Este normal să ai gura uscată atunci când ești deshidratat sau atunci când ești extrem de nervos, dar o senzație persistentă de gură uscată poate fi un semn al unor probleme mult mai importante. Unele persoane pot considera că gura uscată reprezintă un aspect normal, cauzat de îmbătrânire, însă nu este chiar așa. Într-adevăr, această problemă este mai întâlnită la persoanele în vârstă, principalul motiv fiind legat de consumul mai multor medicamente comparativ cu restul populației. Statisticile arată că una din cinci persoane vârstnice este afectată de această problemă, însă nici restul populației nu este exceptată.
Sindromul de gură uscată (xerostomia) este un efect secundar frecvent al multor medicamente prescrise cu ușurință, conform unei ample cercetări publicate în revista Therapeutics and Clinical Risk Management. Xerostomia se referă la orice stare în care gura devine neobișnuit de uscată și este o problemă care apare destul de des, având o serie de efecte asupra sănătății generale.
Bine de știut!
Xerostomia se poate datora unei boli subadiacente, cum ar fi sarcoidoza sau amiloidoza.
Simptomele asociate xerostomiei pot include buze crăpate, respirație urât mirositoare, salivă lipicioasă, tulburări de gust, inflamație și ulcerații la nivelul limbii.
Fumatul sau dormitul cu gura deschisă cresc șansele de a dezvolta xerostomie.
Persoanele care au probleme cu gura uscată ar trebui să evite alimentele picante și băuturile cu zahăr.
Cauzele și simptomele gurii uscate
Experții susțin că xerostomia este cauzată, de obicei, de funcționarea necorespunzătoare a glandelor salivare. Saliva umezește și curăță gura, ajută la procesarea alimentelor și previne infecția prin controlul bacteriilor și ciupercilor în cavitatea bucală. Xerostomia poate duce la dificultăți de vorbire și de mâncare, creșterea problemelor dentare, apariția infecțiilor la nivelul cavității bucale, cum ar fi aftele, boli gingivale frecvente, probleme de înghițire și mestecare, dureri de gât sau infecții ale glandei salivare.
Chiar dacă nu este o boală în sine, ci doar un simptom, gura uscată poate fi cauzată de boli sistemice grave, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă, sclerodermia, sindromul Sjögren, boala Parkinson, diabetul sau hipotiroidismul. Gura uscată poate fi rezultatul afectării nervilor de la nivelul gâtului și capului din cauza leziunilor sau intervențiilor chirurgicale. După cum am menționat deja, cauzele posibile ale xerostomiei includ consumul de medicamente, inclusiv antihistaminice, decongestionante, hipertensive, antidiareice, relaxante musculare sau antidepresive, dar și soluțiile de tratament ale cancerului, în special radioterapia (poate deteriora glandele salivare) și chimioterapia (poate modifica structura salivei). Nu în ultimul rând, deshidratarea și stilul de viață pot fi responsabile de apariția senzației de gură uscată.
Diagnosticul pentru xerostomie
Dacă tu crezi că ai gura uscată din cauza medicamentelr pe care le consumi, ar trebui să discuți cu medicul tău despre tratament. Pentru a determina cauzele pentru care suferi de simptomele de gură uscată, medicul îți va examina cavitatea bucală, istoricul medical și toate medicamentele pe care le consumi, inclusiv medicamentele fără prescripție. Uneori este posibil să ai nevoie de teste de sânge, scanări imagistice ale glandelor salivare sau teste care măsoară cantitatea de salivă pe care o produci pentru a identifica cauza gurii uscate.
Sialometria este o procedură simplă care măsoară debitul de salivă, exprimată în ml/minut. Dispozitivele de colectare sunt plasate pe orificiile glandelor salivare, iar producția de salivă este stimulată cu acid citric.
Saliografia reprezintă o examinare radiografică a glandelor și a canalelor salivare. Poate fi utilă pentru identificarea problemelor la nivelul canalelor glandelor salivare.
În cazul biopsiei se prelevează o mică mostră de țesut glandular salivar și este adesea folosită în diagnosticul sindromului Sjogren.
Stilul de viață și remediile naturale
Tratamentul pentru gură uscată depinde de ceea ce cauzează problema. În general, tratamentul pentru xerostomie se concentrează pe trei aspecte:
- Gestionarea cauzelor subadiacente ale gurii uscate;
- Creșterea fluxului de salivă, dacă este posibil;
- Prevenirea cariilor dentare.
Cercetările evoluează destul de rapid în ceea ce privește tratamentul pentru xerostomie și există noi tratamente promițătoare în curs de investigare. Oamenii de știință lucrează chiar la modalitățile de reparare a glandelor salivare care au fost deteriorate, fiind în discuție și dezvoltarea glandelor salivare artificiale care pot fi implantate. Totuși, până la a ajunge la astfel de tratamente, poți face unele lucruri simple pentru a scăpa de problema gurii uscate.
În primul rând, evită cofeina și alcoolul pentru că aceste produse pot provoca uscarea și chiar iritarea gurii. De asemenea, încearcă să eviți apa de gură, în special din cauza conținutului de alcool sau peroxid.
Dacă fumezi sau mesteci tutun, încearcă să scapi de acest obicei, întrucât tutunul este strâns legat de apariția senzației de uscăciune a gurii.
Evită antihistaminicele și decongestionantele, pentru că pot înrăutăți senzația de gură uscată.
Zahărul și alimentele acide, picante sau sărate cresc riscul cariilor dentare și pot provoca iritații ale cavității bucale. De aceea, trebuie evitate pe cât posibil.
Un pacient cu xerostomie trebuie să acorde o atenție deosebită și igienei orale, aceasta incluzând îndepărtarea plăcii bacteriene, tratamentul infecțiilor gingivale, a inflamației și a cariilor dentare. Periajul dentar regulat este, de asemenea, extrem de important. Consumul de alimente precum țelina și morcovul poate ajuta funcțiile glandelor salivare.
În concluzie, mărirea aportului de lichide, evitatarea excesului de medicamente și păstrarea unui stil de viață sănătos sunt doar câteva dintre cele mai importante măsuri care te vor ajuta să eviți problema gurii uscate și să te poți bucura mai mult de viață! Ține cont de ele și poți scăpa de senzația de gură uscată!
Surse:
- medicalnewstoday.com/articles/187640.php
- mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-mouth/basics/definition/con-20035499
- nytimes.com/2017/04/24/health/medication-dry-mouth.html
- webmd.boots.com/oral-health/guide/dry-mouth
- nhs.uk/conditions/dry-mouth/Pages/Introduction.aspx