Sănătate

De ce este turmericul un superfood?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
curcuminăinflamațierecomandarerețeteștiați căsuperfoodturmeric

Turmericul este un condiment-medicament, originar din Asia de Sud-Est, obținut dintr-o plantă străveche – Curcuma longa. Utilizat în mod curent în medicina chineză și indiană, turmericul s-a dovedit benefic într-o gamă largă de boli. Deși curcumina, substanța activă din turmeric, a fost descoperită încă din 1815, adevărata ei valoare a fost înțeleasă de-abia în secolul al XX-lea. Peste 7.000 de studii care evaluează eficiența turmericului în diverse boli au fost publicate până acum. Iată doar câteva dintre cele mai importante concluzii ale cercetărilor din ultima perioadă, potrivit cărora curcumina ajută la:

  • Menținerea mobilității și flexibilității articulațiilor.
  • Protecție cardiovasculară.
  • Creșterea longevității.
  • Protejarea organismului de stres oxidativ.
  • Reducerea proceselor inflamatorii.
  • Menținerea în limite normale a colesterolului și glicemiei.
  • Protejarea memoriei contra declinului cognitiv.
  • Eliminarea metalelor grele și a radiațiilor ionizante.
  • Combaterea fungilor în mod mai eficient decât ghimbirul, usturoiul sau oregano.
  • Inhibarea dezvoltării celulelor tumorale.

Turmericul, un antiinflamator de excepție

curcuminInflamația evoluează sub forma unei epidemii în țările industrializate, fiind cauza principală a bolilor degenerative în societatea actuală. Prinși în capcana alimentelor pline de zahăr, grăsimi și E-uri, sufocați de poluare și chimicale de tot felul, expuși la metale grele, tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc din cauza faptului că organismul lor nu mai poate face față stresului oxidativ generat de factori nocivi. Observând că populațiile din regiunile asiatice care consumau turmeric erau ferite de boli degenerative, cercetătorii au început să studieze această plantă. Astfel s-a dovedit că turmericul este mai eficient în reducerea inflamației și stresului oxidativ decât orice alt remediu pe bază de plante studiat vreodată. Datorită proprietăților antiinflamatoare extraordinare, curcumina este un ajutor de nădejde pentru persoanele cu boli inflamatorii articulare. Un studiu din Japonia care evaluează legătura dintre citokinele inflamatorii (IL-6) implicate în poliartrita reumatoidă și administrarea de curcumină dezvăluie că turmericul reduce semnificativ acești markeri ai inflamației.

Știați că?

Alimentele care, pe lângă valoare nutritivă, aduc beneficii remarcabile pentru sănătate sunt considerate „superfood”. Din această categorie face parte și turmericul, considerat pe bună dreptate mai mult decât un condiment specific bucătăriei asiatice.

Turmericul ține în frâu glicemia

Turmericul este capabil să mențină în limite normale glicemia și să preîntâmpine rezistența la insulină. Potrivit unui studiu publicat în Biochemistry and Biophysical Research Communications, curcumina scade producția de glucoză în ficat. Cercetătorii au ajuns la o concluzie spectaculoasă: turmericul este de 400 de ori mai puternic decât metformina (un medicament comun în diabetul zaharat) în activarea unor enzime hepatice (AM-proteinkinaza și acetil-CoA carboxilaza). Turmericul acționează ca un veritabil antidiabetic și antioxidant, atât în cazul diabetului de tip 1, cât și al diabetului de tip 2, îmbunătățind funcția metabolică și reducând riscul aterosclerozei.

Rețete cu turmeric

Limonadă antiinflamatoare

Ai nevoie de sucul de la 4 lămâi, 4-6 căni de apă, o linguriță de turmeric, o linguriță de scorțișoară. Amestecă ingredientele și adaugă miere după gust.

Ceai cu turmeric

Pune la fiert o ceașcă apă și una de lapte de cocos. După 2 minute adaugă o linguriță de unt și o linguriță de turmeric. Lasă la răcit și adaugă o linguriță de miere.

Orez indian

Fierbe 1-2 cești de orez integral, după care îl pui în 50 de grame de unt topit. Adaugă un pumn de stafide, ciuperci, o linguriță de turmeric și o legătură de coriandru tocat mărunt.

    Surse:

  • naturalnews.com/031461_turmeric_superfood.html#ixzz48EcrEktc
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569205
  • draxe.com/turmeric-health-benefits/
Etichete articol:
curcuminăinflamațierecomandarerețeteștiați căsuperfoodturmeric
Articolul anterior
Cum să faci față constipației din călătorie?
Articolul următor
Cancerul, o boală înfricoșătoare pentru români

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: