Rețete, Video

Cum să îți faci acasă un deodorant natural?

Autor:
Vezi toate articolele despre:
deodorantmagneziurețetesfatulei esențialvideo

Folosirea deodorantelor anti-perspirante prezintă două mari riscuri pentru sănătate:

  • compușii pe bază de aluminiu blochează glandele sudoripare: aceasta este o mare problemă în procesul natural de detoxifiere, deoarece transpirația este benefică și facilitează detoxifierea prin piele. În plus, aluminiul poate crește riscul de cancer, în special cel de sâni, cât și de Alzheimer și alte boli neurologice.
  • parabenii (conservanții) și ftalații (parfumul) din deodorante sunt substanțe estrogenice care perturbă sistemul endocrin, adică interacționează cu producția de hormoni din organism.

Ce putem face? Nimănui nu îi place să miroasă urât!

În primul rând, aveți grijă de igiena personală: spălați-vă la subraț în fiecare dimineață și de fiecare dată după ce faceți efort fizic prelungit. Transpirația proaspătă nu miroase, începe să miroasă doar atunci când intră în interacțiune cu bacteriile de pe piele. Apoi… ce-ar fi să vă faceți acasă propriul deodorant natural?

Vă propun o rețetă pentru un deodorant spray lichid care se face rapid și este foarte eficient. Eu folosesc acest deodorant de vreo 2-3 ani și sunt încântată de rezultate. Am încercat și alte rețete de deodorant solid, făcute dintr-un amestec de uleiuri, ceară de albine, amidon și praf de copt, dar nu am fost deloc mulțumită. Uleiurile se impregnau în haine, amidonul hrănea bacteriile, iar praful de copt îmi irita glandele subaxiale.

Deodorantul pe care vi-l propun aici nu numai că este eficace împotriva mirosului de transpirație, dar joacă și rolul de supliment mineral. Aceasta deoarece este bazat pe ulei de magneziu. Am dat mai multe detalii aici despre magneziu și despre importanța lui pentru sănătatea noastră, iar aici v-am arătat cum puteți face ulei de magneziu din clorură de magneziu (se mai numește și sare nigari).

Eu folosesc acest deodorant în fiecare dimineață după duș, nu numai la subraț, ci pe toată pielea (mai puțin în zonele sensibile, pe piele crăpată sau tăieturi, deoarece produce o ușoară iritație, ca orice soluție salină). Dacă se întâmplă vreodată să uit să îl folosesc, nu numai că remarc mirosul de transpirație, dar încep să am crampe musculare, constipație, dureri de cap, insomnie. De fapt, pentru un somn liniștitor, puteți folosi acest spray chiar și seara înainte de culcare.

Deodorant-miracol? Aș zice că da. Haideți să vedem cum se face! Ingredientul de bază în acest deodorant este uleiul de magneziu. Am adăugat un extract uleios din plante, pentru a se simți mai plăcut pe piele. Un pH ușor acid este o altă metodă de a înlătura mirosul de transpirație, așa că am folosit în formulă și puțină sare de lămâie. Pentru aromă, vă sugerez două combinații de uleiuri esențiale: cu parfum citric sau cu parfum floral. Și, pentru a ajuta uleiurile să se combine cu apa, folosesc un agent de emulsificare, de exemplu polysorbate-80. Dar, pentru cei care vor un produs mai natural, recomand să folosească alcoolul de 96˚.

Ingrediente

  • 20 picături extract uleios din plante
  • 20 picături uleiuri esențiale
  • 1/4 linguriță sare de lămâie
  • 1/2 linguriță alcool de 96˚ (sau 10 picături polysorbate-80)

Pentru parfum citric:

  • 5 picături ulei esențial de arbore de ceai
  • 5 picături ulei esențial de roiniță
  • 10 picături ulei esențial de lămâie

Sau pentru parfum floral:

  • 5 picături ulei esențial de salvie
  • 5 picături ulei esențial de levănțică
  • 10 picături ulei esențial de mușcate

Într-un pulverizator de 100 ml, adăugați uleiurile, sarea de lămâie și emulsificatorul. Agitați ca să se amestece. Adăugați apoi uleiul de magneziu, puțin câte puțin, agitând pentru omogenizare.

Folosiți atât ca un deodorant spray obișnuit, cât și pe brațe, picioare și abdomen, pentru a suplimenta cu magneziu. Țineți-l la loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui, și folosiți până în 6 luni după ce îl faceți.

Truc

Dacă doriți să luați deodorantul cu voi într-o călătorie, adăugați toate ingredientele, mai puțin uleiul de magneziu. Puneți în schimb 60 g fulgi de magneziu în pulverizator și adăugați 60 ml de apă minerală plată când sunteți gata să îl folosiți.

Sfaturi

Uleiul de magneziu: îl puteți cumpăra gata făcut sau îl puteți face după această rețetă.

Extractul uleios: îl puteți cumpăra de la plafar sau îl puteți face singuri în casă, punând plantele la macerat în ulei de măsline timp de 2-3 săptămâni.

Uleurile esențiale: toate uleiurile esențiale folosite pentru această rețetă sunt special alese pentru a avea, pe lângă miros plăcut, și acțiune antibacteriană. Atenție, uleiul de lămâie, ca orice ulei esențial citric, nu se recomandă să se folosească pe piele înainte de expunerea la soare.

Emulsificatorul polysorbate-80: se poate găsi pe internet la magazinele care vând produse pentru cosmetice sau, pentru un produs mai natural, puteți folosi ca emulsificator alcool etilic de origine agricolă de 96°.

Etichete articol:
deodorantmagneziurețetesfatulei esențialvideo
Articolul anterior
Importanța vitaminei D
Articolul următor
Ce se ascunde dincolo de poftele alimentare?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
RețeteVideo