Nutriție

17 beneficii dovedite științific ale acizilor grași omega 3

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
boli cardiovascularecancerdietăomega 3

Acizii grași omega 3 sunt extrem de importanți pentru organismul nostru. Aceștia au multiple beneficii pentru corp și creier, fiind amplu studiați. Ne putem asigura necesarul de omega 3 prin consumul de pește gras de 2 ori pe săptămână, consumul de semințe de in, dar și cu ajutorul suplimentelor alimentare. În continuare sunt prezentate câteva dintre beneficiile dovedite științific ale acizilor grași omega 3.

1. Omega 3 poate lupta cu depresia și anxietatea

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări psihice din lume. Simptomele includ tristețe, letargie și o pierdere generală a interesului pentru viață. Anxietatea este, de asemenea, o tulburare foarte frecventă și se caracterizează prin îngrijorare și nervozitate constantă. Interesant este faptul că studiile arată că persoanele care consumă în mod regulat omega 3 sunt mai puțin predispuse să fie deprimate. Mai mult decât atât, atunci când persoanele cu depresie sau anxietate încep să consume suplimente cu omega 3, simptomele lor încep să se îmbunătățească semnificativ. Există trei tipuri de acizi grași omega 3: ALA, EPA și DHA. Dintre cele trei tipuri, EPA pare să fie cel mai eficient în lupta contra depresiei.

2. Omega 3 poate îmbunătăți sănătatea ochilor

Tipul de omega 3 numit DHA este o componentă structurală majoră a creierului și a retinei ochiului. Atunci când nu există suficient DHA, pot apărea probleme de vedere. Obținerea unei cantități suficiente de omega 3 a fost legată de reducerea riscului de apariție a degenerescenței maculare, una dintre principalele cauze ale leziunilor oculare permanente și orbirii.

3. Omega 3 sprijină sănătatea creierului

Omega 3 reprezintă 40% din acizii grași polinesaturați din creier și 60% din retina ochiului. Prin urmare, nu este nicio surpriză faptul că sugarii hrăniți cu o formulă îmbogățită cu DHA au o vedere mai bună decât cei care nu au fost hrăniți cu o astfel de formulă. Suplimentarea cu acizi grași omega 3 pe timpul sarcinii a fost asociată cu numeroase beneficii pentru copii, cum ar fi sporirea inteligenței, abilități sociale sporite, risc scăzut de întârziere în dezvoltare și de probleme ulterioare ale comportamentului, scăderea riscului de ADHD, autism și paralizie cerebrală.

4. Omega 3 reduce riscul bolilor cardiace

Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze ale deceselor la nivel mondial. Acum câteva decenii, cercetătorii au observat că în comunitățile consumatoare de pește se înregistrau rate foarte scăzute ale acestor tipuri de afecțiuni. S-a dovedit că acest lucru se datorează parțial conținutului de omega 3. De atunci, acizii grași omega 3 au dovedit numeroase beneficii pentru sănătatea inimii, cum ar fi reducerea trigliceridelor (în intervalul 15-30%), reducerea nivelului tensiunii arteriale, creșterea nivelului de colesterol bun, prevenirea formării cheagurilor de sânge, păstrarea arterelor netede și reducerea inflamației.

5. Omega 3 reduce simptomele ADHD la copii

Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare de comportament caracterizată prin lipsa de concentrare, hiperactivitate și impulsivitate. Mai multe studii au descoperit că în cazul copiilor cu ADHD, nivelurile de omega 3 sunt mai scăzute decât în cazurile de copii sănătoși. Mai mult decât atât, numeroase studii au descoperit că suplimentele de omega 3 pot reduce simptomele ADHD. Omega 3 ajută la îmbunătățirea concentrării și a capacității de realizare a sarcinilor. De asemenea, scade hiperactivitatea, impulsivitatea, agitația și agresivitatea.

6. Omega 3 poate reduce simptomele sindromului metabolic

Sindromul metabolic înseamnă obezitate (grăsime pe abdomen, în special), tensiune arterială ridicată, rezistență la insulină, trigliceride ridicate și niveluri scăzute de HDL. Trebuie să fie o preocupare majoră de sănătate publică deoarece crește riscul de apariție a mai multor boli, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul zaharat. Acizii grași omega 3 pot reduce rezistența la insulină, nivelul de inflamație și factorii de risc pentru boli de inimă la persoanele cu sindrom metabolic.

7. Omega 3 luptă împotriva inflamației cronice

Inflamația este extrem de importantă întrucât avem nevoie de ea pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a repara daunele din organism. Cu toate acestea, uneori, inflamația persistă pentru o lungă perioadă de timp, chiar fără o infecție sau un alt prejudiciu. Aceasta se numește inflamație cronică sau inflamație pe termen lung. Această inflamație pe termen lung poate favoriza aproape toate bolile cronice, inclusiv boli de inimă și cancer. Acizii grași omega 3 pot reduce producerea de molecule și substanțe legate de inflamație, cum ar fi eicosanoizi inflamatorii sau citokine. Studiile au arătat în mod constant o legătură între suplimentarea cu omega 3 și reducerea inflamației.

