Pe lângă proprietățile nutritive de necontestat, mierea este un aliment care poate rezista timp îndelungat fără a se altera. Dovadă în acest sens stau recipientele descoperite în mormintele faraonilor egipteni și care deși datau de peste 2000 ani, totuși mierea nu își pierduse proprietățile. Și toate acestea fără adăugarea de conservanți! În unele cazuri mierea se poate cristaliza, însă încălzită ușor revine la forma lichidă.
În urma analizelor efectuate, cercetătorii au concluzionat că mierea practic nu are termen de expirare datorită legăturii armonioase dintre trei componente chimice:
1) pH-ul acid, situat între 3 și 4,5 distrugând astfel majoritatea microorganismelor
2) abundența în zahăr (mierea este de aproximativ 2 ori mai dulce față de zahărul din comerț), un element higroscopic care împiedică dezvoltarea germenilor prin absorbția apei, mierea fiind în stare naturală un produs foarte sărac în apă.
3) peroxidul de hidrogen este cel de-al treilea factor care împiedică alterarea mierii. Acesta rezultă prin degradarea glucozoxidazei, o enzimă prezentă în stomacul albinelor.