Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie, invitata Simonei Dragomir la Hello Sănătate TV, ne spune tot ce trebuie să știm despre virusul SARS-CoV-2, precum și recomandări de tratament.
Mai ținem minte ce este aceea o răceală normală?
Având în vedere experiența ultimului an, dacă stăm puțin să ne gândim, nu prea mai știm când avem o răceală sezonieră și când este vorba despre COVID-19. Trebuie totuși să ținem cont că în cazul guturaiului, simptomele care apar se instalează brusc și se manifestă de cele mai multe ori prin stare de oboseală, nas înfundat sau nas care curge, tuse, durere de cap mică sau deloc, lipsa febrei sau a frisoanelor. În cazul gripei, vorbim despre o stare generală proastă, însoțită de data aceasta de febră, frisoane su dureri de cap, împreună cu celelalte simptome specifice.
Poate cel mai important lucru atunci când vrem să detectăm despre ce este afecțiune este vorba, este să ne analizăm foarte bine, prin prisma experienței pe care am avut-o în trecut cu episoadele de răceală.
COVID-19 este o gripă mai avansată
Este bine să știm că din punctul de vedere al simptomelor, de cele mai multe ori, virusul SARS-CoV-2 se aseamănă foarte mult cu o gripă, însă mai apar și alte probleme, dar paleta este largă, în funcție de modul în care reacționează origanismul fiecăruia.
Așadar, simptomele care pot să apară sunt:
- Durere în gât;
- Nas înfundat;
- Tuse;
- Stare generală proastă;
- Durere de cap;
- Fotofobie (pacientul nu suportă lumina);
- Astenie accentuată;
- Dureri musculare și articulare;
- Lipsa gustului și a mirosului;
- Greață, vărsături, diaree.
Așa cum spuneam mai sus, simptomele sunt diverse de la un pacient la altul, virusul atacând unele organisme mai blând, iar pe altele mai agresiv.
Tratament pentru COVID-19
Există mai multe variante de tratament în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, însă doamna doctor Ruxandra Constantina recomandă următoarea schemă de tratament, încă de la primele simptome:
- pentru pierderea mirosului: uleiuri esențiale, decongestionante nazale cu apă de mare, suplimente cu vitamina B, cu zinc;
- seleniu, zinc, vitamina A, C, D, quercetină, plante cu rol antiviral, antiseptic: goldenseal, ulei de chimen negru, propolis.
Nu uitați!
Fiecare persoană este unică, iar tratamentul trebuie administrat sub supravegherea unui medic care cunoaște istoricul pacientului și care poate monitoriza progresul bolii. De aceea, vă recomandăm să cereți părerea unui specialist, înainte de a vă administra orice supliment alimentar sau medicament.
Urmărind întreaga emisiune, veți putea afla:
- Cum diferențiem răceala, gripa și infecția cu coronavirus?
- Care sunt simptomele specifice fiecărui tip de afecțiune?
- Ce trebuie să facem încă de la primele semne?
- Care sunt cele mai potrivite suplimente alimentare?
- Cum facem prevenție, chiar dacă în momentul de față suntem sănătoși?
Vă invităm să aflați mai multe, accesând materialul video aflat la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!