Contributors

Ciupercile în lupta cu cancerul

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
cancerciuperci terapeuticeediție printNr. 2 ediție printrecomandare

De-a lungul mileniilor, ciupercilor şi extractelor din ciuperci li s-au atribuit numeroase proprietăți medicinale care, deşi considerate tradiționale (nedemonstrate ştiințific), erau susținute prin rezultatele obținute în timp pe un număr foarte mare de pacienți. Cercetările recente au demonstrat mecanismele care justifică proprietățile medicinale ale ciupercilor. Principala caracteristică a ciupercilor este efectul imunomodulator. Spre deosebire de imunosupresie (deprimarea hiperactivității componentelor sistemului imunitar, adesea a celei sistemice) şi imunostimulare (stimularea selectivă sau nespecifică a componentelor inhibate ale sistemului imunitar), imunomodularea reprezintă echilibrarea sistemului imunitar prin stimularea unor funcții concomitent cu supresia altora. Această acțiune este asociată adesea cu efectul adaptogen sau tonic.
Ca şi suplimente pentru imunonutriție, extractele din ciuperci sunt considerate imunomodulatoare şi imunostimulatoare atât ale imunității nespecifice, cât şi ale celei specifice (întăresc Th1 şi scad Th2), fiind recomandate pentru restabilirea funcției imune depresate, în cancere, alergii, infecții fungice (candida), răceli şi viroze respiratorii frecvente, inflamații bronșice.

Ganoderma/Reishi – Ciuperca nemuririi

Utilizate în medicina străveche chineză de peste 2000 de ani, ciupercile Reishi sau Ganoderma sunt unele dintre cele mai cultivate pentru uz medicinal, iar abilitățile lor anticancerigene sunt legendare. Pudra de Reishi uscate a fost utilizată ca remediu anticancerigen încă de la începutul existenței Chinei, iar companiile farmaceutice contemporane continuă să adauge extracte de Reishi la anumite medicamente antitumorale, precum MC-S.
Ganoderma conține aproximativ 400 de compuşi bioactivi, răspunzători de efectele farmacologice: imunomodulatoare, analgezice, antiaterosclerotice, antitumorale, chemo- şi radioprotectoare, antibacteriene, antivirale, hipolipemiante, antifibrotice, hepatoprotectoare, antidiabetice, antiandrogenice, antiangiogenice, antioxidante, hipoglicemiante, antiulceroase.
În ultimele decenii, cercetătorii au demonstrat eficacitatea şi următoarele acțiuni terapeutice ale extractelor de Ganoderma: prevenirea formării anormale a vaselor de sânge (asociată tumorilor), acțiune antitumorală, de modulare a sistemului imunitar, de scădere a colesterolului şi a tensiunii, antioxidantă, hipoglicemiantă, detoxifiantă.
Un studiu publicat în Immunol Invest, efectuat pe 34 de pacienți în stadii avansate de cancer, a arătat că administrarea a 1800 mg extract polizaharidic din Reishi, de 3 ori pe zi, timp de 1 an, a produs o creştere semnificativă a funcției imune, inclusiv creşterea nivelului de interleukin 2 şi gamma interferon şi a activității celulelor ucigaşe (natural killer).
Modularea sistemului imunitar cu suplimente de Ganoderma se face prin întărirea imunității în perioade de imunitate scăzută (datorită polizaharidelor) şi scăderea acesteia în perioade de reacție exagerată (datorită triterpenelor – acid ganoderic).

Shiitake – Ciuperca parfumată

Shiitake este cea mai populară ciupercă comestibilă folosită în bucătăria asiatică. Datorită virtuților terapeutice, Shiitake a fost folosită ca medicament în Asia de Est timp de secole, pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, a problemelor digestive, a tulburărilor circulatorii şi a oboselii. În Japonia este utilizată ca remediu tradițional antiîmbătrânire. Studiile efectuate în Europa au demonstrat efectul de scădere a colesterolului şi de normalizare a greutății corporale, în timp ce cercetătorii americani au evidențiat acțiunea importantă în prevenția şi tratarea cancerului de col uterin cauzat de HPV.
Shiitake conține, pe lângă proteine, fibre, vitaminele A, B, C, E, provitamina D, calciu, seleniu, polifenoli, şi o varietate de substanțe cu efecte imunomodulatore, anticancerigene, antivirale, antifungice, antibacteriene, antioxidante, hipocolesterolemiante.
Un studiu realizat la Universitatea Hokkaido (Japonia) a concluzionat că celulele tumorale ale pacienților bolnavi de cancer au încetinit în dezvoltare şi tratamentele puternice au avut efecte adverse mai scăzute în intensitate, la pacienții care au consumat frecvent ciuperci Shiitake.
Extractelor de Shiitake le-a fost atribuit şi un efect prebiotic, deoarece acestea pot îmbunătăți flora intestinală. Un studiu publicat în 2015 în Journal of the American College of Nutrition a evaluat impactul consumului a 5-10 g de Shiitake zilnic pe un lot de 52 de subiecți sănătoşi, cu vârste cuprinse între 21-41 de ani. Rezultatele arată o îmbunătățire a funcționării celulelor efectoare a sistemului imunitar şi a imunității intestinale, concomitent cu scăderea proceselor inflamatorii din organism (scăderea nivelului proteinei C-reactive).

Agaricus – Ciuperca lui Dumnezeu

Originară din Brazilia, ciuperca Agaricus a fost numită şi ciuperca antiîmbătrânire, datorită efectelor deosebite pe care le are asupra echilibrului general al organismului, pentru îmbunătățirea funcției ficatului şi a rinichilor şi pentru efectul de contracarare a stresului oxidativ. Studii recente au demonstrat că extractele apoase posedă proprietăți imunomodulatoare, anticarcinogenice şi antimutagenice.
Un studiu publicat în 2004, în Int J Gynecol Cancer, realizat pe 100 de pacienți, concluzionează că suplimentarea dietei zilnice a femeilor suferind de cancer ovarian, cervical, endometrial, cu extract de Agaricus în paralel cu administrarea de chimioterapice eficientizează tratamentul datorită creşterii semnificative a activității celulelor ucigaşe (N killer), contribuind totodată la diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei şi la îmbunătățirea stării generale.
În grupul tratat şi cu chimioterapice, şi cu extract de Agaricus s-a constatat diminuarea efectelor negative ale chimioterapiei (apetit, căderea părului, stabilitate emoțională, stare generală). Un studiu publicat în Clin Mol Allergy, în 2009, pune în evidență capacitatea extractelor apoase din ciuperci, cu predilecție din Agaricus, de a stimula imunitatea prin întărirea răspunsului Th1 (antitumoral, antiinfecțios), concomitent cu inhibarea răspunsului Th2 (efect imunomodulator), ceea ce face ca acest extract să poată fi utilizat inclusiv la persoanele alergice. Extractul previne dezvoltarea alergiilor mediate de IgE, dacă e administrat înainte de ingerarea unui alergen şi chiar poate trata alergiile dacă e administrat concomitent sau chiar după 3 săptămâni de la ingerarea alergenului.
Ca supliment în imunonutriție, extractul de Agaricus se recomandă pentru întărirea imunității la persoanele imunitate scăzută, dar şi pentru prevenirea alergiilor.

Maitake – Regina Ciupercilor

Încă de la începutul anilor ’80, cercetătorii japonezi au evidențiat efectele antitumorale şi antivirale (HPV) corelate cu structurile polizaharidice din ciuperci.
Hiroaki Namba, de la Facultatea de Farmacie din Kobe, a izolat din pulberea de Maitake o fracțiune polizaharidică cu un efect puternic imunomodulator. Acțiunea fracției polizaharidice vizează îmbunătățirea funcției celulelor sistemului imunitar cu rol important în distrugerea celulelor anormale şi în reducerea multiplicării virusurilor, activarea mecanismelor de control ale diviziunii celulare normale. Astfel, extractul de Maitake acționează în 3 direcții: prin împiedicarea celulelor sănătoase să devină canceroase, prin prevenirea apariției metastazelor şi prin încetinirea procesului de dezvoltare a tumorilor.
Studii recente, efectuate în cadrul Institutului Național de Studiere a Cancerului din Statele Unite, au evidențiat proprietățile antivirale ale extractelor de Maitake, precum şi rezultatele lor în tratarea pacienților cu veruci, HPV sau SIDA.
Extractul apos din Maitake restabileşte echilibrul între Th1 şi Th2, diminuând activarea celulelor B şi activând celulele T. Studii recente au arătat că administrarea orală a fracțiunii D din Maitake inhibă semnificativ dezvoltarea tumorilor, induce un răspuns celular şi descreşte elementele imunosupresive.

    Surse:

  • pointinstitute.org/wp-content/uploads/2013/01/Point-Institute-Mushroom-Paper-1-25-13.pdf
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17414422
  • mycologyresearch.com/pdf/newsletter/Summary_of_Articles_Available_to_Practitioner_15-11-13.pdf
  • mycologyresearch.com/pdf/articles/Martin_Powell.pdf
  • mycologypress.com/carous/ganoderma-lucidum
  • examine.com/supplements/Ganoderma%20lucidum/
  • bmcimmunol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2172-12-31
  • molpharm.aspetjournals.org/content/70/2/637.full
  • pureganodermascience.com/ganoderma-clinical-studies.htm
  • mushroomnutrition.com/pages/ganoderma-lucidum
  • academia.edu/6924010/Ganoderma_lucidum_A_Potent_Pharmacological_Macrofungus
  • naturalnews.com/023633_cancer_mushrooms_health.html
  • trulyheal.com/mushroms-immune-boosters-disease-fighters/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2249742/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2688003/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2688003/
  • pointinstitute.org/wp-content/uploads/2013/01/Point-Institute-Mushroom-Paper-1-25-13.pdf
  • alohamedicinals.com/shiitake.pdf
  • foursigmatic.com/wp-content/uploads/2013/03/Science-Shiitake.pdf
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25866155
  • thctotalhealthcare.com/shiitake-mushrooms-lentinus-edodes-natural-antitumor-drug/
  • flipper.diff.org/app/items/7067
  • pointinstitute.org/wp-content/uploads/2013/01/Point-Institute-Mushroom-Paper-1-25-13.pdf
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25332990
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12916709
  • onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-3083.2008.02156.x/pdf
Etichete articol:
cancerciuperci terapeuticeediție printNr. 2 ediție printrecomandare
Articolul următor
Prieteniile nocive

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Contributors

Te-ar putea interesa și: