Alergiile sunt afecțiuni care declanșează și întrețin inflamația. Substanțele alergene, precum polenul, mucegaiul, părul animalelor de companie, praful, unele alimente, chimicale, sunt percepute de sistemul imunitar al persoanelor sensibile drept intruși împotriva cărora pornește o reacție de apărare. În acest caz se activează celulele Th2 (celule T helper 2), care semnalează funcția imună depresată, iar organismul eliberează histamină. Alergia este o reacție imediată, cu manifestări zgomotoase, care trimit pacientul la medic. În schimb, intoleranța sau sensibilitatea alimentară, de exemplu, provoacă reacții generale nespecifice (dureri de cap, oboseală, tulburări digestive), persoana afectată nu este conștientă de problema sa și continuă să consume acel tip de alimente. Astfel, expunerea la substanța sensibilizatoare este îndelungată, iar intoleranța determină o inflamație cronică. Cercetări recente demonstrează rolul nutriției în susținerea sistemului imunitar, astfel încât acesta să închidă procesul inflamator și să țină sub control alergiile și intoleranțele. Unele dintre cele mai valoroase suplimente pentru imunonutriție sunt ciupercile Ganoderma, Agaricus, Shiitake, Maitake, turmericul, dar și micronutrienți precum vitaminele A, C, D, E sau acizii grași esențiali omega 3.
Agaricus: pentru imunitate de fier
Ciuperca Agaricus (Agaricus Blazei Murill), originară din Brazilia și supranumită „ciuperca lui Dumnezeu“, posedă proprietăți imunomodulatoare, anticarcinogenice și antimutagenice, potrivit unor studii recente.
Ciuperca Agaricus conține polizaharide (Beta-(1-3)-D-glucan, Beta-(1-4)-a-D-glucan și Beta-(1-6)-D-glucan), cu proprietăți imunostimulatoare remarcabile. Activitatea de imunostimulare este întărită de acțiunea proteoglicanilor (structuri complexe de proteină atașate la polizaharide).
Un studiu publicat în Clin Mol Allergy în 2009 pune în evidență capacitatea extractelor apoase din ciuperci, cu predilecție din Agaricus, de a stimula imunitatea prin întărirea răspunsului Th1 (antitumoral, antiinfecțios), concomitent cu inhibarea răspunsului Th2 (efect imunomodulator), ceea ce face ca acest extract să poată fi utilizat inclusiv la persoanele alergice. Previne dezvoltarea alergiilor mediate de IgE, dacă e administrat înainte de ingerarea unui alergen și chiar poate trata alergiile dacă e administrat concomitent sau chiar după 3 săptămâni de la ingerarea alergenului.
Ca supliment în imunonutriție, extractul de Agaricus se recomandă pentru întărirea imunității la persoanele cu imunitate scăzută, dar și pentru prevenirea alergiilor.
Ganoderma/Reishi: efect imunomodulator remarcabil
Ciupercile Reishi (Ganoderma lucidum) sunt unele dintre cele mai vechi cultivate pentru uz medicinal. O caracteristică principală a ciupercilor este efectul imunomodulator. Spre deosebire de imunosupresie (deprimarea hiperactivității componentelor sistemului imunitar, adesea a celei sistemice) și imunostimulare (stimularea selectivă sau nespecifică a componentelor inhibate ale sistemului imunitar), imunomodularea reprezintă echilibrarea sistemului imunitar prin stimularea unor funcții concomitent cu supresia altora. Această acțiune este asociată adesea cu efectul adaptogen sau tonic. Compușii polizaharidici și triterpenici conținuți în ciuperci au remarcabila proprietate de a modula sistemul imunitar, altfel spus, de a ajuta sistemul imunitar în lupta cu celulele canceroase, prin întărirea acțiunii macrofagelor (celule ale sistemului imunitar responsabile de distrugerea celulelor care evoluează anormal sau prezintă defecte ca urmare a unor mutații genetice sau a unor infecții virale). Imunomodularea este acțiunea principală a polizaharidelor din extractele de ciuperci medicinale, care interacționează cu celulele sistemului imunitar, în special cu cele din splină și timus, ambele fiind surse importante de celule ucigașe (natural killer) foarte agresive, care au rolul de a identifica țesutul canceros, anormal, precum și celulele infectate cu virusuri și de a le ataca înainte de a fi dezvoltată tumoarea. Unele polizaharide din ciuperci induc un răspuns imun de tip Th1, în timp ce altele favorizează răspunsul celulelor ajutătoare de tip Th2.
