În această emisiune, Luana discută alături de invitata sa, dr. Diana Stănescu, medic specialist chirurgie generală/chirurgie bariatrică, despre această tendință de creștere numărului pacienților care se confruntă cu obezitatea.
În ultimii 40 de ani, numărul de pacienți obezi a crescut de până la trei ori
Doar în România, studiile arată că procentul persoanelor adulte obeze a crescut la 31,4%. Un lucru îngrijorător, dacă stăm să ne gândim câtă lume se confruntă cu această problemă, mai ales că inclusiv copiii sunt predispuși la obezitate, din cauza alimentației nesănătoase.
Este adevărat că ultimul an ne-a determinat să stăm mai mult în casă și să ne desfășurăm majoritatea activităților în perimetrul locuinței, de la școală online, până la muncă, cumpărături și chiar întâlniri online. Nu este un lucru rău faptul că am reușit să ne adaptăm, să petrecem mai mult timp cu familia și să fim mai apropiați unii de ceilalți, însă unii dintre noi au scăzut treptat mișcarea fizică, alții chiar au adoptat programe de sport, online.
Chirurgia bariatrică, recomandată pentru toate vârstele?
Într-adevăr, chirurgia bariatrică este recomandată pentru toate vârstele, însă, înainte de orice decizie, anumite criterii trebuie îndeplinite. Se calculează indicele de masă corporală, reieșit din raportul dintre greutate și înălțime, care poate fi clasificat în mai multe grade. Un IMC între 30 și 35 înseamnă un nivel de obezitate de gradul I, unul între 35 și 40 înseamnă un nivel de obezitate de gradul II, iar peste 40 reprezintă obezitatea de gradul III sau morbidă.
Așadar, având în vedere aceste grade, chirurgia bariatrică se recomandă în cazul unui indice de masă corporală de peste 40 sau peste 35, dacă pacientul are anumite comorbidități care sunt în strânsă legătură cu obezitatea sau chiar peste 30, dacă pacientul suferă de hipertensiune sau are probleme cu diabetul, iar tratamentul nu este eficient.
Urmărind întreaga emisiune, veți putea afla:
- Ce este chirurgia bariatrică?
- Cât de mare trebuie să fie gradul de obezitate pentru a se ajunge la operație?
- Care este vârsta la care se poate recomanda o astfel de chirurgie?
- Care sunt bolile care pot apărea odată cu creșterea în greutate?
- Cum se transformă corpul după o intervenție de acest gen?
Vă invităm să accesați întregul material video, aflat la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!