Știm cu toții că perioadele lungi de stres pot provoca anxietate, atacuri de panică sau chiar depresie. Mai mult decât atât, dacă aceste reacții sunt ignorate, se creează un dezechilibru psiho-emoțional care poate avea efecte nocive atât asupra sănătății emoționale, cât și asupra celei fizice.
Stresul îndelungat scade imunitatea
„Stresul îndelungat, susținut printr-o stare constantă de panică, are efecte dăunătoare în ceea ce privește funcționarea eficientă a celulelor albe care luptă împotriva infecțiilor. Acțiunea acestora poate fi suprimată și astfel, mecanismele naturale ale corpului cedează. Vulnerabilitatea creată de stres crește semnificativ probabilitatea de a ne îmbolnăvi sau de a face forme mai severe de răceală și gripă. Iar în această perioadă, este important să ne păstrăm sănătatea, fizică și psiho-emoțională, la cote înalte. Nu contest, există persoane pentru care expunerea la acest virus reprezintă un risc real. Cei care au o stare precară de sănătate, copiii și adulții cu imunodeficiențe, persoane care au deja sistemul imunitar scăzut din alte motive decât cele ale infecției cu Covid–19, toți aceștia au motive puternice de a se teme de acest virus“, arată psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI).
Este foarte important să ne păstrăm calmul și luciditatea. Chiar dacă, în timp de criză, frica este sănătoasă, ca parte a instinctului nostru de supraviețuire și un risc există pentru fiecare dintre noi, panica ne destabilizează și ne face să acționăm imprudent, fără să gândim.
Cum facem să trecem cu bine peste această perioadă?
1. Informează-te din surse autorizate!
„Este foarte important să căutăm informațiile care vin stric din surse sigure, de încredere, autorizate, precum cele de informare directă ale autorităților: Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, ISU, Guvern, MApN. EVITAȚI orice altă sursă de informații, care ar putea căuta doar să răspândească panica sau să profite de această situație pentru propriul câștig”, explică psihologul Andra Tănăsescu.
2. Încearcă să oprești propagarea haosului!
Chiar dacă nu putem opri publicațiile, canalele sau persoanele rău intenționate, putem alege să le ignorăm și să le reducem „audiența”. Cum putem face acest lucru? Prin a nu împărtăși, a nu share-ui pe rețelele sociale informațiile sau mesajele de panică. În felul acesta, dacă nu îi vor mai asculta oamenii, nu vor mai avea cum să propage panica inutilă.
3. Cumpără strictul necesar! Nu cumpăra lucruri inutile!
Fie că mergi la magazin, fie că îți faci cumpărăturile online în această perioadă, alege doar lucrurile de care ai reală nevoie, care îți pot fi de folos și în cantități firești. Evită cumpărăturile compulsive. „Dacă avem posibilitatea, ar fi bine să reducem interacțiunea cu ceilalți, ieșirile inutile și consumerismul determinat de starea de panică“, arată psihologul.
4. Antrenează-te în activități care provoacă râsul, bucuria!
Este important să ne păstrăm simțul umorului în această perioadă! Prin antrenarea în activități care provoacă râsul, bucuria, veselia, contribuim la menținerea echilibrului psiho-emoțional. Astfel ne păstrăm o atitudine pozitivă, deschisă și ne întărim sistemul imunitar care poate lupta eficient împotriva posibilelor infecții.
5. Reorientează-ți atenția către vindecare și susținere!
„Este important să dăm dovadă de empatie, înțelegere și compasiune față de toți cei care lucrează pentru noi, pentru a ne proteja și pentru a se asigura de stoparea răspândirii acestui virus, precum și pentru cei care nu au posibilitatea de a lucra de acasă“, recomandă psihologul Andra Tănăsescu.
6. Urmează-ți șirul gândurilor și direcționează-le către lucruri pozitive!
Recomandarea specialistului este să preluăm controlul dacă observăm tendința minții de a crea scenarii apocaliptice. Încearcă să îți transferi atenția către lucruri pozitive, productive și frumoase. „Transformând asta într-un obicei, ne antrenăm pentru a ne păstra claritatea mentală în orice tip de situație, prezentă și viitoare“, ne sfătuiește psihologul.
7. Orientează-ți gândurile către vindecare, bucurie și iubire!
„Bucuria deschide, relaxează și vindecă. Luați-vă 10-20 de minute pe zi să vă gândiți la toate lucrurile bune din viața voastră. Gândiți-vă la toți oamenii care vă iubesc, pe care îi iubiți și care sunt sănătoși. Fiți recunoscători pentru toată munca pe care o depun specialiștii pentru a ne asigura condițiile cele mai bune în această perioadă dificilă. Aveți răbdare cu voi și cu cei din jurul vostru. Pentru toți este dificil. Hai să fim mai empatici și să tratăm totul cu răbdare și compasiune“, explică specialistul.
8. Ai grijă de propria liniște și stare de bine!
Alege să faci zilnic activități care te calmează, îți aduc bucurie și te fac să râzi. „Râsul, dansul, activitățile care ne cresc nivelul de serotonină, contribuie semnificativ la creșterea și fortificarea sistemului nostru imunitar. Sunt din ce în ce mai multe persoane care organizează întâlniri, petreceri, seri de karaoke, evenimente de social games online! Participați și voi! Organizați ceva! Căutați soluții care să vă scoată din panică și care să vă aducă zâmbetul pe buze!“, încheie psihologul Andra Tănăsescu.
Psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, este psiholog, trainer NLP și consultant Panorama Socială. A urmat studiile în psihologie, având formarea în terapia de cuplu și familie. Cu experiența de instructor de dans, fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoții și corp, urmează o formare în terapia prin dans și mișcare.