriu-zis, fiecare pacient are nevoie de investigații personalizate, care nu ar face decât să scurteze procesul de vindecare, găsindu-se în același timp sursa de la care a pornit totul.
Între medic și pacient trebuie să existe o relație de încredere
Pentru multă lume, cuvântul medic sau doctor poate însemna acea persoană de care ne este teamă, nu pentru că ne-ar face ceva rău, ci pentru că există o frică permanentă față de boală, operație și spitale. În realitate, medicul ar trebui să fie privit ca un părinte care își dorește numai binele pentru copilul lui și care, chiar dacă pare că recomandă chirurgia sau alte metode „de temut”, o face pentru ca pacientul să se vindece și să își trăiască din plin viața. De aceea, relația nu numai că este nevoie să fie una bidirecțională, dar mai ales să fie bazată pe sinceritate și pe încredere.
Mai multe cu privire la acest subiect aflăm de la Luana și dr. Cosmin Alexandrescu, specialist imagistică, care discută despre:
- Ce este medicina personalizată și cum se stabilește un diagnostic corect?
- Care este procesul prin care trecem de la simptom la diagnostic?
- Ce face ca un tratament să nu funcționeze pentru toți în același fel?
- Cum diferă modul în care metabolizăm medicamentele?
- Cum stabilim un diagnostic de precizie?
- Care este rolul comunicării medic-pacient în stabilirea unui tratament cu adevărat potrivit?
Vă invităm să urmăriți întregul material video aflat la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!