Contributors, Psihologie

Prieteniile nocive

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
prietenierecomandarerelații

„Marea înțelepciune constă în a-ți alege doar prietenii ce nu te vor sili să faci compromisuri“. (Camil Petrescu)
În general, prietenii sunt cei de la care avem cele mai mari așteptări, dar și cei care ne pot provoca cele mai mari dezamăgiri. Lângă ei, bucuria este mai intensă, iar necazul pare mai suportabil. Lumea prieteniei este o lume aparte, vie, efervescentă, schimbătoare sau ternă. Oricum ar fi, alături de prieteni sau împreună cu ei, trăim și schimbăm experiențe, ne transformăm, creștem sau coborâm, oferim și primim.

În ce poate consta o prietenie nocivă?

  • Adicțiile. Sunt otrava ce se degustă în grup, dar otrăvește personal. Prietenii sunt cei care ne provoacă să fumăm, să consumăm alcool sau droguri, pentru a fi ca ei sau pentru a ne accepta în grup. Dacă aveți prieteni adictivi, feriți-vă! Principiul este simplu: boala se ia la omul sănătos, nu sănătatea la omul bolnav! Daca aveți prieteni adictivi, mai devreme sau mai târziu, într-o formă sau alta, pentru că vă provoacă sau pentru a vă accepta, pentru a nu îi lăsa singuri sau pentru a-i impresiona, veți ajunge asemenea lor.
    Adicțiile prietenilor vor deveni ale voastre. Oricare ar fi aceste adicții: alcool, droguri, medicamente, țigări, nu aveți nevoie de ele. Nu vă otrăviți trupul de dragul prieteniei.
    Dacă aveți prieteni adictivi, încercați să îi ajutați să se vindece, dacă nu reușiți, căutați alții până nu vă îmbolnăviți și voi…
  • Prieteni cu tulburări de personalitate sau de comportament. Indiferent dacă vorbim de prieteni: narcisiști, hedoniști, paranoizi, borderline, depresivi, anxioși, compulsivi, neliniștiți, agresivi, vorbim de o problemă de sănătate mentală. O problemă pe care puteți să o remarcați repede și putând încerca să vă ajutați prietenul să se vindece. Altfel, din nou vorbim despre pericolul de a fi poluați sau îmbolnăviți de afecțiunile prietenilor. Chiar dacă abordarea pare exagerată, nu este nici pe departe așa. Oricare dintre tulburările descrise mai sus vă pot provoca:
    • propria tulburare de personalitate sau de comportament;
    • agresivitatea prietenilor vă poate duce la acțiuni penale;
    • hedonismul lor vă poate face să cheltuiți mult mai mult decât produceți;
    • depresia lor poate deveni a voastră.
  • Relațiile cu sexul opus. Dacă prietenul nu are o parteneră, iar voi aveți, poate fi o problemă. Pentru că vă poate provoca, cumva, să alegeți dacă și cu cine vă petreceți timpul.
    Aproximativ jumătate dintre divorțuri sunt cauzate de prieteni. Ori ajung să vă înșele cu propria soție, ori pentru că vă sufocă cu activități împreună cu gașca ce contravin relației de cuplu.
  • Prietenul imatur. Este cel care, indiferent de dorința voastră de a vă construi o familie sau o carieră, dorește doar să se distreze. El dorește doar să își „trăiască viața mișto“, pentru că dacă „nu o face acum, atunci când?“. Ceea ce poate uita el să ia în considerare este vârsta. Și faptul că, pe lângă distracție mai este necesară și muncă pentru a construi o carieră sau timpul pentru a construi o familie. Nu uitați că este un timp potrivit pentru toate, și ceea ce nu realizați la o anumită vârstă este posibil să nu mai reușiți niciodată.
  • Jobul. Dacă prietenul nu are un job, dacă are și nu este mulțumit, dacă câștigă prea mult sau prea puțin, toate acestea pot constitui motive de ceartă. Pentru că vă poate încărca cu problemele lui sau vă poate convinge să cheltuiți mai mult decât vă permiteți pentru a vă ridica la înălțimea așteptărilor lui.
  • Comunicarea sau hobby-rile. Dacă aveți un prieten toxic, acesta va face totul să vă acapareze cu problemele lui, pe care ține cu tot dinadinsul să vi le povestească veșnic, în cele mai mici amănunte. Sau să dorească cu tot dinadinsul să mergeți împreună: la sală, la meciuri, la pescuit, la băut, la femei, oriunde crede el de cuviință, pentru a vă petrece timpul ca băieții.

Cum scăpați de un prieten nociv?

În primul rând, remarcând dacă se încadrează în descrierile de mai sus. Apoi focusând pe ceea ce doriți și considerați important de realizat. Eventual o familie, o carieră sau, de ce nu, un mod de viață care diferă cumva de modelul prietenului.
După ce identificați problemele lui, puteți încerca să îl ajutați să și le rezolve. Dacă nu dorește sau dacă planurile voastre de viață considerați că nu suferă amânare, debarasați-vă de el și începeți să construiți ceea ce contează pentru voi cu adevărat.
O prietenie adevarată este un inter-schimb de valori aproximativ identice. De asemenea poate reprezenta un resort, o motivație sau o cale pentru a realiza lucruri minunate.
În schimb, un prieten tarat de propriile traume, adicții, probleme de viață vă poate trage într-o prăpastie, nu neapărat cu știință, din care vă poate veni greu să ieșiți.
De aceea este bine să vă alegeți prieteni de la care să aveți ce învăța, alături de care să puteți construi: familie, carieră, viitor. Sau să împărtășiți împreună hobby-uri: vacanțe, sporturi, excursii, spectacole.

Etichete articol:
prietenierecomandarerelații
Articolul anterior
Ciupercile în lupta cu cancerul
Articolul următor
Influența programelor tv asupra dezvoltării şi maturizării creierului uman

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
ContributorsPsihologie

Te-ar putea interesa și: