Știați că România, cu un consum mediu zilnic de alcool pur de 46,3 g/locuitor cu vârsta de peste 15 ani, se află pe locul 5 în lume în ceea ce privește consumul de alcool! Afirmația a fost făcută cu ocazia ediției 46 a simpozionului Farma Practic, desfășurat în aprilie 2016 la Brașov.
Din nefericire, sunt oameni care, atunci când urmează un tratament medicamentos, nu renunță la consumul de alcool. Consumul de alcool și medicamentele nu fac „casă bună”, ci dimpotrivă. Nu de puține ori aceștia s-au întrebat de ce medicamentele nu își mai fac efectul.
Fie că este vorba despre medicamentele prescrise de medic sau de medicamentele eliberate fără rețetă din farmacie, acestea pot interacționa atât reciproc, cât și cu alcoolul.
În cele ce urmează vom descrie cum interacționează substanța activă din unele medicamente cu alcoolul.
Cum se influențează unul pe altul alcoolul și substanța activă din medicament?
-
- În cazul în care consumăm alcool și luăm medicamente, acestea se găsesc în același timp în organismul nostru. Dacă această „coabitare” nu creează întotdeauna probleme grave, trebuie să știm că alcoolul perturbă acțiunea anumitor medicamente și invers, că unele medicamente pot amplifica efectele alcoolului.
Efectele asupra eliminării:
- Unele medicamente încetinesc eliminarea alcoolului din organism. În acest caz, efectele legate de consumul de alcool precum: senzația de oboseală, diminuarea concentrării, roșeața și senzația de căldură la nivelul feței, durerea de cap, scăderea tensiunii arteriale, vertijul (amețeala), palpitațiile cardiace și efectele secundare digestive pot fi amplificate.
- Alcoolul poate diminua absorbția anumitor medicamente sau/și accelera eliminarea lor din organism, astfel că efectele terapeutice ale medicamentelor vor fi scăzute.
- Alcoolul poate diminua capacitatea organismului de a elimina unele medicamente, ceea ce poate cauza o acumulare a lor în sânge.
Efectele resimțite variază în funcție de persoană, cantitatea de alcool consumată și tipul de medicament administrat. Pentru unele medicamente, aceste probleme pot surveni de la primul pahar, pentru altele, acestea vor apărea dacă se consumă o cantitate mai mare. Trebuie menționat că există și o categorie de persoane pentru care nu este nicio diferență.
Care sunt medicamentele care interacționează cu alcoolul?
-
-
Medicamentele cardiovasculare (antihipertensive)
-
Alcoolul în combinație cu antihipertensive poate fie să crească tensiune arterială, ceea ce ar fi contraproductiv dacă administrăm medicamente pentru controlul tensiunii, fie poate antrena o scădere bruscă a tensiunii. Amestecul medicamentelor diuretice cu alcoolul, care este de asemenea diuretic, conduce la deshidratare și, prin urmare, la scăderea bruscă a tensiunii arteriale.
-
-
Medicamentele destinate sistemului nervos (cum ar fi somniferele) sau medicamentele destinate durerilor (cum ar fi analgezicele)
-
Amestecul alcoolului cu somniferele sau cu analgezicele poate cauza suprimarea activități zonei creierului responsabilă cu reflexele vitale, cum ar fi respirația sau ritmul cardiac. Un consum cronic de alcool asociat cu o doză de paracetamol poate provoca leziuni la nivelul ficatulul. Antiinflamatoarele (diclofenac, indometacin, ibuprofen, piroxicam, tenoxicam etc.) administrate în asociere cu alcoolul pot amplifica durerea de stomac și pot crește riscul apariției ulcerului. Ar trebui să nu consumați alcool dacă aveți probleme cu stomacul.
-
-
Medicamente care reglează nivelul de glucoză (antidiabetice)
-
Alcoolul ingerat crește nivelul de insulină eliberat în organism și scade glicemia, astfel încât combinarea alcoolului cu medicamente antidiabetice poate provoca o hipoglicemie. Un consum important de alcool poate antrena o acumulare de acid lactic în sânge cu următoarele consecințe: dureri abdominale, crampe musculare, o stare generală proastă însoțită de o stare de oboseală, stare de greață până la comă. Acest risc este agravat dacă aveți probleme renale sau sunteți nemâncat.
-
-
Medicamentele antidepresive și antiepileptice
-
Pacienții care urmează un tratament cu antidepresive pentru o perioadă mai lungă se simt mai puțin somnolenți pentru că organismul lor s-a obișnuit progresiv cu ele, dar la asocierea acestora cu alcoolul se amplifică efectele secundare și poate să apară somnolență, dificultatea în concentrare, dezorientare sau o confuzie importantă.
În cazul antiepilepticelor, alcoolul crește unele efecte secundare ale acestor substanțe. Frecvența crizelor epileptice nu este influențată de un pahar de alcool din când în când. În schimb, un consum zilnic de alcool accelerează eliminarea acestor medicamente, ceea ce înseamnă că acționează mai puțin timp în organism. Oprirea bruscă a alcoolului la o persoană care îl consumă zilnic poate provoca crize epileptice.
-
-
Unele antibiotice
-
Consumul de alcool combinat cu o doză de antibiotic poate provoca unele efecte secundare: precum scăderea bruscă a tensiunii arteriale, durere de cap, transpirații, senzație de vomă, roșeața și căldură la nivelul fetei, efecte digestive, durere de stomac sau la un consum ocazional scăderea efectului antibioticului (de exemplu eritromicina și penicilina sunt sensibile la pH-ul acid).
-
-
Statine
-
Un consum important de alcool crește riscul amplificării efectelor nedorite ale acestor medicamente la nivel muscular (durere musculară, oboseală musculară, crampe).
Sfatul farmacistului
Administrarea de medicamente concomitentă cu consumul de alcool nu este fără riscuri. Cel mai bun mod de a evita aceste riscuri este, bineînțeles, de a nu consuma alcool în timpul tratamentului medicamentos. Dar când acesta trebuie administrat mai multe zile, trebuie să recunoaștem că nu este atât de simplu. Cine nu este tentat ca, din când în când, să consume un mic pahar de alcool? În acest caz, cel mai bine este să cunoaștem interacțiunile posibile între alcool și medicamente utilizate și mai ales să evităm cocteilurile cu risc.
Nu există o regulă unică în ceea ce privește consumul de alcool și administrarea diferitelor medicamente. Motiv pentru care vă recomand să întrebați medicul sau farmacistul dacă este posibil să consumați alcool în timpul tratamentului sau să citiți cu atenție prospectul medicamentului respectiv.
Atenție!
Atunci când urmăm un tratament nu trebuie să sărim peste o doză de medicament pentru a bea un pahar de alcool.
Este important să bem suficientă apă sau băuturi non-alcoolice când trebuie să luăm un medicament pentru că deshidratarea poate crește efectele secundare nocive ale medicamentelor.