Modularea sistemului imunitar cu suplimente de Ganoderma se face prin întărirea imunității în perioade de imunitate scăzută (datorită polizaharidelor) și scăderea acesteia în perioade de reacție exagerată (datorită triterpenelor – acid ganoderic). Cu alte cuvinte, existența celor două substanțe cu mecanisme contrastante favorizează atât întărirea imunității (creșterea răspunsului Th1), cât și prevenirea alergiilor (modificarea răspunsului Th2).
Shiitake: pentru reducerea proceselor inflamatorii
Ciuperca parfumată, cum mai este cunoscută Shiitake (Lentinula edodes), este cea mai populară ciupercă folo¬sită în bucătăria asiatică. În Asia de Est a fost folosită de sute de ani ca medicament pentru afecțiuni respiratorii, probleme digestive, tulburări circulatorii, iar în Japonia este utilizată ca remediu tradițional antiîmbătrânire.
Studiile preclinice au evidențiat creșterea producției de anticorpi, interleukine (IL-1, Il-2) și interferon datorită activării celulelor efectoare (macrofagelor, celulelor T-helper, a celulelor ucigașe), rezultată ca urmare a atașării beta-glucanilor din Shiitake la suprafața limfocitelor sau a proteinelor specifice din ser. Acțiunea imunomodulatoare, datorată stimulării funcției monocitelor, producției de IL-1p, TNF-alfa, IL-10, IL-12, inhibării factorului-α (TNFα) și creșterii expresiei citokinelor, determină creșterea imunității celulare prin inducerea unui răspuns imunitar de tip Th1 și imprimă efectul carcinostatic al lentinanului.
Un studiu publicat în 2015 în „Journal of the American College of Nutrition“ a evaluat impactul consumului a 5-10 g de Shiitake zilnic pe un lot de 52 de subiecți sănătoși, cu vârste cuprinse între 21 și 41 de ani. Rezultatele arată o îmbunătățire a funcționării celulelor efectoare ale sistemului imunitar și a imunității intestinale, concomitent cu scăderea proceselor inflamatorii din organism (scăderea nivelului proteinei C-reactive).
Ca supliment pentru imunonutriție, Shiitake este recomandată ca imunomodulator și imunostimulator atât al imunității nespecifice, cât și al celei specifice, pentru restabilirea funcției imunitare depresate (SIDA), cancere, alergii, infecții fungice (candida), răceli și viroze respiratorii frecvente, inflamații bronșice.
Maitake: pentru combaterea rapidă a bolilor
Ciuperca Maitake (Grifola frondosa), originară din Japonia și supranumită „regina ciupercilor“, este folosită în medicina tradițională datorită proprietăților imunostimulatoare și antiinflamatoare.
Ciupercile Maitake conțin polizaharide, numite betaglucani, care stimulează producția de neutrofile, celule T și macrofage (celule albe din sânge). Aceste celule ajută sistemul imunitar să combată bolile într-o manieră rapidă și eficientă, elimină resturile celulare și grăbesc recuperarea după leziunile tisulare.
Un studiu coordonat de Hiroaki Namba, în 1996, incluzând 65 de subiecți, a demonstrat îmbunătățirea parametrilor de sănătate ai acestora după consumul suplimentelor pe bază de Maitake. Beneficiile se datorează ergosterolului, un fel de precursor al vitaminei D, dar și mineralelor precum potasiul, calciul, magneziul, vitaminelor, fibrelor și aminoacizilor. Ciuperca Maitake se poate administra ca tratament adjuvant în cazul alergiilor sau altor afecțiuni și pentru întărirea sistemului imunitar.
- Surse:
- lifeextension.com/protocols/health-concerns/chronic-inflammation/page-01
- marksdailyapple.com/top-6-anti-inflammatory-foods/
- marksdailyapple.com/how-to-tell-if-youre-inflamed-objective-and-subjective-inflammatory-markers/
- naturalnews.com/023633_cancer_mushrooms_health.html
- trulyheal.com/mushroms-immune-boosters-disease-fighters/
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2249742/
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2688003/
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2688003/
- pointinstitute.org/wp-content/uploads/2013/01/Point-Institute-Mushroom-Paper-1-25-13.pdf
- mycologypress.com/carous/ganoderma-lucidum
- thctotalhealthcare.com/shiitake-mushrooms-lentinus-edodes-natural-antitumor-drug/