Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar nu mai recunoaște anumite celule ale organismului, pe care începe să le „atace”. În funcție de localizarea acestui „atac” pot fi declanșate diferite boli. Când sunt țintite articulațiile, apare poliartrita reumatoidă. Când „armele” sunt întoarse împotriva tiroidei, apar tiroiditele autoimune (Hashimoto sau Graves). Pielea poate fi vizată de asemenea, și atunci apare psoriazisul. În cazul intestinului, apar boli inflamatorii intestinale. În cazul sistemului nervos central, scleroza multiplă.
Bolile autoimune debutează adesea pe fondul unei predispoziții genetice, dar există mulți factori externi asociați cu autoimunitatea. Alimentele pe care le consumi sau pe care nu le consumi, expunerea la toxine, anumite infecții pe care le-ai avut sau dacă suferi de sindromul intestinului permeabil (leaky gut), nivelul stresului la care ești supus, toți acești factori epigenetici sunt definitorii.
În prezent știința nu mai consideră moștenirea genetică un verdict definitiv, ci ia în considerare felul în care factorii epigenetici declanșează sau inhibă autoimunitatea. Iar cheia se află la nivelul sistemului imunitar. Atacul autoimun poate fi oprit în mare măsură, astfel încât organismul să-și recâștige controlul asupra organelor și funcțiilor sale.
Recomandările specialistului
În cartea „Soluții contra autoimunității”, dr. Amy Myers oferă ample explicații asupra mecanismelor autoimunității. Mai multe detalii despre carte găsești aici. Dr. Amy Myers este și autoarea a numeroase articole pe această temă, publicate pe site-ul său. Iată ce afirmă într-unul dintre articole: „Ori de câte ori văd un pacient cu Hashimoto, Graves, lupus, poliartrită reumatoidă, psoriazis, fibromialgie, oboseală cronică sau altă boală autoimună, există cinci suplimente-cheie pe care le recomand întotdeauna pentru susținerea sistemului imunitar. Este vorba despre: glutation, curcumină, resveratrol, glutamină și un supliment pentru creșterea imunității. Aceastea lucrează împreună pentru echilibrarea sistemului imunitar, astfel încât să nu mai atace propriul organism. În plus, primele trei suplimente de pe listă se potențează reciproc când sunt luate împreună, ceea ce înseamnă că efectul lor este mai puternic”.
Să vedem cum acționează fiecare dintre cei cinci nutrienți incluși în protocolul dr. Myers.
1. Glutationul, antioxidant și detoxifiant
Glutationul este un puternic antioxidant și detoxifiant al organismului. El este sintetizat în ficat, fiind prezent în fiecare celulă din corp și este alcătuit din trei aminoacizi: cisteină, glicină și acid glutamic.
Glutationul participă la faza I și II de detoxifiere hepatică, favorizând eliminarea din organism a toxinelor endogene (hormoni în exces, enzime proinflamatoare, melanină ș.a.) și exogene (aditivi, coloranți, fum de țigară, pesticide, metale grele, microorganisme, medicamente etc.). Totodată, glutationul joacă un rol crucial pentru a sprijini sistemul imunitar în lupta contra infecțiilor. Capacitatea antioxidantă a vitaminelor C, E și a coenzimei Q10 depinde de nivelul glutationului din organism.
Corpul produce în mod natural glutation, dar menținerea unui nivel optim este aproape imposibilă pentru multe persoane din cauza stilului actual de viață. Alimentația săracă în nutrienți, expunerea la toxine din mediul înconjurător, poluarea, metalele grele, unele medicamente, stresul provoacă diminuarea cantității de glutation din organism.
Deficitul de glutation este unul din factorii principali în declanșarea bolilor inflamatorii și autoimune. Fără suficient glutation, detoxifierea organismului nu se realizează cum trebuie, ceea ce înseamnă că toxinele persistă în sânge ori sunt depozitate în grăsime. Or, acumularea de toxine perturbă sistemul imunitar. Dr. Amy Myers recomandă în aceste cazuri administrarea unui supliment alimentar pe bază de glutation. În plus, este binevenit consumul de legume bogate în sulf (ceapă, varză, broccoli), care ajută la producerea în mod natural a glutationului.
2. Curcumina, antiinflamator natural
În ultimul timp se vorbește foarte mult despre curcumină – extractul din rădăcină de turmeric (Curcuma longa) și pe bună dreptate. Numeroase studii au atestat valoarea terapeutică a curcuminei, care s-a dovedit benefică în peste 150 de afecțiuni. În cazul bolilor autoimune, curcumina susține sistemul imunitar și are un efect antiinflamator remarcabil. Extractul de turmeric este folosit cu succes în boli precum poliartrita reumatoidă, scleroza multiplă, lupusul eritematos, colita ulcerativă. Important este a se administra un supliment pe bază de extract de turmeric cu absorbție crescută, fie cu piperină, fie cu fosfolipide.
3. Resveratrolul, secretul sănătății francezilor
Știți de ce francezii, deși mănâncă multe grăsimi și zahăr, sunt feriți de boli cardiovasculare și se bucură de longevitate? Se numește „paradoxul francez” și este pus pe seama faptului că francezii obișnuiesc să bea un pahar de vin roșu după masă. Iar în vinul roșu se găsește o substanță care deține secretul tinereții – resveratrolul. Este un antioxidant din categoria bioflavonoidelor, care se găsește în struguri, fructe de pădure, cacao. Cunoscut pentru proprietățile sale anti-aging, resveratrolul are o capacitate antioxidantă de trei ori mai mare decât vitamina C și prelungește durata de viață a celulelor cu 70%. Resveratrolul activează o serie de molecule speciale numite sirtuine, care sunt implicate în stimularea energiei în interiorul celulelor (mitocondrii), în reglarea metabolismului și în modularea sistemului imunitar. Datorită acestor proprietăți, cercetările au arătat că resveratrolul poate reduce evoluția bolilor inflamatorii precum poliartrita reumatoidă, lupusul, psoriazisul, boala Crohn, diabetul de tip 1. În aceste cazuri se recomandă administrarea unui supliment cu resveratrol.
4. Glutamina, esențială pentru vindecarea intestinului
Glutamina este un aminoacid, fiind implicată în toate procesele biochimice și prezentă în fiecare celulă a organismului. De ce este importantă în bolile autoimune? Glutamina este principala sursă de „combustibil” pentru sistemul imunitar și miliardele de celule care alcătuiesc tractul intestinal. Să nu uităm că aproape 80% din sistemul imunitar se află în intestin, iar menținerea sănătății intestinului este primul pas în controlul bolilor autoimune. Despre legătura dintre intestin și bolile autoimune poți citi aici.
Glutamina este un nutrient crucial pentru refacerea și repararea mucoasei intestinale, fiind benefică tuturor persoanelor cu tulburări digestive, sindrom de intestin iritabil, boala Crohn, colită ulcerativă sau alte boli autoimune asociate cu permeabilitate intestinală. Alimentele cu cele mai mari cantități de glutamină sunt carnea de vită și de curcan (supă de oase), produsele lactate, peștele, spirulina, broccoli, fasolea verde, varza, spanacul, pătrunjelul, varza roșie. Dar în condițiile autoimunității, aportul alimentar nu este suficient, ci este nevoie de un supliment cu L-glutamină.
5. Probioticele, esențiale pentru imunitate
O cauză importantă a permeabilității intestinale în cazul persoanelor cu boli autoimune o reprezintă disbioza intestinală, adică dezechilibrul dintre bacteriile probiotice și bacteriile oportuniste. Persoanele cu autoimunitate au cantități mici de bacterii probiotice Lactobacillus și Bifidus și niveluri crescute de bacterii oportuniste E. Coli și Proteus, care deteriorează peretele intestinal, ceea ce duce la permeabilitate intestinală. De aceea, probioticele sunt unele dintre cele mai importante suplimente indicate pacienților cu autoimunitate. Probioticele ajută atât la îmbunătățirea digestiei, cât și la funcționarea optimă a sistemului imunitar. În acest scop este indicat un supliment cu prebiotice și probiotice.
Atenție la alimentație!
Pe lângă administrarea suplimentelor alimentare enumerate mai sus, alimentația sănătoasă constituie o bază importantă a terapiei bolilor autoimune. O alimentație incorectă, de tip fast-food, poate avea consecințe serioase asupra pacienților cu autoimunitate. Mâncarea nesănătoasă, bogată în grăsimi hidrogenate, zahăr, făină albă, gluten, porumb, întreține inflamația sistemică și determină sistemul imunitar să reacționeze exact la fel ca în timpul unei infecții. Ce alimente sunt recomandate? Mâncarea neprocesată, pregătită în casă, neprăjită, legume din abundență, pește, carne provenită de la animale crescute în mod tradițional, ulei de măsline, iaurt simplu natural, varză murată.
Pentru mai multe informații despre abordarea holistică a bolilor autoimune vă invităm să citiți un amplu interviu acordat Ziarului de Sănătate de către distinsul profesor John G. Ionescu, biochimist și imunolog de excepție, fondator și director științific al Clinicii Speciale Neukirchen din Bavaria, Germania. Interviul poate fi accesat aici.
Surse:
www.amymyersmd.com/2018/02/5-best-supplements-autoimmune-disease/
glutathionepathway.com/types-of-glutathione/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5003001/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23185430
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748756/
draxe.com/4-steps-to-heal-leaky-gut-and-autoimmune-disease/