Coronavirus, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cum ne îngrijim tenul și mâinile în contextul COVID-19?

Autor:

Pielea este, în funcție de modul în care acționăm, un bun aliat în asigurarea protecției și integrității organismului. În contextul COVID-19, pielea intră inevitabil în centrul atenției. Deși acest virus nu se transmite la nivelul tegumentelor, pielea mâinilor sau a feței poate fi un mediu ce facilitează aducerea virusului în contact cu mucoasele și, astfel, instalarea bolii.

Vezi toate articolele despre:
acneedermatologiefrumusețeimunitatepielevideo

Cum ne îngrijim mâinile în contextul primăverii, mai ales în această perioadă în care dezinfectantul și spălarea îndelungată a mâinilor sunt acțiuni la ordinea zilei? Dr. Oana Spânu, medic primar dermatolog, invitata Simonei Dragomir la Ziarul de Sănătate, ne spune tot ce trebuie să știm.

După lunile de iarnă, în care corpul produce mai puține lipide la nivelul pielii, ne confruntăm cu deshidratarea, uscarea și chiar fisurarea tegumentelor. Acestor probleme li se adaugă cele provocate de această perioadă în care ne spălăm mai des pe mâini, aducând un plus de stres pielii noastre. Nici dezinfectantul nu este o veste mai bună pentru piele. Dacă nu compensăm cu tratamente reparatorii, ne confruntăm cu riscul de a dezvolta eczeme în diferite grade de gravitate: înroșire, mâncărime, uscare, leziuni ce se pot chiar suprainfecta, generând complicații.

Care sunt persoanele mai predispuse afecțiunilor dermatologice în această perioadă?

Desigur, cei care au boli preexistente au și un risc mai mare de a se confrunta cu reactivări și agravări. Însă și cei care nu au avut suferințe dermatologice până acum le pot dezvolta.

Sunt expuși unui risc suplimentar cei care suferă de dermatite atopice – adulți sau copii, de psoriazis, alergii și chiar eczemele de contact, cele de ordin profesional, de exemplu: medicii, asistenții medicali, persoanele care lucrează cu dezinfectanți și chiar cei care lucrează în domeniul alimentar și trebuie să se spele foarte des pe mâini. Cu situații complicate se confruntă și persoanele alergice, mai ales la clor, detergenți, anumite substanțe chimice etc.

Cum ne îngrijim corect mâinile în pandemie?

  • Medicii infecționiști spun că noul coronavirul este un virus ARN cu o anvelopă dublu stratificată lipidică. Această acoperire se distruge foarte ușor cu apă caldă și săpun. Este suficient să mă spăl cel puțin 20 de secunde, pe toată suprafața mâinii, fără a uita de zonele dintre degete sau de sub unghii. Clătirea este și ea importantă.
  • Deși clorul este recomandat pentru dezinfectarea suprafețelor, el este complet contraindicat pentru piele, pentru că poate produce eczeme, arsuri și puternice reacții alergice.
  • Soluțiile cu clor sunt foarte utile în momentul în care venim de afară. Este bine să avem un prosop impregnat cu soluție cu clor, la intrarea în casă, pentru a ne șterge încălțămintea. De preferat este și să ne lăsăm încălțămintea la ușă.
  • Leziunile care apar la nivelul mâinii, printr-o slabă îngrijire a lor, nu pot facilita pătrunderea virusului în corp. Pot duce însă la suprainfecții bacteriene. Este important să evităm apariția leziunilor și să le tratăm corespunzător.
  • Scopul mănușilor de unică folosință nu este de a ne proteja de contractarea virusului prin piele, ci de a evita ajungerea lui în zonele de contact: gură, nas, ochi. Este cumva și psihologic: ne forțează să nu venim cu mâna cu mănușă pe față, de exemplu. Practic, scopul mănușilor este unul singur: de a fi o barieră de protecție mecanică între corpul nostru și suprafețele posibil contaminate. Atunci când ne dăm jos mănușile este important să le aruncăm direct și să le îndepărtăm pe dos, fără a lua contact cu suprafața lor exterioară, posibil contaminată.

Cum tratăm posibilele probleme ale mâinilor?

Persoanele care au constant probleme cu pielea, afecțiuni cronice știu deja ce produse trebuie să folosească. Oricum, produsele trebuie să fie dermatocosmetice, desemnate persoanelor cu piele atopică, produse cu concentrație mare de lipide și chiar cu până la 5-10% uree. Sunt produse fără parfum, cât mai naturale, care să aibă diverse ingrediente cu efect antiinflamator, cu rol de scădere a senzației de mâncărime, înroșire și disconfort.

Ceea ce se dorește este ca aceste produse să creeze o barieră la nivel cutanat, care să prevină astfel pierderea apei de la nivelul țesuturilor. Crema se aplică de fiecare dată după ce ne spălăm pe mâini, pentru că săpunul va îndepărta acest strat de protecție.

În cazul pacientului cu eczemă cronică sau psoriazis, când apar fisuri care dor, sângerează,  avem nevoie de recomandarea unui medic cu privire la alte produse de tip antiinflamator sau antibacterian, cu care să ne completăm rutina pentru a ne repara accelerat bariera cutanată.

Îngrijirea feței pe timp de pandemie

  • Sunt persoane care nu au nicio suferință cutanată, dar care pot avea acum fisuri și exfolieri din cauza deshidratării masive la nivelul feței. Este nevoie de creme mai hidratante, însă nu foarte grase, pentru că există riscul de apariție a acneei.
  • Zona feței are, de obicei, 2 tipuri de piele. Una mai puțin grasă, pe contur, și una mai grasă, pe partea centrală. Curățarea și demachierea feței este o necesitate, fie că te machiezi, fie că alegi o variantă mai naturală.
  • Pacienții care au probleme cu acneea sau rozaceea pot profita de această perioadă pentru a-și face tratamentele și pentru a se farda mai puțin, lăsând pielea să respire.
  • Stresul ridică și el probleme în cazul persoanelor care au boli cutanate cu debut pe fond emoțional: alopecia areata, psoriazis, vitiligo, dermatită seboreică.

Consultațiile online sunt o soluție pentru multe dintre suferințele dermatologice cu care ne confruntăm în această perioadă. În urma unei discuții, medicul va indica gradul de gravitate pentru problema ta și te va îndruma către un consult, în cazul în care este o situație de urgență.

Etichete articol:
acneedermatologiefrumusețeimunitatepielevideo
Articolul anterior
Sarcină fără probleme pe timp de pandemie
Articolul următor
Dr. Ruxandra Pleșea: Zahărul slăbește imunitatea!
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusTrăiește sănătos cu SimonaVideo