Sănătate

STUDIU: Sucul de mere, mai bun decât soluțiile de rehidratare

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
copiideshidratareelectrolițigastroenteritărecomandaresfatsoluții rehidratarestudiusuc de mere

Copilul tău are gastroenterită și e în pericol de a se deshidrata? Cunoști, bineînțeles, soluțiile de rehidratare orală. Dar aceste băuturi pe bază de electroliți sunt adesea respinse de către copii din cauza gustului lor neplăcut, o combinație între sărat și dulce. Ce faci atunci când îți vezi copilul în suferință și nu vrei să ajungi cu el la perfuzii? Salvarea poate veni de la o băutură naturală, cu gust plăcut, pe placul tuturor copiilor: sucul de mere. Atenție! Nu este un leac naturist. Sunt studii clinice care dovedesc eficiența sucului de mere în rehidratarea copiilor cu gastroenterită acută. Sunt medici în SUA, dar și în România care îl recomandă în cazuri de deshidratare.

Iată cel mai recent studiu privind utilizarea sucului de mere în caz de gastroenterită la copii. Rezultatele au fost publicate în JAMA, aprilie 2016.

Gastroenterita este o boală frecventă la copii și adolescenți. Soluțiile de rehidratare orală, care conțin săruri minerale sau electroliți, sunt indicate în mod curent pentru a trata și preveni deshidratarea. Însă din cauza gustului, aceste soluții sunt dificil de acceptat de către copii. În plus, sunt ineficiente și scumpe. Pentru a vedea dacă sucul de mere este o alternativă eficientă la sărurile de rehidratare, medicii de la departamentul de urgențe pediatrice al spitalului din Toronto (Canada) au realizat un studiu în care au fost incluși 647 de copii, cu vârste între 6 și 60 de luni, care au ajuns la spital cu diagnosticul de gastroenterită și deshidratare ușoară.

Copiii au primit: 1) fie suc de mere diluat cu apă în concentrație de 50% pentru hidratare inițială, urmată de lichide la alegerea copilului; 2) fie soluție de rehidratare orală (SRO) cu electroliți cu aromă de mere. Rezultatul principal a fost eșecul tratamentului cu electroliți, definit ca apariție a oricăreia dintre următoarele consecințe în următoarele 7 zile: rehidratare intravenoasă, spitalizare, vizită neprogramată la medic, solicitarea către medic de a trece în celălalt grup de studiu, pierdere în greutate ≥3%.

Eșecul terapeutic a fost semnificativ mai mic în grupul copiilor care au primit suc de mere (16% față de 25%). Un rezultat important se referă la faptul că foarte puțini copii dintre cei rehidratați cu suc de mere au ajuns la perfuzii (0,9% față de 6,8%). Sucul de mere a fost cel mai benefic în cazul copiilor cu vârsta peste 24 de luni.

Într-un comentariu publicat de New England Journal of Medicine, dr. John D. Cowden, medic pediatru și director medical la Children’s Mercy Kansas City, afirmă: „Folosirea unor soluții de rehidratare orală în cazuri de gastroenterită ușoară nu este doar inutilă, ci și periculoasă, fiindcă ar putea duce la rezultatele mai rele decât utilizarea unor lichide mai ușor de acceptat și mai ieftine cum ar fi sucul de mere. Dovezile în sprijinul unei abordări mai puțin restrictive în ceea ce privește rehidratarea copiilor cu deshidratare ușoară ar trebui să fie bine primite de medici și părinți deopotrivă”.

Într-o postare pe pagina sa Facebook, conf. dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, scrie despre acest studiu: „Mi se pare o foarte interesantă validare a unor recomandări pe care le foloseau în mod curent maeștrii mei. (…) Maeștrii mei (aș aminti aici pe dnul dr. Emil Tomescu) foloseau suc de fructe cu un vârf de cuțit de sare. Un fel de SRO artizanal cu osmolaritate redusă adecvată nevoilor deshidratării de sorginte europeană (cu pierderi de electroliți prin diaree sau vărsături mult mai mici decât în holeră) și conform cu noile reglemăntări ESPGHAN ce evocă nevoia de sodiu puțin (60 mmol/L) și osmolaritate redusă (245 mOsm/L). Concluzia – dați copiilor suc de mere dacă au deshidratare și nu varsă continuu. Câte puțin (cât un expresso ristreto) și repetat la 5 minute. În 6 din 7 cazuri această strategie va funcționa. Cu mult mai puțină supărare din partea copilului…”

Surse:

  • jwatch.org/na41225/2016/04/30/juice-best-treating-mild-gastroenteritis-with-minimal
  • jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2518402
  • facebook.com/drCraiuMihai/
Etichete articol:
copiideshidratareelectrolițigastroenteritărecomandaresfatsoluții rehidratarestudiusuc de mere
Articolul anterior
Ce ar trebui să știe orice cardiac despre L-carnitină
Articolul următor
Remediu pentru calculi renali

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: