Coronavirus, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Sănătatea ochilor când stăm mai mult în casă

Autor:

Orice am spune despre importanța ochilor în activitățile și în viața de zi cu zi va fi insuficient. Astfel, devine evident că au foarte rar pauze. Atunci când stăm mai mult în casă sau la birou, suntem mult mai înclinați către activități care ne obosesc sistemul vizual: telefonul, tableta, televizorul, cititul etc. Cum ne sunt afectați ochii în astfel de situații, care sunt simptomele și ce putem face pentru a le ușura ne spune Dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, invitat alături de Simona Dragomir, la Ziarul de Sănătate.

Vezi toate articolele despre:
coronavirusoftalmologiesănătatea ochilorvideo

Chiar dacă perioada izolării, generată de COVID-19, se relaxează în urma deciziilor care intră în vigoare începând cu 15 mai 2020, timpul petrecut în interiorul locuințelor sau al birourilor, majoritar și înainte, va cântări chiar mai mult în intervalul de timp care urmează. Activitățile care solicită intens ochii, despre care vorbeam mai sus, vor fi în continuare o obișnuință dăunătoare de care, de multe ori, nici nu suntem conștienți. Simptomele sunt cele care ne atrag atenția și ne fac să căutăm ajutor.

De ce ne obosesc ochii și care sunt simptomele?

Orice exagerare, și în ceea ce privește ochii, nu ne face bine. Tehnologia ne aduce foarte multe beneficii, iar în perioada de izolare am văzut limpede acest lucru. Mulți și-au putut desfășura activitatea, și-au putut continua studiile doar cu ajutorul tehnologiei. Prin urmare, nu trebuie să ne temem de ea. Trebuie să o folosim înțelept pentru a extrage numai beneficiile și nu efectele adverse. Iar atunci când spunem înțelept, spunem automat și echilibrat, fără excese.

De ce obosesc ochii? Pe scurt: Ochii au în interiorul lor o lentilă care este activată de niște mușchi. Aceștia fac eforturi mai mari atunci cât îi folosim un timp îndelungat. Practic, oboseala este dată de o activitate musculară ce necesită un consum mare de energie.

Globul ocular are mușchii numiți diafragmă, cei de la nivelul pupilei, care dozează cantitatea de lumină, și mușchii ciliari, care activează lentila. În momentul în care avem o sursă artificială permanentă la care supunem ochii, aceștia se vor simți obosiți. Dacă vreau să focalizez la o singură distanță mai multe ore, așa cum facem atunci când scriem, citim, ne uităm la televizor sau pe telefon, mușchii capătă un fel de spasm: simțim disconfort, usturime, chiar și evidențierea acelor vinișoare pe care le avem pe ochi. Ei se înroșesc. În plus, atunci când desfășurăm activități care necesită o atenție sporită, clipim mai rar pentru că uităm să facem acest lucru. Atunci, lacrimile care lubrifiază ochii se evaporă și ochiul se usucă. Când clipim pentru prima dată după o perioadă mai lungă, primele clipiri sunt mai dure, nu mai alunecă la fel de ușor. Acest lucru, multiplicat în timp, va crea senzația de ochi uscat, de corp străin. Uneori, pot fi și senzații de spasm, ca o durere ascuțită. Chiar și lăcrimatul este un simptom.

Mare atenție trebuie să avem și în cazul copiilor care petrec foarte mult timp la calculator, la jocuri. Alternanțele bruște de culoare și lumină pe care le aduc aceste jocuri pun ochii la mare încercare. În plus, copiii se joacă de multe ori pe întuneric, singura stimulare fiind ecranul. Acest contrast nu ajută deloc sistemul vizual.

Cum ne ajutăm ochii obosiți?

  • Folosiți ochii în mod echilibrat. Rămâneți deschiși la semnele subtile pe care aceștia le dau și alegeți să nu le ignorați.
  • Ochii noștri au nevoie de aer, nu de unul artificial. Este important să ieșim în aer liber, fie că ieșim pe balcon, în curte sau în fața blocului.
  • Apa rece ajută la relaxarea ochilor. Spălarea feței cu apă rece are rol relaxant. În plus, în contextul COVID-19, menținerea unei fețe curate face parte din ritualul igienic.
  • Lacrimile artificiale, ce pot fi cumpărate din farmacii fără indicație medicală, sunt o soluție ușor de aplicat. Ele au rol de lubrifiere a suprafețelor globului ocular pentru a evita fricțiunile ce apar la ochiul uscat.
  • Produsele pe bază de omega 3 au rolul de a îmbogăți componenta grasă o lichidului lacrimal și, astfel, lacrima se evaporă mai greu. În acest fel se evită apariția uscăciunii oculare și a simptomelor descrise mai sus.

Deși sunt destul de deranjante, aceste simptome nu trebuie să fie confundate cu afecțiuni grave. Dacă vedem că privirea ne este deteriorată brusc, nu intrăm în panică. Clipim de câteva ori și, dacă privirea își recapătă calitatea, atunci problema este de suprafață, nu este una profundă.

Cum punem masca atunci când avem ochelari?

Masca va face parte din viața noastră o perioadă mai lungă de timp și este bine să găsim variante în care să facem purtarea ei cât mai confortabilă. Sigur, sunt lucruri pe care nu le putem schimba, așa cum este faptul că se respiră mai greu atunci când o purtăm, facem un efort considerabil. Există însă și lucruri pentru care există soluții. De exemplu, una dintre principalele dificultăți în purtarea măștii împreună cu ochelari de soare sau de vedere este aburirea lentilei. Pentru a remedia acest lucru putem folosi o simplă mască peste care să lipim, la nivelul nasului, o bandă adezivă non alergică. Astfel, aerul va fi forțat să fie eliberat prin lateral. În plus, această metodă va împiedica și alunecarea măștii în timp ce vorbim.

Pentru a asculta informațiile complete oferite de dr. Dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, vă invităm să vizionați materialul video de la debutul acestui articol.

Etichete articol:
coronavirusoftalmologiesănătatea ochilorvideo
Articolul anterior
Cum ținem sub control emoțiile în perioadele tensionate generate de COVID-19?
Articolul următor
Ce trebuie să știm despre nutriție la menopauză?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusTrăiește sănătos cu SimonaVideo