Ți se pare că părul tău este din ce în ce mai gras și cu orice te-ai spăla, după maximum două zile trebuie să faci din nou baie? Asta pentru că șampoanele obișnuite din comerț sunt pline de substanțe chimice care îți curăță excesiv părul și scalpul. Acele chimicale elimină, de fapt, nutrienții și creează dependență.
Citește eticheta șamponului pe care îl folosești! Conține sulfați? Dacă da, să știi că aceasta este principala substanță care îndepărtează uleiul de la nivelul părului și scalpului și care usucă părul, lăsându-l fragil și electrizat. Firmele producătoare de șampon cunosc acest lucru, însă interesul lor nu este să elimine sulfații din produse, ci să crească vânzările. Prin urmare, cu cât ni se îngrașă mai repede părul, cu atât folosim mai des șampon, iar vânzările cresc. Logic, nu-i așa?
Substanțele chimice din șampon
Pe lângă sulfați, în șampoanele convenționale se mai găsesc și alte substanțe chimice dăunătoare.
- Clorură de sodiu – usucă scalpul și uneori dă mâncărimi.
- Parabeni – conservant cunoscut ca perturbator endocrin și corelat cu înmulțirea celulelor canceroase.
- Triclosan – agent antibacterian cunoscut ca perturbator endocrin care, în unele țări, este interzis în fabricarea săpunului, dar este încă acceptat în șampon.
- Dimeticonă – este de fapt plastic care, după utilizări repetate, se acumulează la nivelul părului, încărcându-l.
- Parfumuri sintetice – obținute din susbtanțe chimice pe care firmele producătoare nu sunt obligate să le afișeze pe etichetă. Dacă pe eticheta șamponului scrie ”parfum”, atunci este foarte probabil să conțină derivați din benzen, aldehide, toluen și multe alte substanțe corelate cu defectele congenitale, cancerul, tulburările sistemului nervos central și reacțiile alergice. Acestea trec de la nivelul scalpului în sistemul circulator și pot ajunge chiar și în laptele matern.
- Formaldehidă – este un conservant carcinogen, interzis în cosmetice și produse de uz personal în Suedia și Japonia.
Acestea sunt doar câteva dintre substanțele aflate în compoziția șampoanelor, care elimină în mod agresiv sebumul de la nivelul scalpului și duc la un exces de sebum. Excesul de sebum, pe lângă faptul că este inestetic, poate subția și firul de păr și cauza chiar căderea lui. Ce e de făcut? Ne îndreptăm atenția spre metode mai ”curate” de a ne spăla părul.
Metoda „No Poo“
La sfârșitul anilor 1800, oamenilor li se recomanda să își spele părul doar o dată pe lună. Zeci de ani mai târziu a fost produs primul șampon sintetic, oamenii au început să își spele părul o dată la două săptămâni, iar în 1970 deja era obișnuință spălatul zilnic al părului cu șampon. Aproape cinci decenii mai târziu, realizăm că acest obicei nu este sănătos și că folosirea zilnică a șamponului elimină tot sebumul de care părul are totuși nevoie. Așa a apărut metoda numită ”No Poo”, care constă în spălarea părului folosind alternative mult mai blânde. În orice caz, fără șamponul obișnuit, plin de substanțe chimice!
Metoda „No Poo“ constă într-un fel de antrenament pentru păr, în care îl obișnuim treptat cu spălări mai rare și fără substanțe chimice agresive. Ce folosim în locul șamponului obișnuit? Pentru început, am putea încerca un șampon natural, fără substanțe chimice dăunătoare, precum cel de urzică, de care sigur ai auzit! Șamponul de urzică regenerează părul, combate mătreața, hrănește părul, îi oferă volum și strălucire, vindecă inflamațiile de la nivelul scalpului, reglează circulația sângelui și oxigenează scalpul. Doar fii atent de unde îl cumperi și citește eticheta pentru a te asigura că este un produs natural! După ce ai renunțat la șamponul plin de chimicale, l-ai folosit o perioadă pe cel natural, iar părul și scalpul tău s-a mai obișnuit cu lipsa de chimicale, e timpul să treci la rețetele din bătrâni!
Oțetul de mere, ”șamponul” bunicilor noastre! Acesta echilibrează pH-ul părului și scalpului, lasă părul neted și lucios, luptă împotriva mătreții și chiar stimulează creșterea părului, fortificând rădăcinile. Tot ce trebuie să faci este să adaugi 2 linguri (30 ml) de oțet de mere în 250 ml de apă și să le pui într-un pulverizator. Pulverizează soluția pe păr și masează ușor pentru a o distribui egal. Lasă soluția să acționeze pentru câteva minute, apoi clătește-te. Nu te teme de miros! Imediat ce părul se usucă, nu va mai mirosi a oțet.
Bicarbonatul de sodiu, ingredientul minune din bucătărie și din baie! Acesta te scapă de excesul de sebum, îndepărtează produsele cosmetice (dacă obișnuiești să folosești fixativ, gel sau spume de păr) și oferă volum părului. Cum procedezi? Dizolvă o lingură de bicarbonat de sodiu în suficientă apă cât să obții o pastă. Aplică pasta la rădăcini, masează și las-o să acționeze câteva minute. La final, clătește cu apă din abundență. Poți folosi bicarbonatul de sodiu și ca șampon uscat! Aplică puțin bicarbonat la rădăcină, masează ușor și apoi perie podoaba capilară stând cu capul în jos deasupra căzii sau chiuvetei. Părul tău va arăta bine întreaga zi!
Ceaiul de mușețel te poate ajuta și el! Te scapă de iritații, combate mătreața și oferă strălucire părului. Prepară o infuzie de mușețel într-o cantitate mai mare și clătește tot părul, începând de la rădăcini. Nu e nevoie să clătești din nou cu apă, ci doar să usuci părul.
Poate că la început, când hotărăști să renunți la șamponul obișnuit și îl înlocuiești cu oțet de mere sau bicarbonat de sodiu, părul va fi puțin uleios. Dar nu te descuraja! Trebuie să îți reeduci glandele și să le faci să înțeleagă că excesul de sebum nu mai este necesar! Acest lucru poate dura între două și șase săptămâni, în funcție de cât de des îți spălai părul și ce produse foloseai. Cu răbdare, vei reuși să îți speli părul din ce în ce mai rar. La câteva zile, la o săptămână și chiar o dată la două săptămâni.
Fii curajos și încearcă să elimini substanțele chimice din viața ta! Poate vei fi tentat să spui că fără șamponul obișnuit, părul tău va arăta groaznic, că va fi extrem de gras și inestetic, însă șamponul este cel care te-a adus în situația în care nu mai poți sta nici două zile fără să nu-ți speli părul. Merită să te înarmezi cu răbdare și să încerci!
Dacă însă ai încercat această metodă până acum și nu a dat rezultate, ar fi bine să ”faci săpături” și să descoperi ce anume îți provoacă excesul de sebum. Producția de sebum hiperactivă poate fi cauzată de factori multipli, inclusiv genetici. Persoanele cu părul drept tind să aibă probleme mai mari decât cele cu părul ondulat sau creț. Modificările hormonale pot fi și ele răspunzătoare de excesul de sebum, nu doar de la nivelul scalpului, ci și de la nivelul pielii, la fel ca stresul. Persoanele care urmează un anumit tratament medicamentos sau suferă de Parkinson se pot confrunta cu un exces de sebum mai greu de controlat. Din punct de vedere al dietei, nu există dovezi solide care să demonstreze că excesul de sebum este cauzat de mâncărurile prea grase sau de zaharuri, însă există alimente ce ajută podoaba capilară să fie mai sănătoasă și suplimente indicate pentru compensarea deficiențelor care stau la baza subțierii și căderii părului. Le puteți descoperi în articolul ”De ce ne cade părul?”.
Surse:
www.annmariegianni.com/oil-training/
www.nopoomethod.com/