8. Omega 3 te ajută în lupta împotriva bolilor autoimune

În bolile autoimune, sistemul imunitar confundă celulele sănătoase cu celulele străine și începe să le atace. Diabetul zaharat de tip 1 este un prim exemplu. În această boală, sistemul imunitar atacă celulele producătoare de insulină din pancreas. Omega 3 poate ajuta la lupta împotriva unora dintre aceste boli, mai ales în primii ani de viață, reducând riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 1, diabet autoimun la adulți și scleroză multiplă. Omega 3 s-a dovedit a fi de folos în tratarea lupusului, artritei reumatoide, colitei ulcerative, bolii Crohn și psoriazisului.

9. Omega 3 poate îmbunătăți afecțiunile mentale

În cazul persoanelor cu tulburări psihice, au fost raportate niveluri scăzute de omega 3. Studiile au arătat că suplimentele cu omega 3 pot reduce frecvența de modificări ale dispoziției și recidive la persoanele cu schizofrenie și tulburare bipolară. Completarea dietei cu omega 3 poate reduce, de asemenea, comportamentul violent.

10. Omega 3 luptă cu tulburările mentale legate de vârstă

Un declin al funcției cerebrale este una dintre consecințele inevitabile ale îmbătrânirii. Mai multe studii au arătat că aportul ridicat de omega 3 este legat de scăderea declinului mental legat de vârstă și de boala Alzheimer. În plus, un studiu a constatat că persoanele care consumă pește gras tind să aibă mai multă materie cenușie în creier, țesutul cerebral care procesează informații, amintiri și emoții.

11. Omega 3 poate ajuta la prevenirea cancerului

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lumea occidentală, iar acizii grași omega 3 au fost mult timp susținuți drept benefici pentru reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer. Interesant este faptul că studiile au arătat că persoanele care consumă cantități importante de omega 3 au un risc cu până la 55% mai mic de cancer de colon. În plus, consumul de omega 3 a fost asociat cu un risc redus de cancer de prostată la bărbați și de cancer de sân la femei.

12. Omega 3 poate reduce astmul la copii

Astmul este o boală pulmonară cronică, cu simptome precum tuse și dificultăți de respirație. Atacurile severe de astm pot fi extrem de periculoase, fiind provocate de inflamația la nivelul căilor respiratorii. Mai mult decât atât, ratele de astm au crescut în ultimele decenii. Mai multe cercetări au legat consumul de omega 3 de un risc mai redus de astm la copii și tineri.

13. Omega 3 poate reduce grăsimea din ficat

Steatoza hepatică sau boala ficatului gras a crescut o dată cu epidemia de obezitate, iar acum e cea mai frecventă cauză a bolii hepatice cronice în lumea occidentală. Completarea dietei cu acizi grași omega 3 a fost demonstrată ca fiind benefică în reducerea grăsimii din ficat și a inflamației la persoanele cu steatoză hepatică.

14. Omega 3 poate îmbunătăți sănătatea oaselor și a articulațiilor

Studiile indică faptul că omega 3 poate îmbunătăți rezistența osoasă prin creșterea cantității de calciu din oase, iar acest lucru ar trebui să conducă la un risc redus de osteoporoză. De asemenea, pacienții care au luat suplimente de omega 3 au raportat dureri articulare reduse și o creștere a forței.

15. Omega 3 poate atenua durerile menstruale

Durerile menstruale apar la nivelul abdomenului inferior și al pelvisului, iar de multe ori radiază spre partea inferioară a spatelui și a coapselor. Acestea pot avea ca efecte rezultate negative semnificative asupra calității vieții unei persoane. Cu toate acestea, studiile au arătat în mod repetat că femeile care consumă omega 3 au dureri menstruale mai reduse.

16. Omega 3 poate îmbunătăți calitatea somnului

Somnul de calitate este una dintre bazele unei stări optime de sănătate. Studiile arată că privarea de somn este legată de mai multe boli, inclusiv obezitate, diabet și depresie. Nivelurile scăzute de acizi grași omega 3 sunt asociate cu problemele de somn la copii și apnee la adulți. Nivelurile reduse de DHA au fost, de asemenea, legate de nivelurile inferioare ale hormonului melatonină, care te poate ajuta să adormi. Studiile efectuate la copii și adulți au arătat că suplimentarea cu omega 3 crește durata și calitatea somnului.

17. Omega 3 are beneficii pentru pielea ta

DHA este o componentă structurală a pielii, responsabilă pentru sănătatea membranelor celulare, care constituie o mare parte a pielii. O membrană celulară sănătoasă înseamnă o piele moale, hidratată, suplă și fără riduri. EPA are, de asemenea, beneficii pentru piele pentru că gestionează producția de ulei în piele, gestionează hidratarea, previne hiperkeratinizarea foliculilor de păr, previne îmbătrânirea prematură a pielii și acneea etc. În același timp, omega 3 protejează pielea de arsurile solare.

    Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17685742
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2136947
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15812120
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24150114
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12509593/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18541598
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712371/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22786509
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21961774
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19593941
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23456976
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16841861
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21784145
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15290734
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216999/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15907142
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17433442
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16216930
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25084680
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17493949
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9811313
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827145/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3522136/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24148001
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20415840
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9624425
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13665344
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7588501
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17335973
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10617991
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3402070/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10617994
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335417
Etichete articol:
boli cardiovascularecancerdietăomega 3
Articolul anterior
5 motive întemeiate pentru a consuma spirulină
Articolul următor
TESTUL ALCAT: Soluție premium pentru depistarea intoleranțelor alimentare

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: