Cei mai mulți dintre noi știm că mișcarea și alimentația sunt importante pentru sănătate, dar avem tendința să ne concentrăm intens pe ce avem de făcut, să bifăm unul câte unul lucrurile de pe listă și uităm să ne mai și relaxăm. Este foarte important să ne destindem și să interacționăm cu oamenii, iar efectele asupra stării psihice și fizice se văd imediat!
Activitățile pe care le avem și pe care le considerăm plăcute declanșează eliberarea de endorfine care scad agresivitatea, ameliorează durerea fizică și depresia, cât și de oxitocină, un anxiolitic natural. Ambele scad nivelul de cortizol (hormonul de stres) și cum în viața modernă greu mai găsești o persoană nestresată, orice activitate ce ne poate lua mintea de la preocupările zilnice este considerată benefică. De asemenea, există studii care au demonstrat că endorfinele stimulează sistemul imunitar, iar oxitocina poate scădea tensiunea arterială și poate îmbunătăți capacitatea noastră de a răspunde la factorii stresanți.
Sunt multe motive pentru care ar trebui să facem din relaxare o prioritate. Este greu în ziua de astăzi când trebuie să te împarți între familie, job, cursuri și alte evenimente neprevăzute, dar nu imposibil. Ce ar fi să îți treci pe listă o activitate relaxantă pentru finalul fiecărei zile? Așa cum îți notezi să plătești facturile ca nu cumva să uiți, îți notezi și să vezi un film bun, ca să te destinzi. Fă-ți un plan pentru măcar o săptămână și stabilește-ți pentru fiecare zi o activitate care să te ajute să te simți bine! Găsești mai jos 7 idei, câte una pentru fiecare zi din săptămână!
1. Ascultă muzică!
Fiecare dintre noi preferă o anumită muzică, iar ascultatul unei melodii care îți place este o activitate extrem de ușoară și la îndemână, care îți face mai bine decât crezi. Cercetările arată că muzica poate ameliora durerile, anxietatea, reduce depresia, stresul, scade nivelul de cortizol și crește producția de oxitocină. Muzica este atât de benefică încât există doctori care sfătuiesc pacienții să asculte anumite cântece înainte și după intervenții pentru a se recupera mai ușor. Așa că ascultă muzică! Dacă știi să cânți la un instrument, cu atât mai bine!
2. Dansează!
În primul rând, prin dans faci mișcare și știi foarte bine că este benefică. Mișcarea în sine te face mai fericit, te ajută să dormi mai bine, te umple de energie, reduce riscul bolilor de inimă, al diabetului, îți crește imunitatea, speranța de viață și îți îmbunătățește memoria. Un studiu efectuat în 2014, la care au participat mai mulți bolnavi de Parkinson a arătat că cei care au urmat cursuri de tango de două ori pe săptămână, timp de doi ani, și-au îmbunătățit simptomele motorii și non-motorii, performanțele în activitățile zilnice și calitatea vieții. De asemenea, dansul este benefic pentru creier și poate ajuta și persoanele ce suferă de sindrom metabolic. Așadar, muzica preferată și câteva minute de dans pot face minuni pentru starea ta de spirit!
3. Stai la soare!
Expunerea regulată, dar cu măsură, la soare este benefică pentru corpul tău: sistemul imunitar se întărește, tensiunea arterială scade, inima este mai sănătoasă și beneficiezi și de efectele vitaminei D. Vitamina D întărește oasele și mușchii, alungă oboseala cronică, este esențială pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar și te poate proteja de cancer. Din când în când e chiar bine să stai la soare fără tone de creme cu factor de protecție, atât timp cât ai grijă să nu faci arsuri. Ieși mai mult din casă, plimbă-te prin parc, organizează un picnic sau pornește pe un traseu de munte, orice îți place și te determină să ieși mai mult la aer și la soare!
4. Uită-te la un film sau un serial de comedie!
Nu degeaba se spune că râsul este cel mai bun medicament! Râsul are capacitatea de a echilibra mintea și organismul în timp record. O metodă simplă pentru a te asigura că zâmbești mai mult este să îți strecori în program și un film de comedie. Dacă îți plac serialele de comedie, cu atât mai bine! Înseamnă că de câteva ori pe săptămână ai program de râs. Există și studii care arată că râsul reduce nivelul de stres, stimulează sistemul imunitar și ar putea chiar ajuta pacienții bolnavi de cancer.
Dacă nu îți plac nici filmele, nici serialele, te poți reorienta spre stand-up, îți poți petrece timp cu prietenii, spunând bancuri sau încearcă să stai mai mult în preajma copiilor sau a animalelor de companie.
5. Mergi la masaj!
Ce poate fi mai plăcut și mai relaxant decât un masaj bun la finalul unei zile încărcate? Masajul este asociat cu o creștere a oxitocinei și o scădere a hormonilor de stres și chiar s-a constatat că poate stimula sistemul imunitar și reduce inflamația. Dacă ai un partener îndemânatic roagă-l să îți facă din când în când un masaj sau pur și simplu răsfață-te și fă-ți o programare la un salon specializat! Dacă niciuna dintre aceste idei nu te încântă, încearcă perierea uscată, care este tot ca un masaj și care are și o mulțime de beneficii: te relaxează, exfoliază pielea, o tonifiază și catifelează, stimulează sistemul limfatic și are efect energizant.
6. Joacă-te!
Oricât ar suna de copilăresc, joaca este bună nu doar pentru cei mici, dar și pentru cei mari! Când te strângi cu familia sau prietenii și nu știți ce să faceți, încercați să jucați cărți, Scrabble, mimă sau orice vă place. Încercați și jocurile în aer liber și faceți și mișcare în același timp! Jocurile te pot ajuta să fii mai puțin stresat, te pot face mai inteligent, îți dezvoltă memoria și abilitățile de a rezolva diverse probleme. E benefic să dai în mintea copiilor din când în când!
7. Ieși în oraș!
Nu ți se pare ironic că mulți dintre noi suferă de o lipsă de interacțiune socială într-o lume în care părem că suntem mai conectați ca oricând prin intermediul internetului și al rețelelor de socializare? Pentru a te destinde cu adevărat ai nevoie de o viață socială activă. Când interacționezi cu prietenii, colegii, cu familia, te simți mai fericit și ai șanse să trăiești mai mult. Un studiu publicat în 2010 a arătat că persoanele căsătorite au speranța de viață mai mare, pe când cele singure prezintă un risc mai mare de a suferi de depresie, insomnie și chiar de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer. Dar cu siguranță nu avem nevoie de studii care să ne spună că interacțiunea socială ne face bine pentru că putem observa și singuri asta. Este în natura noastră să ne dorim să interacționăm, să vorbim și să stabilim legături. Așa că ieși în lume, vizitează-ți familia, prietenii pe care nu i-ai mai văzut de mult, invită-ți partenerul la o cină romantică, indiferent de vârstă! Și ca să vezi că vârsta nu este un impediment, află că există un program prin care pensionarii pot socializa și călători mai mult, pot găsi persoane cu aceleași pasiuni și se pot întâlni chiar dacă se află la mii de kilometri depărtare. Te invităm să vizionezi acest mic video și să te convingi că vârsta este doar un număr!
Iată 7 exemple de activități care te-ar putea ajuta să te destinzi. Dacă încerci una în fiecare zi, ai putea avea o săptămână mult mai productivă și frumoasă! Sigur mai găsești și alte lucruri care să te relaxeze. E de ajuns să te gândești la ce îți place să faci: să citești, să grădinărești, să pescuiești, să faci mici aranjamente decorative, să desenezi, să fotografiezi. Alege ce îți place și întreg corpul îți va mulțumi!
”Cel mai bun moment pentru a te relaxa este exact când nu ai timp pentru asta!” Jim Goodwin
Surse:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21902060
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20668659?dopt=AbstractPlus
chriskresser.com/7-ways-to-practice-pleasure-this-week/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_term=practice-pleasure&utm_content=&utm_campaign=blog
draxe.com/lets-dance/