Sfaturi

Rolurile benefice ale colesterolului în organism

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
Alzheimerboala Alzheimercolesterolcreiersomn

Unul dintre inamicii celebri ai sănătății omului modern este considerat colesterolul, mai precis hipercolesterolemia. Majoritatea medicilor și a companiilor farmaceutice au obișnuit publicul să considere că hipercolesterolemia este în sine un factor de risc major pentru boli și decese cardiovasculare. Medicamentele pentru scăderea colesterolului sunt frecvent administrate persoanelor de toate vârstele la cel mai mic semn de colesterol mărit.

Numeroase studii din ultimele decenii sugerează că această ipoteză nu este complet acurată, că bolile și decesele cardiovasculare sunt provocate de factori complecși și că în orice caz, nu toate persoanele cu colesterol mărit trebuie în mod automat să fie tratate cu medicamente hipocolesterolemiante. Dincolo de această dezbatere, este important de știut că colesterolul nu este o otravă de care trebuie să scăpăm urgent și complet. Nici nu ar fi posibil de fapt, căci fără colesterol nu am putea trăi. Această substanță produsă în proporție de aproape 80% de către ficat (doar o mică parte din colesterolul din organism provine din alimente) are numeroase roluri benefice, chiar vitale în organism.

Cum ajută colesterolul în organism?

Colesterolul este indispensabil unor procese precum:

  • formarea de membrane celulare
  • producția de hormoni (estrogen, testosteron, progesteron) și reglarea fertilității
  • producția de energie în mitocondrii (”fabricile de energie” ale celulelor)
  • (în ficat) producția de săruri biliare, esențiale pentru digestie, în special a grăsimilor
  • sinteza vitaminei D în urma expunerii la soare (o vitamină esențială pentru sănătatea sistemului osos, precum și sistemul imunitar)
  • un nivel optim al colesterolului este necesar pentru formarea de noi sinapse (s-a demonstrat că printre efectele secundare ale tratamentelor hipocolesterolemiante se numără tulburările cognitive (de memorie, de învățare)
  • funcționarea optimă a sistemului imunitar (studiile au arătat că persoanele sănătoase cu un nivel scăzut al colesterolului sunt mai predispuse la infecții și alergii).

Colesterolul și sănătatea creierului

Aproximativ 25% din colesterolul total din organism se află în creier. Aici, colesterolul se află în straturile de mielină care înconjoară celulele nervoase, le protejează și facilitează transmiterea de impulsuri electrice. În creier, colesterolul acționează în membranele celulare, ca antioxidant și ca materie primă pentru diferite procese.

S-a constatat că, în special în timpul somnului, creierul are capacitatea de a produce o cantitate mică de colesterol, atunci când diferite funcții cerebrale necesită acest lucru. Deși mult timp, cercetătorii au crezut că creierul nu poate prelua colesterol din sânge din cauza barierei hematoencefalice, studii mai noi au arătat contrariul. Spre exemplu, la persoanele cu sindromul SLOS, o dereglare a sintezei colesterolului care provoacă dizabilitate intelectuală și diferite tulburări comportamentale, s-au constatat îmbunătățiri semnificative ale tulburărilor comportamentale și ale funcției cerebrale în urma creșterii aportului de colesterol.

Există de asemenea dovezi că dereglările nivelului de colesterol sunt frecvente la persoanele cu Alzheimer și alte afecțiuni degenerative ale creierului.

Știați că mai multe studii au indicat o legătură puternică între colesterolul scăzut și comportamente agresive și sinucigașe? Acest lucru a fost explicat prin rolurile complexe ale colesterolului în funcționarea creierului.

În concluzie

Dezbaterile pro și contra considerării hipercolesterolemiei drept inamicul principal al sistemului cardiovascular sunt încă aprinse, iar mulți medici prescriu medicamente pentru scăderea colesterolului chiar și la depășiri mici ale nivelurilor considerate normale. Este important să înțelegem pe de o parte că organismul nostru nu poate funcționa fără colesterol (deci că un colesterol cât mai scăzut nu este o garanție a sănătății) și de asemenea că protecția față de bolile cardiovasculare ne-o oferă în primul rând combinația dintre o alimentație sănătoasă, un stil de viață echilibrat și un program constant de exercițiu fizic. Nu neglijați niciunul din aceste elemente – sănătatea dvs. va avea numai de câștigat, garantat!

Etichete articol:
Alzheimerboala Alzheimercolesterolcreiersomn
Articolul următor
Sfatul Florentinei: Ce se întâmplă când porți încălțămintea nepotrivită?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sfaturi

Te-ar putea interesa și: